Tealevelek

Minden, ami tea: teafajták, elkészítés, tippek, trükkök, érdekességek, újdonságok, kóstoló és még sok más téma. Független teablogom ajánlom érdeklődőknek, teamánoknak, tearajongóknak. MsTea

Goldenblog

A Goldenblog 2011-es gasztro zsűrije szerint a Tealevelek benne van a TOP 11-ben! Köszönöm ezúton is az elismerést, a megtiszteltetést! MsTea

Friss topikok

 • tomki: Rossmannban láttam a napokban a keskenyebb változatot. (2018.08.07. 15:44) Ja kérem, ez teafilter kinyomó!
 • László Idősebb Csuja: EGYETEMISTÁK figyelem! Már több, mint 20 éves tapasztalatom alapján mondom, hogy a szívet és a vé... (2017.03.14. 17:56) Mate, a varázsital
 • Csulki: "A szocializmus idején érvényesülő szovjet hatás még ma is érezteti hatását: sokan átvették a tea ... (2017.01.24. 14:35) Egy kis magyar teatörténelem
 • Gazz: Nem a koffein mellett, hanem helyett. (2015.03.30. 15:16) Mate tea - a jótékony serkentő
 • jovokmegyeknezelodok: Itt is kapható: atomzsir.hu/eper-alaku-szilikon-tea-filter (2014.09.26. 13:11) Kell egy kis móka!

2015.11.06. 20:01 MsTea

Matcha latte: a személyes ügy

latte_03.JPG

Fotó: MsTea

Tearajongóként rendkívüli örömmel töltött el, amikor megtudtam, hogy a Pécsi Kávé kínálatának része lett a matcha latte, így végre Pécs is felírta magát a matchát kínáló helyek világranglistájára! Amikor az alábbi történetet olvastam, fülig érő szájjal nyugtáztam, hogy József hiányérzete jelentősen csökkent, és rögtön elhatároztam, hogy kipróbálom az ominózus italt.

latte_01.JPG

Fotó: MsTea

A Pécsi Kávé Facebook oldaláról idézem (2015. okt. 29.):

„ez kivételesen egy személyes ügy: amikor József az elmúlt ősszel 3 hónapot töltött Japánban, hasztalan keresett jó kávét, kávézót, holott tudható, hogy a Japánok nagyot fejlődtek az utóbbi néhány évben… miközben Tokió utcáin nézelődött, egy kávézó hirdetőtábláján egy zöld színű italra lett figyelmes: MATCHA LATTE. amely lényege, hogy a Japán teaszertartáshoz használt matcha port (magas minőségű porított zöld tea) húzza fel a barista latténak… szerelem volt az első kortytól!!! József azóta némi hiányérzettel bolyongott, hiszen itthon az ital elérhetősége limitált. viszont a kávézó megnyitása óta rágta a Srácok fülét, hogy de jó volna, ha mi is készítenénk az italt! ééééés eljött az igaz pillanat, József hiányérzete pedig jelentősen csökkent. a késlekedés mondjuk írható annak a számlájára is, hogy fel kellett kutatnunk a megfelelő matcha port. mostantól pedig minden Kedves Vendégünk számára elérhető. markánsan zamatos, 100%-osan egészséges, botrányosan zöld és semmivel össze nem hasonlítható! a Pécsi Kávé Csapata pedig változatlanul hisz benne, hogy nincs lehetetlen!”

latte_02.JPG

Fotó: MsTea

Hamarosan betoppantam a kávé eme kánaánjába, hogy teszteljem a kávét nem, de finom, japán matcha teát dicséretes mennyiségben tartalmazó különlegességet. Kicsit a kulisszák mögé is kukucskálva láthattam, hogyan készül a barista gyakorlott kezei közt a művészi minta a matcha latte tetejére. Az italom gyönyörű volt, tetején egy szivecskét körbeölelő virágot mintázó tejhabkölteménnyel. A szuperzöld és a hófehér szép kontrasztja a halványkék csészében, citromsárga csészealjjal élmény volt a szemnek, a könnyed, krémes, habos textúrája pedig a szájnak. Ízében a matcha jellemzően karakteres ízét jól fonta körül és pont megfelelő mértékben fogta vissza a tejhab lágy édessége. Csak ajánlani tudom mindenkinek! Annak, aki már ivott matchát, azért, annak, aki pedig még nem kóstolta ezt a japán teafélét, azért. Igazán finom! Köszönöm az élményt!

Jó teázást :) MsTea

Szólj hozzá!Címkék: japán matcha Pécsi Kávé matcha latteVissza a főoldalra »

2014.08.24. 16:46 MsTea

Konacha és a tűleveles csésze

konacha_01.JPGFotó: MsTea

A japán szimbólumok közül a matsu, a fenyő (fenyőtű) különösen közel áll hozzám. A hosszú, boldog élet és a fiatalság, folyamatos megújulás jelképe. Ez a tűleveles csésze már nagyon régóta foglalkoztatott, újra és újra megnéztem a Hibiki-an oldalán. Kecses harang alakja nagyon jól passzol a kézbe. Egyszerűségében rejlik a szépsége. Benne egy gyokuro konacha bűvöl el éppen, szintén a Hibiki-an jóvoltából.

kona_02.JPGFotó: MsTea

A gyokuro konacha egyébként a gyokuro feldolgozása közben kiválogatott töredék levelekből készül, anyagában ugyanaz, mint a gyokuro, viszont apróbb levélmérete miatt intenzívebb ízhatású és sötétebb színű főzetet ad. Konacha készülhet senchából is. A konacha jelentése “portea”, de korántsem porrá őrölt teáról van szó. Rövidebb áztatási idővel kell számolnunk (kb. fele a szokásosnak), valamint kevesebb (kb. kettő) felöntéssel. Jellemzője még a teának, hogy olcsóbb, mint a gyokuro, és limitált mennyiségben érhető el. Illata nekem egy kissé fügés, igazán kellemes. Hát még az íze! Hmmmm!

(Megjegyzés: ehhez most 1 tk/dl teát használtam, 70°C-os vízhez, 1 perces felöntéssel).

Matsuba Yunomi teacup pair

Hibiki-an Gyokuro Konacha

Jó teázást!
MsTea

Szólj hozzá!Címkék: japán tea yunomi csésze japán teás eszközök hibiki-an tűleveles japán csésze gyokuro konacha Hibiki-an Gyokuro Konacha Matsuba Yunomi teacup pairVissza a főoldalra »

2014.07.24. 15:40 MsTea

Egy kis magyar teatörténelem

children_tea_party_mod.jpg
Kép forrása: debyclark.blogspot.hu

1. A tea mint gyógyszer

Magyarországon a teáról az első említést herbatea formájában találjuk, 1701-ben. A tea forgalmazói ebben az időben a patikusok voltak, és elsősorban gyógyszerként árusították. Fogyasztói pedig a főnemesség és a gazdag polgárság tagjai közül kerültek ki. Ugyan a hazánkba kerülő tea pontos származása, importőre nem ismert, a thé, thee, te, théé, théa korabeli kifejezések alapján a legtöbb szakirodalom arra a következtetésre jut, hogy Hollandiából - Németországon keresztül – érkezett és minden valószínűség szerint kínai teáról volt szó.

2. Orosz karavántea

1754-ben Mária Terézia vámrendelete tovább csökkentette az amúgy is elég minimális teaimportot, majd 1806-ban további gondokat okozott, hogy Napóleon bezáratta Európa kikötőit. Ekkor kapott meghatározó szerepet az Oroszországon keresztül érkező karavántea. Míg Hollandiába, Angliába tengeren jutott el a kínai tea, addig Oroszországba szárazföldön, és utóbbinak jobb maradt a minősége az igen hosszú út ellenére. Így az orosz tea, vagy karavántea a blokád után is versenytársa maradt a tengeren szállított teának.

csesze_tea.JPG

3. Teázó polgárság

A 19. század elejétől már nem elsősorban gyógyszerként tekintettek a teára, hiszen ekkor a délutáni teázás és a teaestélyek általános közkedveltségnek örvendtek, bár továbbra is csak a módosabb polgárság amúgy sem széles rétege engedhette meg magának. Azonban a polgárság köreiben sokan elítélték a tea-, kávé- és csokoládéfogyasztást, mondván idegen szokást majmolnak ezzel. De sokan favorizálták a párizsi divatot, így a teázás is egyre népszerűbb lett. A nőknek különösen nagy volt a szerepe a teafogyasztás meghonosodásában. Teáztak a nemzet erősebbik nemhez tartozó nagyjai közül is szép számmal: például Petőfi, Jókai, Görgey Artúr (aki sóval ízesítette a teáját), valamint Széchenyi István is.

4. Teaházak és cukrászdák

Ugyan a teázás népszerűvé vált, olyannyira sosem terjedt el hazánkban, mint például Angliában. Angol mintára 1870-ben nyílt teaház is Pesten, a Váci utca sarkán, de egy év múlva bezárt. Sok utódja akadt, de a teaház mint forma nem vált maradandóan sikeressé. Ezzel ellentétben a híres cukrászdák, mint a budai várban működő Ruszwurm, a debreceni Caderas, a nagyváradi Finy, a pécsi Caflish, a miskolci Rotárius egyaránt sokat tettek a teázás népszerűsítéséért.

ceylon_tea.JPG

5. Hol lehet teát kapni?

A 19. század közepén már viszonylag nagy volt a kereslet a tea iránt, így teát már nem csak a bécsi kereskedők pesti lerakataiban lehetett kapni, hanem fűszerüzletekben, drogériákban, porcelánüzletekben, bazárokban, divatáru üzletekben, valamint bevett gyakorlat volt a hirdetés útján való értékesítés (utánvéttel, házhoz szállítva). A kínálat elég széles volt, és a kereskedők színes prospektusokon kínálták portékáikat, amelyekben a teákról részletes leírást adtak, és teakészítési recepteket is közöltek. A tea magyarországi termesztésével is próbálkoztak vállalkozó szelleműek, úgy gondolom, nem véletlen, hogy nem sokat hallottunk róluk...

6. 20. századi hatások

A 20. században egyre szélesebb rétegek igényelték a teát, de felgyorsult életritmusukhoz és szerényebb költségvetésükhöz mérten, a porcelán kannák helyét átvette a fém, és a tea maga is tömegtermelésben készült. A II. világháború alatt és után a teabehozatal visszaesett, emiatt élénkült a feketepiac forgalma, valamint a pótszerek iránti kereslet (mint pl. a gyógynövényekből kevert, ún. „magyar tea”, valamint az ízesített, színezett szederlevélből készülő „Planta tea”). A szocializmus idején érvényesülő szovjet hatás még ma is érezteti hatását: sokan átvették a tea citrommal (citrompótlóval) és cukorral való ízesítésének szokását. A magyar teapiac nem egyetlen, de felettébb szemet szúró érdekessége az, hogy nálunk a teaszezon szeptembertől kb. áprilisig tart.

Forrás:
Kiss Mariann – Teakalauz. A tea kultúrtörténete. HVG Kiadó Zrt.: Budapest, 2007. (77-85. o.)
S. Nagy Anikó – A tea kultúrtörténete. Pallas Stúdió: Budapest, 2002. (51-58. o.)
Teázóknak való – szerk. Dr. Horváth István. Mezőgazdasági Kiadó: Budapest, 1985. (74-95. o.)

A Terebess Teakult oldala is bőven szolgál információval a magyar tea történetéről S. Nagy Anikó tollából a magyar teát érintő linkeken.

Jó teázást! MsTea

1 kommentCímkék: 19. század kínai tea herbatea magyar tea története magyar teatörténelem orosz karavántea teázó polgárság teaházak és cukrászdák hol lehet teát kapni magyar tea planta tea tea kulúrtörténete teázó magyarok tea MagyarországonVissza a főoldalra »

2014.06.30. 23:38 MsTea

Japán tea eszközök és beszerzés

Június 28-án a japán kultúrára fogékonyak gyűltek össze a Nippon Expo-n, és rengeteg szuper program várta őket! Volt például nagyon jó előadás a gésákról és a kimonókról, Urasenke stílusú japán teaszertartás bemutató, valamint a japán teákról tartottam egy fél órás előadást az érdeklődőknek. Aki részletesen kíváncsi rá, hogy milyen programok voltak, látogasson el a Nippon Expo oldalára!

A japán teák csodálatos világa c. előadásom végéről technikai okok miatt lemaradt néhány infót most megosztom Veletek, tervezem, hogy az előadás többi részéről is felteszek egy összefoglalót.

A japán leveles tea eszközeiről néhány szót:

Többféle kannát használnak attól függően, hogy hány főre készítik a teát, valamint a tea fajtájától függően is. (Különféle teákhoz – zöld, fekete – külön kannát ajánlatos használni, főleg ha a kanna mázatlan agyag).

Japan_tea_eszkozei.JPG

Kyusu (közepes teáskanna)
- oldalsó nyéllel
- ált. 0,5 l űrtartalmú
- fedele is van

Hohin (v. hoihin) (teáskanna)
- kis méretű kanna, fül és nyél nélkül
- kiemelkedő minőségű teákhoz (amelyeknek nem túl apró a levele)
- átlag 1 dl-es

Dobin (teáskanna)
- fenti füllel
- több vendégnek, nagyobb méretű

→ Nem feltétlenül szükséges, de praktikus eszköz a vízhűtő, főleg zöld teákhoz.
Yuzamashi (vízhűtő)
- oldalt nyéllel, fedő nélkül

Yunomi (kicsi teáscsésze)
- a japánok szerint a tea ízéhez hozzájárul a csésze is, mázas v. mázatlan agyag vagy porcelán
- a teázás esztétikai élmény is, ha világos a csésze belseje, jobban lehet gyönyörködni a tea színében

→ Szintén nagyon hasznos és szemet gyönyörködtető eszköz a:
Chazutsu (teatartó, légmentesen zár)
- egyet rövid távra, egyet hosszú távra
- a tea annál tovább eltartható, minél kevesebbet érintkezik levegővel.

(A képen látható eszközök mind megvásárolhatók a Hibiki-an webshopjában. Fenti képen szereplő fotók forrása: Hibiki-an.)

Hol lehet japán teákat beszerezni?

Ezúton is köszönöm az előadásomon való részvételt! Jó teázást! MsTea

Szólj hozzá!Címkék: tealevelek marumoto japán tea előadás Nippon Expo japán tea japán leveles tea eszközei japán teás eszközök japán tea beszerzés demmers pécs hibiki-an japantea.huVissza a főoldalra »

2014.06.26. 16:55 MsTea

Csészeavatás japán senchával

Sencha_superior.JPG

 

 

Egy új eszköz mindig öröm, hát még ha ilyen szép. A szomorú benne az, hogy a Hanami Teaház végkiárusításákor vettem. Ugyan sosem jártam ott, de barátaim igen. Őszintén sajnálom, hogy be kellett zárni. Remélem hamarosan újjászületik hamvaiból, mint a főnix!

 

Visszatérve a csészére: szép galambszürke külső, fehér belső, kívül vékony fekete csíkok teszik érdekesebbé. Kifinomult japán yunomi csésze. Azt hiszem, porcelán. Az aktuális kedvencemmel avattam fel még nefelejcs-szezonban: egy igazán remek Sencha Superior volt a teszt-tea. Ezt a teát a Hibiki-antól rendeltem, egyenesen Japánból, Ujiból, a teaültetvény kellős közepéről. És néhány nap alatt ideért! Prémium tea, szívből ajánlom mindenkinek. Kiegyensúlyozott, nagggyon jó sencha! Mint utóbb kiderült, a Hanami Teaház is tőlük rendelt.

 

Hibiki-an: Sencha Superior

Jó teázást!

MsTea

Szólj hozzá!Címkék: japán zöld tea yunomi csésze Hibiki-an Sencha Superior Hanami Teaház prémium japán teaVissza a főoldalra »

2014.04.14. 21:18 MsTea

Vendégposzt #3: Matchás kókuszkocka a Salt & Sugar blog szerzőjétől

Mindig megtiszteltetés, ha vendége van az embernek, de ez alkalommal ha lehet, még különlegesebb az apropó: a szerző a századik (100!) posztjával érkezett hozzám, hozzátok így virtuálisan egy remekbe szabott matchás kókuszkocka recepttel! Köszönjük! Nem tudom, mennyire gyakori, de nekem mindenképp az első vendégposztolóm, akit van szerencsém személyesen is ismerni! S hogy közelebbről is megismerhessük, íme itt egy interjú a Salt & Sugar blog szerzőjével, Keresnyei Krisztinával:

Salt_Sugar.jpg

MsTea: Mióta sütsz/főzöl?
Salt&Sugar: Emlékszem, hogy tesóimmal mindig segítettünk Anyukámnak – kisszéken térdeltünk a konyhapultnál, és szaggattuk a linzerkarikát, aztán lekvárral kentük – na meg persze ettük is rendesen. Miután végeztem az egyetemen, és már nem kollégiumban laktam – ahol legnagyobb “főzésünk” a forralt bor volt – , akkor kezdett el érdekelni a gasztronómia.

 

MsTea: Mi volt az első étel, amit elkészítettél, és büszke voltál rá?

Salt&Sugar: Ez fogós kérdés, nem emlékszem, mi volt az első, amire igazán büszke lettem volna, egy “egyszerű” húsleves vagy töltött káposzta elkészítése sem olyan triviális, mint amilyennek elsőre tűnhet, pláne ha az ember az Anyukája kosztjához szokott...

 

MsTea: Milyen indíttatásból kezdtél blogot írni a konyhai alkotásaidról?

Salt&Sugar: Először egyfatjta önmegvalósító projektnek indult, a saját szórakoztatásomra, és a recepjeim gyűjtésére, aztán a szűkebb ismeretségi körömnek mutattam meg a blogot, és azóta pedig már nem csak a magam örömére csinálom. Legalábbis remélem, de a visszajelzések eddig pozitívak :)

 

MsTea: Mi az, ami kihívást jelent benne?

Salt&Sugar: Maga a főzés öröm, mindegyik egy miniprojekt. Ami kihívás, visszaadni úgy az ételt a fotókon és a blogbejegyzésben, hogy azt elolvasás után magam is vonzónak találjam.

 

MsTea: Mikor kezdted? Milyenek a visszajelzések eddig?

Salt&Sugar: Januárban volt egy éve, hogy elkezdtem a blogot. A visszajelzések eddig nagyon pozitvak, amiért hálás vagyok, hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem melengeti a lelkem, ha valaki megírja, hogy kipróbálta egy receptem.

 

MsTea: Egyedül írod, fotózol, töltöd fel a webre, vagy van segítséged?

Salt&Sugar: Többnyire igen, néha a fotózásban a Férjem segít, neki nagyon jó érzéke van ehhez, sokat tanultam tőle. Az oldalt is Tőle kaptam ajándékba.

 

MsTea: Sokféle nemzet konyhájával találkozhatunk a blogodon, van-e kedvenced?

Salt&Sugar: Igyekszem sokféle nemzet ételeit kipróbálni, de be kell valljam, e téren még nagy elmaradásokat érzek. Kedvencem nincs, de nagyon érdekel az ázsiai, és az arab konyha, sok ilyen típusú ételt szeretnék még kipróbálni.

 

MsTea: Mi a kedvenc konyhai eszközöd?

Salt&Sugar: A habverő.

 

MsTea: Mi a kedvenc ételed?

Salt&Sugar: A túrógombóc.

 

MsTea: Kedvenc fűszered?

Salt&Sugar: A kakukkfű és a szerecsendió, ez szerintem látszik is.

 

MsTea: Kedves főzéssel kapcsolatos élményed/ emléked?

Salt&Sugar: Az egyik kedvencem, amikor a Férjem először főzött nekem meglepetésként. Meg is kérte a kezem.

 

MsTea: Teázol? Milyen teákat szeretsz? És milyen gyakran iszol teát?

Salt&Sugar: Gyakran teázom, a gyümölcsteákat szeretem a leginkább.

 

MsTea: Matchát ittál már? Ha igen, hol? És ízlett? 

Salt&Sugar: Még nem, mert a recepthez főzni való matcha port használtam, de mindenképpen ki fogom próbálni!

 

Matchás kókuszkocka

 

matcha-kokuszkocka-1_jav_480px.jpg

 

Hozzávalók:

4 db tojás
2x170 g sűrített tej
16 dkg liszt
fél tk. sütőpor
5 dkg olvasztott vaj
1 púpos teáskanál matcha por

10 dkg vaj
20 dkg fehércsokoládé
fél dl tej

15 dkg kókuszreszelék

 

A sütőt 180 fokra melegítjük. A tojást habosra verjük, és a többi hozzávalót óvatosan hozzákeverjük. A piskótával meg is volnánk. Egy normál tepsit sütőpapírral kibélelünk, a tésztát egyenletesen eloszlatjuk rajta, és az előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. A krémhez a fehércsokit a vajjal és a tejjel gőz fölött megolvasztjuk. Kissé hagyjuk hűlni. A piskótát tetszés szerinti kockákra vágjuk, beleforgatjuk a fehércsokis mázba és végül a kókuszreszelékbe.

 

Gratulálok a bloghoz, a 100. poszhoz, a nagyszerű recepthez és a gyönyörű fotóhoz! Szívből köszönöm a vendégposztot, igazán örömömre szolgált! Jó teákat kívánok mellé! MsTea

 

További szuper receptek a Salt & Sugar blogon »

 

 

Szólj hozzá!Címkék: vendégposzt tealevelek matcha japán zöld tea zöld teás süti Salt & Sugar blog matchás kókuszkocka matchával sütni-főzni matchás receptVissza a főoldalra »

2013.11.08. 13:29 MsTea

Egy kis keksz a teához?

Tea mellé jólesik egy kis édesség. De mi legyen az? Legyen kókuszos, marcipános, csokis? Kifejezetten tea mellé felszolgálva talán jobb választás valamilyen semlegesebb ízű édesség, ami leginkább csak édes, és nem túl markáns ízű. Mert akkor elterelné a figyelmet a tea ízéről, esetleg elnyomná azt. Azért pedig igazán kár lenne! Így jöjjön egy nagyon finom keksz, ami szerencsére könnyen és gyorsan el is készíthető! A receptet Juditnak köszönhetem, aki A japán teák elbűvölő világa c. előadásra hatalmas adagot készített belőle a vendégek nagy örömére! 

keksz_MJBT_01.JPG

Hozzávalók:

- 2 csésze liszt

- 1 csésze cukor

- 2 tk. sütőpor

- 1/2 csésze puha vaj

- 1 nagy tojás

- 1/4 csésze tej (víz is megteszi)

Elkészítés

1. Összekeverjük a hozzávalókat. Majd a kész masszát a hűtőben pihentetjük 1 órán át.

2. A pihentetés után előmelegítjük a sütőt 175 ºC-ra (légkeverés). A masszát fél cm vastagságúra nyújtjuk. Lisztezzünk bátran, hogy ne ragadjon! Tetszőleges formájú kekszeket szaggatunk vagy vágunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsülnek. Ha puha kekszet szeretnénk, akkor ne hagyjuk, hogy barnulni kezdjen a széle.

UI: A formázásról: elterülnek, úgyhogy precíz formákat nehéz készíteni. A képen a pici paca az egy virág akart volna lenni. 

Összeségében nagyon jól sikerült a keksz, ezt a néhány darabot sikerült csak megmentenem a fotó kedvéért. Körülbelül fél óra munka volt vele összesen, Szerintem sokféle tea kísérőjeként megállja a helyét. Kezdő konyhatündéreknek is szívből ajánlom, tényleg nem bonyolult, és a végeredmény magáért beszél!

Jó teázást! És finom édességeket mellé! MsTea

1 kommentCímkék: tealevelek tea édesség keksz teához finom keksz könnyű kekszVissza a főoldalra »

2013.10.31. 23:17 MsTea

A legendás fehér tea

Az eredeti fehér tea ritkaság, még ma is kézzel szedik, az év néhány eső- és harmatmentes kora tavaszi napján, amikor a rügyek még épp nem bomlottak ki. Nyárra már a boltokba kerül a friss fehér tea, amely épp csak fonnyasztáson és szárításon esett át, így még a kis bársonyszerű pihék is látszanak rajta. A kíméletes feldolgozásnak köszönhetően magas a vitamin- és antioxidánstartalma, és rendkívül finom is.

Az eredeti Ezüst Tűk

Feher_T.jpg

Fehér teát először Kína Fujian tartományában készítettek, de amit ma a legjobb minőségű klasszikus fehér teaként ismernek a teakedvelők, a Bai Hao Yin Zhen (másnéven Silver Needles, Ezüst Tűk) csak a 19. század végén jelent meg. Ez a tea csak a kora tavaszi első csúcsrügyeket tartalmazza, amelyeket ezüstösen csillogó pihék borítanak, innen kapta a nevét is. A pihék a növény friss hajtásait védik az esetleges fagyoktól. A teabokrok altípusai közül is csupán néhány alkalmas tömött csúcshajtások növesztésére, amelyek a mégoly kíméletes feldolgozás – fonnyasztás és szárítás – után is megtartják a pihéiket.

Elkészítése: 70-75ºC-os lágy vízben, 1,5-3 perces többszöri felöntéssel (2 tk./ 2-3 dl). Főzete nagyon világos, halvány akácmézszínű. Íze tiszta, virágos, édeskés, könnyed, mint egy nyári szellő.

Bai Mudan, a második

A fehér tea iránti növekvő kereslet miatt 1920 körül elkezdtek gyártani egy új stílusú fehér teát, a Bai Mudant (egyéb nevei: Pai Mu Tan, White Peony, Fehér Bazsarózsa). Ehhez a Yin Zhen szüret után szedik a teát ugyanazokról az ültetvényekről, tehát nem csak pelyhes csúcsrügyeket tartalmaz, hanem az első két kibomlott levél is feldolgozásra kerül. Így vizuálisan nem egynemű a tea. Mivel ezt a teát is csak fonnyasztják, majd napon szárítják, szintén lágy, bársonyos főzetet ad, de ízében egy kicsit már erősebb, enyhén a fekete teáéhoz közelít.

Elkészítése: 70-80 ºC-os lágy vízben, 2-4 perces többszöri felöntéssel (2 ek./ 2-3 dl). Főzete szép halványsárga, íze édeskés, muskotályos, dióra emlékeztető jegyekkel.

További fehérek

A Yin Zhen és a Bai Mudan szedése után a nagyra megnőtt tealevelekből készítik a Gong Mei (Tribute Eyebrow) és a Shou Mei (Long Life Eyebrow, az Örökélet szemöldöke) fehér teákat, nem formázzák, nem sodorják, a napon szárítás során nyeri el bölcsek dús szemöldökére emlékeztető formáját.

Kína más tartományaiban, valamint Indiában, Nepálban, Srí Lankán is próbálkoznak fehér tea gyártással, kisebb-nagyobb sikerrel. A teakedvelők abban egyetértenek, hogy ezek eltérnek az eredeti Fujian-i fehér teától, de a maguk nemében lehetnek kifejezetten finomak, némelyik jázminnal ízesített.

Legendák és tévedések

Több legenda is kapcsolódik a fehér teához, például, hogy az örök élet forrása és ebből kifolyólag a kínai császárok kiváltsága volt a fogyasztása. Valamint, hogy csakis szűzlányok szedhették aranyollóval.

A fehér tea nem a zöld tea egy alfaja, a feldolgozásuk különbözik. Sokan gondolják, hogy a fehér tea koffeintartalma alacsonyabb, mint a zöld teáké, de kutatások szerint nem kategóriánként (fehér, zöld, oolong, fekete, stb.) meghatározható a tea koffeintartalma, hanem az egyes teák saját jellemzőitől függ. Így bizonyos fehér teák koffeintartalma magasabb is lehet, mint egyes zöld teáké, és minél több benne a csúcsrügy, annál magasabb, így a koffeinérzékenyek erre figyeljenek. Tehát míg a Bai Hao Yin Zhen viszonylag magas koffeintartalmú, addig a csúcsrügyeket elvétve ill. nem tartalmazó Shou Mei viszonylag alacsony koffeintartalommal rendelkezik, pedig mind a kettő fehér tea.

/Megjelent: Pécsi Borozó, Teaház rovat, 2013. nyár/

Beszerzés: Bai Hao Yin Zhen (50g - 3900.-) »

Jó teázást! MsTea

Szólj hozzá!Címkék: fehér tea tealevelek bai hao yin zhen pai mu dan fehér teák koffeintartalma híres fehér teák pécsi borozó teaház ezüst tűkVissza a főoldalra »

2013.10.24. 15:43 MsTea

Kell egy kis móka!

Sokszor végigbogarászom a konyhai részleget mindenféle boltban, érdekes dolgokat lehet találni. Pár éve így bukkantam rá a teafilterkinyomóra (ami kockacukorszedőnek volt álcázva). Remek, vicces kis kütyüt találtam, konkrétan a Kikában. Nem lehetett ott hagyni. Íme:

szilikon_teafilter_01.JPG

Ez egy szilikon teaszűrő, narancssárga színű, és citrom formájú. Volt belőle citromsárga is. Űrtartalma miatt csak 2-3 decis bögrékhez ajánlom. Apró tealevelekhez nem alkalmas, mert azok kiférnek a lyukakon. Esetleg nagy gyümölcsdarabokból álló gyümölcsteákhoz. Egész jó almateát lehet vele például készíteni. Mókásan néz ki, és szintén vicces kézbe fogni a szűrőt. Mert olyan wibbly-wobbly. (Hogy lehet ezt magyarul jól kifejezni?) A gyermeki énem nagyon-nagyon jót mulatott :)

szilikon_teafilter_02.JPG

szilikon_teafilter_03.JPG

Beszerzés: Kika, 690.- Ft

Jó teázást! MsTea

1 kommentCímkék: tea készítés teás ajándék teás eszközök szilikon filter szilikon teaszűrő szilikon teafilterVissza a főoldalra »

2013.08.10. 16:14 MsTea

Oolong? Mindenkor!

gaiwan_tea.JPG

Az oolong (vagy wulong) teák Magyarországon még kevéssé ismertek, de őszintén bízom benne, hogy ez rövidesen változni fog. Aki már kóstolta ezeket a különleges, rendkívül ízletes teákat, minden teában ezt az összetettséget fogja keresni. Ugyan nem lehet mindenkinél ugyanaz a favorit, de a teakedvelők, akik esetleg még nem ismerik, mindenképpen próbálják ki, érdemes! Kifejezetten sokrétű, ízlelgetni való teák, és olyan sokszínűek, hogy nem lehet őket megunni!

Oolong körkép

Elsősorban Kínában és Tajvanon termesztik, legfőbb jellemzője, hogy csak részlegesen fermentált, tehát a zöld és a fekete közötti különleges átmenetet képez, harmóniában egyesítve azok előnyeit. Míg a zöld tea nem fermentált, a fekete tea pedig 100%-ban fermentált, addig az oolong 10-90%-ig terjedő skálán mozog. Az oolong tealevelek megjelenésükben is változatosak, színük a mohazöldtől a borostyánon át egészen a sötét barnás-feketéig terjed. A levelek formájukat tekintve lehetnek félig labdává göngyöltek, vagy hosszúkásak, enyhén sodortak. Fermentáltságuk szempontjából két fő csoportba sorolhatóak: kevésbé (10-30%) és jobban fermetáltak (60-90%). Előbbi csoport több hasonlóságot mutat a zöld teával, de virágosabb, kevésbé fanyar ízvilággal jellemezhető. A sötétebb, jobban fermentált oolong viszont a fekete teához áll közel mind a főzet megjelenésében, mind ízeiben, de csersavakban szegényebb, lágyabb, mézes, barackos jegyekkel. A tea származási helye ugyanolyan fontos, mint a boroknál, ennélfogva különböznek egymástól a kínai és a tajvani oolongok. Az adott teaültetvény magassága is befolyásolja a tea ízét, a magashegyi oolongok prémium kategóriát képviselnek.

Legismertebb oolong teák

Bai Hao (egyéb nevei: Dong Fang Mei Ren, Oriental Beauty, Keleti szépség), Baozhong (Jade Pochong, Csomagolt tea), Da Hong Pao (Royal Red Robe, Nagy vörös köntös), Feng Huang Dan Cong, Shui Xian (Vízitündérek), Tie Guan Yin (Iron Goddess of Mercy, Monkey-Picked, Kegyelem Vas Istennője) és a Tung Ting (Dong Ding, Frozen Peak, Hideg Hegycsúcs).

Elkészítés

Lehet oolongot főzni többféle módon, számos megfelelő eszköz áll rendelkezésünkre. Ne feledjük, hogy az elsődleges cél a finom tea elkészítése. A szakértők általában a gaiwant és a kicsi jihszing (v. yixing, egyfajta agyag-) kannát ajánlják. Utóbbinál figyelembe kell venni, hogy hajlamos kissé bevenni a tea ízét, tehát egy kanna leginkább egy teatípus főzésére használható. De sokan választják a gaiwant is (képünkön), ami nem más, mint egy fedeles csésze, szó szerint is ezt jelenti.

Tea kungfu módra: Először forró vízzel át kell melegíteni a teázáshoz használt eszközöket.. Majd a tealeveleket a gaiwanba adagoljuk, körülbelül a negyedéig (mind a gaiwan, mind a jihszing kannák ált. elég kicsik). Ezután 80-90 ºC fokos vízzel felöntjük, és rögtön ki is öntjük ezt a mosóvizet, bele a csészékbe is, de ezt nem szokás meginni. Majd ismét felöntjük a tealeveleket, fél-egy percig áztatjuk a leveleket, ez az első főzet, amit elfogyasztunk. Az oolong teák egyedülálló ízeit cukor és egyéb ízesítők nélkül élvezhetjük igazán, többször felönthetők, sőt, sokszor a második, harmadik, vagy negyedik főzet a legkülönlegesebb! Az igazán jó minőségű teák akár 8 vagy több felöntést is kibírnak. A második, és további felöntéseknél az áztatási időt növeljük fél perccel. Érdemes próbálgatni, kísérletezni. Ha a tea íze túl lapos lenne, akkor emelhetjük a forrázási hőmérsékletet, ha pedig keserű, savas lenne, akkor csökkentsük az áztatási időt.

Nyugati stílusban: Érdemes ugyanúgy felmelegíteni a csészét, és kiönteni a tea mosóvizét, mint a kungfu teázásnál. Jó tágas szűrőt válasszunk az oolongokhoz, hiszen a teljes levél van egy kis gombócba göngyölve, tehát sok hely kell neki a kibontakozáshoz. 5-6 g teát számítsunk 2 dl vízhez kezdésnek, igény szerint módosítva. Többszöri felöntéssel.

/Megjelent: Pécsi Borozó, Teaház rovat, 2013. tavasz/

Jó teázást! MsTea

Szólj hozzá!Címkék: oolong tea oolong gaiwan tung ting taiwan oolong tieguanyin kínai tea tea kungfu teafőzés gaiwanVissza a főoldalra »

2013.05.16. 16:29 MsTea

Tejserkentő teákról

Elephants5web.jpgForrás: Annie Ludes

Mintha egy előző időszámítás lett volna, olyan távolinak tűnik, amikor jött egy kérdés nekem, hogy várandósok fogyaszthatnak-e teát, akkor jól utánajártam a dolgoknak a neten, a beszámolót A tea és az áldott állapot címen olvashatjátok. Nos, azóta én is anya lettem, ennek köszönhető távollétem a virtuális naplómtól, illetve a teáktól.

A teáktól többnyire sikerült magam távol tartani, de aztán a Poronty születése után jött az újabb kihívás, a tejserkentő tea (napi 3-5 csésze) fogyasztása. Hogy miért kihívás, álljon itt egy megtörtént párbeszéd egy kedves ismerőssel (aki mellesleg kétgyermekes apuka), melynek témája a várandósság és a tea:

WT: És szereted az édesköményes, ánizsos teákat?
MsTea: Fúúj, utálom. Meg nem innám.
WT: Fogod Te még azt szeretni!
MsTea: Kizárt. Ki nem állhatom az ízét! A medvecukrot sem eszem meg.
WT: Hát pedig a tejserkentő teákban van édeskömény és ánizs is.
MsTea: … (Hadd tegyem hozzá, WT nagyon bölcs, igaza volt.)

Bevallom, ezek után kétkedéssel bogarásztam végig nagy pocakkal a drogériák polcain a tejserkentő teákat, és miután az összesnek az összetevői között szerepelt az ánizs és az édeskömény, döntöttem a Mecsek Tea Tejszaporító készítménye mellett. Csak mert az mégiscsak helyi. De bármelyik másik is ugyanolyan jó valószínűleg.

Mecsek Tejszaporító

Mecsek_tejszaporito_01.JPG

A dobozról idézem: „Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény, melynek hatását népgyógyászati tapasztalatok igazolják. Javallat: A teakeverék összetevőinek hatására az anyatejtermelés fokozódik. Az anyatejbe átjutó ánizs, édeskömény hatóanyagai segítik a csecsemő normál bélműködését és emésztését. Használati előírás: Naponta 3-5x 1 filtert forrásig melegített vízzel leforrázni, majd lefedve 5-10 percig állni hagyni. A filter eltávolítsa után egyéni ízlés szerint fogyasztható.” Összetevők: édesköménytermés, ánizstermés, csipkebogyó áltermés. Segédanyag: hibiszkuszvirág (ízesítő és színjavító).

A tapasztalatom összefoglalva röviden: nekem használt a tejserkentő tea, és tényleg megszerettem az ízét. Míg először kissé szenvedve hajtottam fel napi 3 bögrével, addig később egészen ízlett, 5 csésze is simán legurult. Olyannyira használt, hogy tejügyileg a ló túlsó oldalán kötöttünk ki! Amit nem egészen értek, hogy minden beszerzési helyen (drogéria, gyógyszertár, biobolt) miért csak 1-2 dobozzal tartanak összesen, hiszen aki issza, megiszik napi 5 bögrét is, ergo a 20 filteres csomag 4 napra elég... De lehet, hogy csak én voltam ilyen lelkes fogyasztó?

Érdemes elolvasni:

Jó teázást! MsTea

Szólj hozzá!Címkék: tealevelek Mecsek Tejszaporító tejserkentő tea Mecsek Tea szoptatás teaVissza a főoldalra »

2013.03.13. 15:22 MsTea

Fekete tea, a klasszikus

Fekete_tea.jpg

Európában a tea mint importcikk az 1600-as évek környékén kezdett megjelenni, legelőször portugál, holland, majd angol kereskedők révén. A tea forgalmazása és fogyasztása a 19. század elején indult meg Magyarországon. Az európai teafogyasztók körében a fekete tea lett a legnépszerűbb, és ez így van a mai napig.

Mitől fekete?

A friss tealeveleket először fonnyasztják, majd sodorják, erjesztik és szárítják. A fekete tea az erjesztés (fermentálás, oxidáció) révén nyeri el jellemző jegyeit. A levelek színe is barnásra változik, valamint a teafőzet is vörösesbarnás színű lesz. Több csersavat, és több koffeint tartalmaz, mint a zöld tea, viszont tovább megtartja aromáját, jobban eltartható. A főzet vöröses árnyalata miatt több országban vörös teának hívják, de nem azonos az Afrikában termesztett – szintén vörös teaként ismert - rooibos teával, amely egy másik növényből (vörös fokföldirekettye, Aspalathus linearis) készül.

A legnépszerűbbek

Ceylon – Srí Lankáról származik (amelynek korábbi neve Ceylon), a szigeten termesztett teákból készülő keverék tea. Forrázata borostyánszínű, erős, egzotikus, ízgazdag, leheletnyi citrusos jegyet lehet felfedezni benne.

Darjeeling – Indiából származik, Darjeeling területéről. Az enyhén muskotályos ízű teát sokan „a teák pezsgőjeként” tartják számon. A szedés idejétől, helyétől függően különböző színű és ízhatású főzetet kapunk, amelyek általában világosbarnás színűek, arany jegyekkel. A First Flush-t, vagyis a tavaszi szedést tartják jobb minőségűnek, mely erősen virágos, nem túl testes főzetet adnak.

Assam – India Asszám régiójából származik, mely ma a világ legnagyobb összefüggő teatermesztő vidéke. Robosztus, erős, enyhén malátás ízű klasszikus fekete tea, több keverék alapja. A Darjeelinggel ellentétben itt a Second Flush (július és szeptember között szedik) képvisel magasabb minőséget.

English Breakfast - (angol reggeli) fekete teák változó arányú keveréke, amely általában tartalmaz assamot, ceyloni és kenyai fekete teát. A legtöbb nagy teás cégnek van ilyen keveréke, általában robosztus, gazdag aromájú teákról beszélhetünk. Létezik még Irish és Scottish Breakfast, szintén erős fekete teakeverék mindegyik.

Orosz karaván – évszázadokon át karavánok vitték a teát Kínából Oroszországba, innen származik a híres, ma is kedvelt tea neve, amely fekete (vagy oolong) tajvani és kínai teák keveréke egy kevés füstös Lapsang Souchonggal. Főzete közepesen erős, vörösesbarnás színű, ízgazdag, leheletnyi füstös aromával.

Earl Grey – a citrusfélék családjába tartozó bergamott olajával ízesített fekete tea keverék. Népszerű tea, különböző arányban kevernek össze hozzá ceyloni, assam, kínai teát és egy kevés Lapsang Souchongot. A kész tea finoman egzotikus illatú, vörösesbarna színű. A legenda szerint II. Earl Grey brit miniszterelnök kapott ilyen teát ajándékba.

Elkészítés

100ºC, 3-5 perc, egyszeri felöntés.

A fekete teák ízesíthetők tejjel, tejszínnel, cukorral, mézzel, citrommal, rummal – ízlés szerint. Tejjel, esetleg tejszínnel a kifejezetten erős, csersavakban gazdag fekete teákat és teakeverékeket szokták ízesíteni. Angliában heves viták tárgya még az is, hogy először a tej, vagy először a tea és utána a tej kerüljön a csészébe.

/Megjelent: Pécsi Borozó, Teaház rovat, 2012. tél/

Jó teázást!  MsTea

Szólj hozzá!Címkék: ceylon tealevelek tea készítés darjeeling assam orosz karaván English Breakfast Earl Grey Irish Breakfast Scottish Breakfast legnépszerűbb fekete teákVissza a főoldalra »

2013.03.06. 14:47 MsTea

Teával az egészségért

herba_tea_01.jpg

Több legenda is él arról, hogy ki fedezte fel a teát, mikor és hogyan. Mindegyik forrás megnevezi a tea jótékony hatásait: szomjoltó, frissítően hat a testre és a lélekre, gyulladáscsökkentő, emésztéssegítő és sok más pozitív tulajdonsággal bíró növény. Több ezer éve orvosságként itták, sokan ma is egészségünkre gyakorolt jótékony hatásai miatt fogyasztják, míg mások mert egyszerűen finom.

A pu-erh, a fekete, az oolong, a zöld és a fehér tea is tartalmaz antioxidánsokat, ásványi sókat, vitaminokat, és ha nem teszünk bele cukrot, mézet, tejet vagy tejszínt, akkor gyakorlatilag kalóriamentes. Fluoridtartalma segít megőrizni fogaink egészségét. Folyadékpótlásra kíváló, hűvös időben kifejezetten jóleső érzés a forró bögrét a kezünkben tartva a finom italt szürcsölni. Több kutatás folyik, hogy feltérképezze a tea további egészségvédő, immunrendszerünket támogató tulajdonságait. Felmerült ugyanis, hogy a teafogyasztás többek között megelőzheti bizonyos rákos megbetegedések kialakulását és csökkentheti a szívroham kockázatát is.

Gyógyteák

Hazánkban nem csak a teanövény részeiből készült forrázatot hívjuk teának, hanem más növények, gyümölcsök főzeteit is. Ezek a gyógyfüvekből, virágokból készült főzetek, teakeverékek évszázadokon át a népi gyógymódok részeként váltak ismertté, tudományos kutatások támasztják alá gyógyhatásukat. Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy ezeket a herbateákat sem ajánlatos mértéktelenül alkalmazni. Attól, hogy természetes, még nem jelenti azt, hogy bárkinek bármilyen mennyiségben adható. Ha bármilyen fennálló betegségről tudomásunk van, vagy valamilyen gyógyszert szedünk, különös körültekintéssel lehet inni a gyógyteákat, nincs ez másképp várandósság vagy szoptatás ideje alatt sem. Bizonyos gyógynövények nem adhatók kisgyermekeknek.

Az őszi betegségek legyőzésére

Amikor a forró nyár után elkezdenek rövidülni a nappalok és egyre többször kell sálat, sapkát húzni, gyakori probléma a megfázás, a nátha, a köhögés. Megfázásra, és a nátha tüneteinek enyhítésére ajánlható a bodza (mind a virág, mind a termés), a csipkebogyó, a napraforgó (virág), valamint a piros ribiszke (gyümölcs) főzete lázcsökkentő és hurutoldó hatásaik miatt. A légúti megbetegedésekre jó hatással lehet a fehér árvacsalán, az édeskömény, a közönséges gyíkfű, a nagylevelű hárs, az illatos ibolya, az ánizsillatú izsópfű, a kisvirágú kakukkfű, a parlagi ligetszépe virág, az erdei mályva, a vörös méhbalzsam, az illatos mirhafű, a dúsvirágú ökörfarkkóró, a pipacs, a kerek repkény, az orvosi somkóró, a vadszeder (gyümölcs), a szurokfű, az orvosi ziliz (gyökér és levél), a mezei zsálya és a mezei zsurló főzete. Az utóbb felsoroltak nyákoldó, izzasztó, ingercsillapító hatásúak. Külön-külön is főzhetők (monoteák), de kaphatók meghűlés elleni illetve köhögéscsillapító teakeverékek is. Legtöbbjük nagyon kellemes ízű! Egészségünkre!  

/Megjelent: Pécsi Borozó, Teaház rovat, 2012. ősz/

Olvasnivaló:

 • Rudi Beiser: Teák gyógynövényekből és gyümölcsökből. Gyűjtés, készítés és fogyasztás. Sziget Könyvkiadó, 2011.

Jó teázást! MsTea

Szólj hozzá!Címkék: gyógyteák tealevelek tea egészség herbatea megfázás tea nátha tea köhögéscsillapító tea légúti megbetegedés teaVissza a főoldalra »

2013.02.27. 13:01 MsTea

Buborék tea, az új őrület

bub_tea_01.jpg

Új hóbort van a láthatáron: Tajvanból „fújta ide a szél”, 30 év körüli múltra tekint vissza. Mesterségének címere többnyire tea, tej, gyümölcsszirup, gyümölcszselé vagy tápiókagyöngy, különös ismertetőjegye a kb. 1 cm átmérőjű szívószál. Különböző színekben, ízekben álcázza magát, sőt, hidegen és melegen is kapható. Egyéb tulajdonságai: tutira trendi. Több néven is ismert: bubble tea, boba tea, taro vagy buborék tea.

Világszerte ismert

A buborék tea világhódító körútját Tajvanon kezdte, az 1980-as években, onnan terjedt el Kelet-Ázsiában, ahol a ruganyos, gumicukor állagú tápiókagyöngy egyébként is nagy népszerűségnek örvend, csakúgy, mint a tea – legyen az fekete, oolong, vagy zöld – mert mindegyikből készülhet buborék tea. (Sőt, tea nélküli változatok is léteznek!) Majd Amerikában is nagy érdeklődés mutatkozott az ital iránt, amely Európában és Ázsia többi részén is rohamosan terjed, az egyre népesebb számú rajongótábor nagy örömére.

Variációk egy témára

Mint ahogy szinte nem lehet felsorolni az összes tea fajtát, a buborék italnak is számtalan variációja létezik. Az ízek, összetevők tárháza szinte végtelen, ahány ház, annyi szokás. Az egyik fő típusa fekete teával (pl. Assam) és tejjel készül, krémes állaga miatt krém teának is hívják. (Megjegyzés: némelyikben kávé van, vagy fekete tea és kávé fele-fele arányban.) A másik fő típusa zöld teát (pl. jázminos zöld teát) és gyümölcsszirupot tartalmaz, ezért aroma teáként is ismert. Mindegyik fajta buborék italban van cukor vagy édesítőszer.

A név kötelez

És a buborékok? Elsősorban azért kapta ez a különleges ital a buborék tea nevet, mert az italt összerázzák, ettől a tej kissé habos lesz, buborékok látszanak a tetején. Felmerülhet bennünk, hogy lehetett-e a másik névadó ok a tápiókagyöngy. Ugyan kézenfekvő a vizuális párhuzam, hiszen ezek a kis golyócskák úgy néznek ki, mint valami különleges, nagyméretű kaviár, de a tápiókagyöngy állítólag nem szerepelt az eredeti receptben. Bár Tajvanon többen vitáznak az eredeti receptről és a helyről, ahonnan elindult a buborék tea őrület. A tápiókagyöngyök egyébként semleges ízük miatt mindegyik ízvariációhoz jól passzolnak. A gyöngyök a manióka, vagy kasszava néven ismert trópusi növényből nyert keményítőből készülnek.

Otthon is elkészíthető

Hozzávalók (2 főre): 80 g tápiókagyöngy (bioboltokban beszerezhető), 2 dl lehűtött fekete tea, 2 dl tej, jégkocka, cukorszirup/ méz ízlés szerint.

Elkészítés:

 1. A tápiókagyöngyöt bő fél liter forrásban lévő vízhez adjuk, majd fél órát főzzük. Majd levesszük a tűzről az edényt és még fél órát fedő alatt ázni hagyjuk a gyöngyöket. Ezután leszűrjük a gyöngyöket, és hideg vízzel jól átöblítjük. Cukorszirupot adunk a gyöngyökhöz, elkeverjük.

 2. Mutatós poharakba kanalazzuk a megfőzött, lehűtött tápiókagyöngyöket. A teát, a tejet, a jeget és a cukorszirupot egy shakerben jól összerázzuk és a poharakban elosztjuk. Vastag szívószállal tálaljuk.

Tetszés szerint adhatunk hozzá gyümölcsöt, fagylaltot. A shakerbe tehetünk gyümölcsszirupot, szörpöt is ízesítésnek.  

/Megjelent: Pécsi Borozó, Teaház rovat, 2012. nyár/

Jó teázást! MsTea

Szólj hozzá!Címkék: tealevelek tápiókagyöngy bubble tea buborék tea boba tea bubble tea magyar bubble tea recept buborék tea receptVissza a főoldalra »

2013.02.20. 22:34 MsTea

A japán teák elbűvölő világa

jap_tea_01.jpg

Japán teatermelésének túlnyomó többségét a zöld teák teszik ki, bár egy-két termelő fekete teát is termel. A tealeveleket tavasztól őszig 2-4-szer szedik, leginkább gépekkel. Néhány különlegesen magas minőségű teához szedik csak kézzel a teát. A japán zöld teák feldolgozása is valamelyest eltér például a kínai teákétól, a japán zöld teákat először gőzölik, míg a kínai zöld teákat pörkölik. Ez az ízükben is megmutatkozik: a japán zöld teákra jellemző a füvesebb, „zöld” íz.

Sencha

A sencha eléggé elterjedt, széles körben ismert és kedvelt tea. Magas a C-vitamin tartalma. A sencha a teaültetvények első, tavaszi szedéséből származik, a nyári és őszi szedésből bancha készül. A sencha általában keverék tea, vagyis több különböző ültetvény teáit ötvözik úgy, hogy a legkellemesebb egyensúlyt nyújtsa enyhén fanyar, friss, édeskés ízében. Fontos tudni, hogy minél forróbb vízzel öntjük fel, annál fanyarabb ízeket kapunk. Valamint minél tovább áztatjuk a tealeveleket, annál töményebb ízű lesz a tea. Főzete tiszta, aranysárga színű, olajzöld árnyalatokkal.

Elkészítése: 1-2 teáskanál (2-4 g) tea 1 dl 70-80˚C-os vízben 2 percig áztatva. Kétszer, esetleg háromszor is felönthető.

Gyokuro

A gyokuro az ínyencek teája, rendkívül magas minőségét nagy szakértelemmel, kézi szedéssel és az ültetvények szedés előtti árnyékolásával érik el. A 20 napig árnyékolt tearügyeket még erőteljesebb növekedésre serkentik, így nő a rügyek klorofil tartalma, és a kapott tea főzete alacsonyabb koffeintartalmú, lágyabb, édeskés és zöldebb színű lesz, mint napon nőtt társai (pl. sencha). A tealevelek smaragdzöld színe is szemet gyönyörködtető, a tea csodálatos ízgazdagsága pedig egyedülálló. A neve is egészen költői: „jáde harmat”, valószínűleg a főzetszínére utalhat, amely halványzöld, mint a jáde.

Elkészítése: 3-4 teáskanál (6-8 g) tea 1 dl 60-70˚C-os vízben 2 percig áztatva. Kétszer, háromszor is felönthető.

jap_tea_02.jpg(Bal felső: sencha, jobb felső: gyokuro, bal alsó: genmaicha, jobb alsó: houjicha.)

Genmaicha

A genmaicha szó szerint rizses teát jelent, mivel pörkölt barna rizs szemeket adnak a sencha vagy bancha teához. Japán talán legközkedveltebb teái közé tartozik, meghódította a világ teakedvelőit is. Íze nagyon kellemes, fűszeres, mogyoróra, pirítósra emlékeztető aromákkal, érezhető rajta a pörkölt rizsszemek enyhén édeskés íze. Azon kevés teák egyike, amelynek íze jól harmonizál mind az édes, mind a sós ázsiai ételekkel. Főzete tiszta, sárgás színű.

Elkészítése: 1 teáskanál (2 g) tea 1 dl 80˚C-os vízben 2 percig áztatva. Kétszer, háromszor is felönthető.

Houjicha

A houjicha különleges eljárással készül sencha vagy bancha levelekből. A japán zöld teáktól eltérően hirtelen, magas hőmérsékleten megpirítják, ezáltal veszít fanyarságából és koffeintartalmából. Így fogyaszthatják gyerekek, idősek, érzékeny gyomrúak is, akár lefekvés előtt is. A tea színe a hőkezelés során megváltozik, rozsdabarna árnyalatot kap, viszont még így is zöld teának számít, hiszen nem fermentált. Illata édes, kekszre emlékeztet. Ez a lágy, szinte karamelles aroma a tea ízében is megmutatkozik. Melegen és hidegen egyaránt remek, míg előbbi nyugtató, utóbbi frissítő hatású. Főzete borostyán színű.

Elkészítése: 1 teáskanál (2 g) tea 2 dl 80-90˚C-os vízben 2 percig áztatva. Kétszer is felönthető.

 • Az említett teák beszerezhetők több hazai teaboltban, teázóban is, illetve több magyar webshop is tart jó minőségű japán teákat.

 • Néhány egyéb japán tea: shincha (új tea), kabusecha (kitakart tea), karigane (tealevél száraiból és száraiból), matcha, tencha, tamaryokucha.

/Megjelent: Pécsi Borozó, Teaház rovat, 2012. tavasz/

Jó teázást! MsTea

Néhány beszerzési tipp:

Szólj hozzá!Címkék: zöld tea tealevelek genmaicha matcha sencha japán tea gyokuro houjicha japán teákVissza a főoldalra »

2012.05.30. 18:08 MsTea

Japán teaszertartás - teaművészet

Képzeljünk el egy lélegzetelállítóan gyönyörű kertet, amelyben friss, harmatos a levegő, a nap fénye meg-megcsillan egy vízcseppen, a mohán, amely olyan harsány zöld, hogy szinte nem is hiszünk a szemünknek. Vagyont érő selyem kimonónkban lépdelünk az ösvényen a teaszoba felé. Az előkészületek után letérdelünk az alacsony bejárathoz, kinyitjuk a rizspapír ajtót, becsúszunk. Félhomály fogad. Minden csendes, csak a víz halk zubogását halljuk, teázni fogunk. Vendéglátónk még nincs jelen, viszont keze nyomán gyönyörű virágkompozíció és falitekercs vár minket. Mindegyik üzenetet hordoz, amely a pillanat múlandóságára hívja fel a figyelmünket. Szinte túllépünk időn és téren.
Mire a teára kerül a sor, már fogyasztottunk finom és gyönyörűen elrendezett ételeket, megcsodáltuk a kertet. Ismét visszavár a teaszoba, először a sűrű tea, majd a híg tea következik.
Ismét megérkezik a vendéglátónk, a teamester, aki évek, évtizedek óta tanulja a teaszertartást, tökéletesíti mozdulatait, tudását. Már az utolsó momentum, a híg tea következik. Amint megérkezik az első teaeszközzel, mély meghajlással, tiszteletadással köszöntjük egymást. Egymás után behordja az eszközöket, amelyek rendkívül értékes, kézzel készült műremekek, sokszor több évszázadosak. A szabályokhoz híven, komolysággal és átéléssel megtisztítja az eszközöket is, de egyúttal gondolatban is felkészül, hogy teljes egészében a teakészítésre koncentráljon. Harmónia, tisztelet, tisztaság és nyugalom honol. Egyenletes, szép mozdulatokkal készíti el a teát smaragdzöld matchából, és friss vízből. Mielőtt a tea elkészülne, édességgel kínál minket, hogy a tea még kellemesebb legyen. Ha elfogyasztottuk a teát, megtekintjük a csészét, amiből ittunk. Lassan körbeforgatjuk, magunkba szívjuk titkait, emlékeinkben megőrizzük.
A tea útja
A teaszertartás több évszázados hagyományait több iskola tanítja, amelyek különböznek néhány részletben, alapjaiban mégis nagyon hasonlóak. Minden rengeteg szabály által meghatározott rendben zajlik, de ezek elsajátítása - mind a vendéglátó, mind a vendég részéről – visz előre a tea útján. Miközben a tökéletes mozdulatra, hangulatra, törekszünk, biztosan nem jut eszünkbe, hogy a folyosón égve hagytuk-e a villanyt, vagy hány óra is van. Ezért úgy is lehet tekinteni a teaszertartás gyakorlását, mint a meditáció, a relaxáció egy formáját.
A matcha
A japán teaszertartáshoz csak egy fajta teát használnak: mégpedig matchát, amely egy különleges, porrá őrölt zöld tea. A matcha teához szüret előtt néhány héttel leárnyékolják az ültetvényeket, így késztetik a növényeket még erőteljesebb növekedésre. Ezért különösen magas minőségű, erőteljes rügyekből készül a tea, amelyet porrá őrölnek. A teaszertartás során a híg teához kb. egy teáskanálnyi matchához egy dl kb. 70˚C-os vizet adnak, majd egy bambuszból készült, leginkább apró habverőhöz hasonlítható eszközzel, a chasennel villámgyors mozdulatokkal habosra verik. A jó minőségű, jól elkészített és azonnal elfogyasztott matcha nagyon finom és nagyon egészséges! Vitaminokban, antioxidánsokban gazdag.

/Megjelent: Pécsi Borozó, Teaház rovat, 2011. tél/

Finom teákat, jó teázást kívánok! MsTea

Pécsi Borozó, Teaház rovat, első szám

Szólj hozzá!Címkék: japán pécsi borozó natsume tealevelek tea készítés japán zöld tea teaház rovat japán tea japán teaszertartás urasenke magyarországi japán tea egyesület matcha ceremónia chasen chawan chashaku chakinVissza a főoldalra »

2012.05.23. 17:32 MsTea

A tea útja: az ültetvénytől a csészéig

A képen felülről lefelé: Pai Mu Tan (fehér tea), Temple of Heaven Gunpowder (zöld tea), Darjeeling FOP Furst Flush (fekete tea). Balról jobbra: tealevelek szárazon, a tea és a teából kivett nedves tealevelek. (A szakértők ezt a három állapotot vizsgálják, ebből állapítható meg egy tea minősége.)

Ha belegondolunk, hogy az a finom, gőzölgő tea, amit iszunk, mekkora utat tett meg, mire hozzánk eljutott, csodálatos érzés kerít hatalmába. Távoli országokban sok ember dolgozott rajta, hogy aromája, minősége épp a megfelelő legyen. Nézzük, milyen az az út, amit a tealevél az ültetvénytől a csészénkig megtesz! Az első kérdés: mikor van a teaszüret?
Teafaiskola
Palántakorban a teanövényt árnyékban nevelik, hogy az erős napfény ne tegye tönkre. A másfél éves sarjakat már kiültetik végleges helyükre, de nagyobb fákkal biztosítják a félárnyékot a teapalántáknak. A fákat később majd kivágják. Rendszeresen trágyázzák a teacserjéket, gondozzák őket, amíg meg nem erősödnek. Hároméves korukra elérik a szedésre alkalmas állapotot, de magasabban fekvő ültetvények esetében ez is kitolódhat.
Teaszüret
Hogy mikor történik a szüret, az legalább annyira kritikus a tea minősége szempontjából, mint a feldolgozás többi része. Ahogy a Teaház rovat első számában már említettük, a terroir nem csak a borok esetében meghatározó a végtermék íze szempontjából, hanem a teánál is. Először is a tea nem minden éghajlaton terem, és az alfajt is jól kell megválasztani, hogy értékelhető teatermés legyen várható.
A teaültetvény tengerszint feletti magassága is nagyban befolyásolja mind a tea minőségét, illetve ennek fényében a szüret ideje is máshogy alakul. Általánosságban elmondható, hogy melegebb éghajlaton egész évben szüretelhető a tea (januártól decemberig folyamatosan), míg más területeken korlátozott lehet a szedési időszak (2-3 szüret egy évben – tavaszi, nyári, őszi). A zöld teánál a legjobb minőséget jobbára a tavaszi szüreten érik el, ezek a legzsengébbek, legillatosabbak (frissen ajánlatos elfogyasztani, egy év múlva már oda lesz üdesége). Fekete teáknál sokszor a második szüret (pl. Darjeeling second flush) kedvezőbb, ezek főzete testesebb, karakteresebb. A szedés a magas minőségű teák esetében még ma is kézzel történik – villámgyors kézmozdulatokkal csippentik le a friss rügyet és két levelet. A feldolgozás adja meg a tea végleges karakterét (erről még a továbbiakban ejtünk szót), de a jó alapanyag elengedhetetlenül fontos.

/Megjelent: Pécsi Borozó, Teaház rovat, 2011. ősz/

Finom teákat, jó teázást kívánok! MsTea

Pécsi Borozó, Teaház rovat, első szám

Szólj hozzá!Címkék: pécsi borozó tea útja teaház rovat teaszüret teafaiskolaVissza a főoldalra »

2012.02.09. 18:19 MsTea

Tea for two - avagy tea két főre

Igen, naná, hogy a Valentin nap közeledte mindenkit felvillanyoz, tea témában is rengeteg ötletet találhattok, amit kis kézügyességgel össze lehet hozni! Hajrá!

Íme Lija zseniális meglepetése (remélem a párja csak később olvassa a bejegyzést):

***

Teatív – tea, kreatívan

Nem ünneplem a Valentin napot, de nemrég egy kreatív oldalon olyan ötletet találtam, amit ki kellett próbálnom. Mivel pedig az ötlet alapja a TEA, ezért MsTea meghívásának eleget téve nem maradhat el az erről szóló bejegyzés sem.
Varrj teafiltert! Újabb lehetséges és igazán egyedi módja a tea ajándékozásának, abban pedig a készítő biztos lehet, hogy minden teázásnál eszébe juttatja magát filtereivel.
Mielőtt nekikezdenénk, érdemes meggyőződni róla, hogy a teát, amivel dolgozni fogunk, valóban szereti a célszemély. Sok időt és munkát pazarolunk el, ha nem jól választunk. Használjunk filtereset, mert azt szétbontva adott minden alapanyag a művelethez. Öntsük ki a filter tartalmát egy tálra és rajzoljuk meg a mintát (szív, karácsonyfa, bagoly stb.) az üresen maradt anyagra, majd vágjuk ki. Varrjuk körbe a kapott formákat, közben töltsük vissza a kellő mennyiségű teafüvet, majd zárjuk le a filtert. Tapasztalataim alapján egy saját készítésű filterbe az eredeti filter tartalmának fele fér. Tűzőgépet, cérnát és egy darabka papírt használva hibátlan és igazán helyes filtereket gyárthatunk. Tipp: a filter végén lógó papírokra személyes üzenetek, ábrák, esetleg fotók is kerülhetnek, saját dobozt is készíthetünk hozzá.
Ajándék Valentin napra, karácsonyra, Anyák napjára és igazából bármilyen alkalomra, csak a szín- és formavilágon kell változatni.
Jó kreatívkodást kívánok! Lija
***
Még én is összegyűjtöttem néhány ötletet:

Jó teázást, és jó kreatívkodást - akarom mondani teatívkodást kívánok! MsTea

 

Szólj hozzá!Címkék: tea tealevelek teás ajándék tea valentin valentin nap ajándékötlet saját filterVissza a főoldalra »

2012.01.16. 21:40 MsTea

Tea tanfolyam minden szinten!

A könyvekből sok mindent meg lehet tanulni, mégis jobb egy embertől, egy mestertől tanulni, mint könyvből. A teázás véleményem szerint magányos és egyben társas élmény. Magányos, mert az érzéseinket csak megközelítőleg tudjuk körülírni, különösen, ha illatokról, ízekről van szó. Ugyanakkor társas esemény is, mert együtt nagyobb élmény, és az ember többnyire társas lény.

Akiben már felmerült, hogy jó lenne megismerni néhány teázási eszközt, vagy technikát, a módot, hogy hogyan lehet a legfinomabb teát készíteni a rendelkezésünkre álló eszközökből, annak szívből ajánlom, hogy az alábbi tea tanfolyamok valamelyikén vegyen részt, ha van módja. Tanulni jó! A bizonytalankodók például az Urasenke japán teakultúra kezdő kurzust látogatóként is megtekinthetik.

 

Hol?

Hány alkalom?

Mennyibe kerül?

Japán teakultúra kezdő kurzus

Piliscsaba, Urasenke Magyarországi Japán Tea Egyesület

8x2 óra
(kezdő: 3 elméleti, 5 gyakorlati óra) - 3-4 havonta indul

24 000 Ft/ fő/ kurzus

Matcha tanfolyam

Debrecen, Carpe Diem

3x2,5 óra

4 900 Ft/ fő/ alkalom

Szombati tea workshop és alapkurzus

Budapest, Flying Bird Tea House

1 alkalom:
2012. január 21. 15.00-19.00

10 900 Ft (kis kungfu készlet, vízhőmérő, 1 doboz tea a résztvevőé)

Kungfu tea tanfolyam

Debrecen, Carpe Diem

2-3x2,5 óra

3 900 Ft/ fő/ alkalom

Zöld tea tanfolyam

Debrecen, Carpe Diem

2x2,5 óra

3 900 Ft/ fő/ alkalom
(3 v. több résztvevő esetén 3 000 Ft)

Puerh tea tanfolyam

Debrecen, Carpe Diem

3x2,5 óra

3 900 Ft/ fő/ alkalom
(3 v. több résztvevő esetén 3 000 Ft)

Tea tanfolyam kezdőknek

Debrecen, Carpe Diem

1 teljes hétvége

64 000 Ft/ fő (házaspároknak, csoportoknak -20%)

Haladó tea tanfolyam

Debrecen, Carpe Diem

1 alkalom, 3 nap

90 000 Ft/ fő (házaspároknak, diákoknak -20%)

Professzionális tea tanfolyam

Debrecen, Carpe Diem

1 alkalom, 3 nap

125 000 Ft + ÁFA/ fő

Kínai teaszertartás*

Budapest, 1000 TEA

1 alkalom
(2012. 01. 22. 14.30-17.30 vagy 2012. 02. 05. 14.30-17.30)

5 000 Ft/ fő

*Teakóstoló. További info a kínai teaszertartásról és jelentkezés 2012. január 16-18-ig 12-21 óráig: +36-1-337-82-17.

Jó teázást, jó tea tanulást! Bátran állítom, megéri időt szánni rá! MsTea

 

Szólj hozzá!Címkék: kezdő haladó professzionális tealevelek tea készítés japán teaszertartás tanfolyam kungfu tea tanfolyam zöld tea tanfolyam puerh tanfolyam kínai teaszertartásVissza a főoldalra »

2012.01.03. 17:02 MsTea

Az angol reggeli és a hercegi pár

Aki esetleg már közelebbről találkozott a brit kultúrával, az tudja, hogy az angol reggeli az egy fontos „intézmény”. Nem mellesleg finom is! Bár erről megoszlanak a vélemények. Az angol reggeli tea (English breakfast) pedig egy kellemes, jó erős fekete tea keverék, tökéletesen passzol a tradicionális angol reggelihez, nagyon jól kiegészíti azt.
De hogy miből is áll a tradicionális angol reggeli? Tapasztalatom szerint a következők alkotják az angol reggelit (English breakfast, full breakfast): kétszersült (vajjal, lekvárral, mézzel, de ez tulajdonképpen eltörpül a reggeli többi részéhez képest), sült szalonna, grillezett paradicsom, grillezett gomba, grillezett kolbász, paradicsomos bab, tükörtojás, black pudding, narancslé és persze tea (pl. English breakfast). A black pudding-nak semmi köze a mi pudingunkhoz, mert a black pudding tulajdonképpen véres hurka, csak szélesebb, és szeletekben kapjuk (a képen bal oldalt). Szerintem érdemes a hotelekben is a kontinentális reggeli helyett inkább ezt választani. Bár ízlés dolga.
Az ilyen laktató, ínycsiklandozó angol reggeli mellé jól esik egy angol reggeli tea, amely jó erős, robosztus, karakteres ízű fekete tea keverék, tejjel, tejszínnel és cukorral isszák. Főbb alkotói az indiai Assam, a Srí-Lanka-i Ceylon és a kenyai fekete tea. Az angol reggeli teakeveréket állítólag Viktória királynő tette igazán népszerűvé. S hogy stílszerűek maradjunk, választhatunk olyan angol reggeli teakeveréket, amelynek díszdobozáról Vilmos herceg és Katalin hercegné mosolya aranyozza be remek reggelinket.
Egészségünkre! Jó teázást! MsTea

+ érdekesség: a németek is előálltak egy vicces Kate & William teafilter ötlettel! Megnézem »

1 kommentCímkék: tea tealevelek angol reggeli english breakfast tea reggeli teakeverékVissza a főoldalra »

2011.11.17. 22:17 MsTea

Teaszertartás bemutató előadás lesz!

Aki szeretné megismerni a japán teaszertartást, és aki érdeklődik a japán kultúra különlegességei iránt, annak szinte kötelező beírni a naptárába a november 27-ei dátumot, mert akkor lesz a teaművészetet bemutató előadás az Urasenke Magyarországi Japán Tea Egyesület tolmácsolásában.
Aki pedig esetleg még nem hallott róla, de kíváncsi rá, hogy milyen is a japán teaművészet, szeretné megkóstolni a macchát, a teaszertartáshoz használt különleges, porrá őrölt japán zöld teát, annak is remek alkalom lesz!
Tehát:
 • Mikor? 2011. november 27. 15:00-17:00
 • Hol? Budapest, V. ker.,Váci u. 40. (23-as kapucsengő)
 • Részt vennél? Jelentkezés »
Jó teázást! MsTea

1 kommentCímkék: japán kóstoló tea zöld tea tealevelek tea készítés bemutató előadás matcha urasenke japán zöld tea maccha japán teakurzus japán tea japán teaszertartás magyarországi japán tea egyesületVissza a főoldalra »

2011.11.09. 21:18 MsTea

Csak egy csésze? Stílus!

Ajándékba kaptam! Hát nem gyönyörű? Lepkék, érdekes formák és egy paletta-szerű csészealj, amin végre elfér minden, ami a tea mellé jól jöhet: cukor, citrom, kiskanál, kinek mi!
Nem tudom, mennyibe került, és hol lehet beszerezni, mert ajándék volt. Csak annyit tudok, hogy ha egy kis szépséget akarok varázsolni a mindennapokba, ezt fogom elővenni!
Ki kér egy teát? MsTea

2 komment

Vissza a főoldalra »

2011.10.10. 19:22 MsTea

Ötórai tea - angol társalgási klub

Aki szeretné tökéletesíteni angol tudását - főképp a szóbeli kommunikációra koncentrálva - és még a teát is szereti, annak remek lehetőséget kínál a British Council: ötórai teára és kellemes beszélgetésre hívja előre meghirdetett időpontokban az angol nyelv iránt érdeklődőket mégpedig egy kávéházba!
Az első beszélgetés témája a tea és a hozzá fűződő szokásrendszer, a további témák megválasztásába pedig a résztvevőknek is lesz beleszólása! A jelentkezőket nyelvi szintjük szerint különböző csoportokba osztják majd, így senkinek sem kell aggódnia, hogy nem tud elég jól angolul. A rendezvénysorozaton 3/ 5/ 10 alkalmas bérlettel lehet részt venni.
Jó teázást, és mellé jó beszélgetést! MsTea

Szólj hozzá!Címkék: tea british council tealevelek ötórai tea angol társalgó teás program angol nyelv gyakorlásVissza a főoldalra »

2011.09.30. 22:52 MsTea

Kimonók és macchás süti!

Kyoko Aihara, a Gésák című nagysikerű könyv szerzője Magyarországra látogatott, és a Ponton Galériába elhozta nemzeti kincsként számon tartott kimonógyűjteményének néhány különleges darabját is, valamint saját fotóit gésákról, és használati eszközeikből is megcsodálhattak néhányat az érdeklődők 2011. szeptember 6-10. között.
A kiállítás megnyitóján abszolút teltház volt, és a magyarországi japán nagykövet, Őexcellenciája Ito Tetsuo is jelen volt az eseményen. Kyoko Aihara kiállítása egészen közel hozta a gésák távoli, szinte misztikus homályba boruló világát. A kimonók, amelyek nem voltak üvegfal mögé rejtve, sem becsomagolva, egészen különlegesek voltak. Rendkívül finom selyemből készültek, bizonyára egy vagyont értek, és ott lehetett köztük sétálni! Nem csoda, hogy rengetegen voltak kíváncsiak a kiállításra, páratlan élmény volt.
A szintén gyönyörű kimonóba öltözött Kyoko Aihara által tartott bemutató előadására is nagy tömeg gyűlt össze: a szerző vetítéssel illusztrálta a bemutatót, a hagyományokról, a kézművességről, a szokásokról és a szabályokról beszélt, amelyek a gésák világát meghatározzák. A teljes képhez hozzá tartozik, hogy a gésák teaművészetet is elsajátítják, sőt, szakértőivé válnak.
A Párbeszéd a kimonókkal című kiállítást többek között a Marumoto is támogatta, és nekik köszönhetően két féle macchás sütit is megkóstolhattak a vendégek: az egyik a Matcha Financier (felső kép) volt, a másikról sajnos lemaradtam, elfogyott, mire a sorban odaértem, de ha jól tudom, akkor Matcha Canelés Bordelais (alsó kép) volt.
Sütifotók: Marumoto
A sütiket a Marumoto-ban lehet kapni!
Jó teázást! MsTea

Szólj hozzá!Címkék: japán tealevelek matcha japan teaszertartás kimonók kimonókiállítás kyoko aihara gésák ito tetsuo nagykövet matcha financier matcha caneles bordelais marumoto sütik marumoto maccha süti ponto galériaVissza a főoldalra »

2011.09.19. 17:14 MsTea

Japán nap lesz Pécsett!

2011. szeptember 24-én japán napot szervez a Kurabu Pécs, amely a Magyar-Japán Baráti Társaság helyi csoportjaként alakult 2011. május 4-én.
9:00-12:00-ig lesznek gyermekprogramok:
·         origami
·         kumihimo karkötők
·         babák készítése
·         rajzolás
·         táncszőnyeg
·         játékok
Délután 15:00-18:00-ig pedig családi programok várják az érdeklődőket:
·         origami – saját kezűleg
·         furoshiki – textil csomagolás
·         ikebana – virágkötészet
·         kalligráfia – írásjelek
·         teaszertartás
·         anime – a rajongóknak.
Helyszín: Alajos Utcai Közművelődési Alapítvány (Pécs, Alajos u. 2/2.)
Szintén megtekinthető egy különleges, nagy sikernek örvendő, Japánról szóló fotókiállítás. Részletek ⇒
Jó teázást! MsTea
Fotó: wallpapers-diq.com

1 kommentCímkék: origami kalligráfia tealevelek pécsett japán nap chanoyu japán tea teaszertatás kurabu pécsVissza a főoldalra »

süti beállítások módosítása