Tealevelek

Minden, ami tea: teafajták, elkészítés, tippek, trükkök, érdekességek, újdonságok, kóstoló és még sok más téma. Független teablogom ajánlom érdeklődőknek, teamánoknak, tearajongóknak. MsTea

Goldenblog

A Goldenblog 2011-es gasztro zsűrije szerint a Tealevelek benne van a TOP 11-ben! Köszönöm ezúton is az elismerést, a megtiszteltetést! MsTea

Friss topikok

  • tomki: Rossmannban láttam a napokban a keskenyebb változatot. (2018.08.07. 15:44) Ja kérem, ez teafilter kinyomó!
  • László Idősebb Csuja: EGYETEMISTÁK figyelem! Már több, mint 20 éves tapasztalatom alapján mondom, hogy a szívet és a vé... (2017.03.14. 17:56) Mate, a varázsital
  • Csulki: "A szocializmus idején érvényesülő szovjet hatás még ma is érezteti hatását: sokan átvették a tea ... (2017.01.24. 14:35) Egy kis magyar teatörténelem
  • Gazz: Nem a koffein mellett, hanem helyett. (2015.03.30. 15:16) Mate tea - a jótékony serkentő
  • jovokmegyeknezelodok: Itt is kapható: atomzsir.hu/eper-alaku-szilikon-tea-filter (2014.09.26. 13:11) Kell egy kis móka!

2007.11.20. 23:30 MsTea

Mate tea - a jótékony serkentő

 
A mate tea Dél-Amerika nemzeti itala. Argentínában, Paraguayban, Uruguayban és Brazília déli részén rendkívül nagy népszerűségnek örvend, állítólag Che Gueavara kedvenc itala is ez volt. Egy kizárólag az említett helyeken honos örökzöld pálmafajta (Ilex paraguariensis) szárított leveleiből és ágaiból készítik.
 
A mate tea híre Európába 1520-as években jutott el a spanyolok által, akik beszámolt arról, hogy van egy indián ital, amely csökkenti a fáradtságot, az éhséget és a szomjúságot. Eltelt jó néhány év, míg a párizsi Pasteur Intézet kutatócsoportja vizsgálni kezdte a főzetet, és 1964-ban megállapították, hogy a mate tea minden életfontosságú vitamint tartalmaz (pl. A, B1, B2, C), ezen kívül számos fontos ásványi anyag, például magnézium, mangán, nátrium, kalcium, vas, kálium is megtalálható benne.
 
Mindemellett jó néhány pozitív hatása van, mely évezredes népszerűségére okot ad: felfrissíti a testet és a szellemet, és mindezt mellékhatás nélkül teszi. A koffein mellett egy olyan xanthin alkaloidát is tartalmaz, amelyet mateinnek is neveznek, és amely nagyon kedvező a szervezet számára. A kávéban vagy teában megtalálható más xanthinokkkal ellentétben nem tesz függővé, stimulálja a központi idegrendszert, de nem vált ki idegességet, sőt biztosítja a nyugodt alvást.
 
 
Jezsuita vagy misszionárius teaként is ismert, lassítja (állítólag) az öregedést, testi-szellemi felfrissüléshez ideális, csökkenti az éhségérzetet, és a stressz okozta negatív hatásokat. Rendkívül hatásos és egészséges ital, mert 11 féle polifenolt tartalmaz. Ezek erős antioxidáns hatásuk révén védenek a szabadgyökök sejtkárosító hatása ellen, erősítve ezzel a szervezet természetes védekező képességét.
 
Aki kedvet kapott, nyugodtan látogasson el a teaboltokba, és szerezze be a kellemes ízű mate teát. Ha a hagyományokhoz hűen szeretné elfogyasztani valaki a matét, akkor szüksége lesz még egy szárított tökhéjból készült ivóedényre (amelyet maténak hívnak), egy bombillára, ami egy fémből vagy fából ivószál, a yerbára (a tea) és 70-80°C-os vízre, amivel fel kell önteni a matéba tett mate teát, és abból inni a már említett szűrővel ellátott szívószállal.
 
Forrás: Tamás Jenő – Tea (Alexandra)

 

1 komment



Címkék: tea mate maté matein serkentő yerba bombilla



Vissza a főoldalra »

A bejegyzés trackback címe:

https://tealevelek.blog.hu/api/trackback/id/tr42236376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gazz 2015.03.30. 15:16:39

Nem a koffein mellett, hanem helyett.
süti beállítások módosítása