Tealevelek

Minden, ami tea: teafajták, elkészítés, tippek, trükkök, érdekességek, újdonságok, kóstoló és még sok más téma. Független teablogom ajánlom érdeklődőknek, teamánoknak, tearajongóknak. MsTea

Goldenblog

A Goldenblog 2011-es gasztro zsűrije szerint a Tealevelek benne van a TOP 11-ben! Köszönöm ezúton is az elismerést, a megtiszteltetést! MsTea

Friss topikok

  • tomki: Rossmannban láttam a napokban a keskenyebb változatot. (2018.08.07. 15:44) Ja kérem, ez teafilter kinyomó!
  • László Idősebb Csuja: EGYETEMISTÁK figyelem! Már több, mint 20 éves tapasztalatom alapján mondom, hogy a szívet és a vé... (2017.03.14. 17:56) Mate, a varázsital
  • Csulki: "A szocializmus idején érvényesülő szovjet hatás még ma is érezteti hatását: sokan átvették a tea ... (2017.01.24. 14:35) Egy kis magyar teatörténelem
  • Gazz: Nem a koffein mellett, hanem helyett. (2015.03.30. 15:16) Mate tea - a jótékony serkentő
  • jovokmegyeknezelodok: Itt is kapható: atomzsir.hu/eper-alaku-szilikon-tea-filter (2014.09.26. 13:11) Kell egy kis móka!

2010.07.06. 21:18 MsTea

Mate, a varázsital

Először is szögezzük le, a mate tea szigorúan véve nem tea, mert nem a Camellia sinensis növény leveleiből készül, hanem egy örökzöld pálmafajta, az Ilex paraguarensis szárított leveleiből és ágacskáiból készítik (ami itt nem okoz minőségromlást, sőt!). Pozitív hatásai miatt egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Sokan sok mindennek nevezték már a mate teát (maté, máté, yerba mate, az új energiaital, zöld arany, stb.), következzen néhány alapvető tudnivaló:

  •  A mate Brazília, Uruguay, Paraguay és gyakorlatilag egész Dél-Amerika jellemző itala, nagy kultusza van. Szinte mindenki matét iszik a nap minden szakában, sokszor társaságban.
  • Már az 16. századból vannak írásos emlékek a mate fogyasztásáról – feljegyezték, hogy jezsuita papok itták, szomjuk, éhségük csökkentésére és elméjük frissen tartására.
  • Nevét a tökhéj csészéről (ún. mate) kapta, amelyből hagyományosan a matét fogyasztják. Még egy érdekes eszköz kapcsolódik a mate fogyasztáshoz: ez a bombilla. A bombilla gyakorlatilag egy lyukacsos, öblös végű fém (vagy fa) szívószál.
  • A mate főzete nagyon egészséges, van benne kálium, kálcium, vas, magnézium, számos fontos ásványi anyag, valamint vitamin: pl. A, B, C, E, stb.
  • Érdekesen hat az emberre: szabályozza a központi idegrendszer működését, stresszoldó hatása van, de felfrissíti a testet és a szellemet. Nem tesz függővé, nem okoz nyugtalanságot, enyhén méregtelenítő, vizelethajtó hatású.
  • Kedvező tulajdonságai miatt használják fogyókúrás italként, immunrendszer erősítéséhez, fáradtság ellen, stresszoldáshoz, testi-szellemi felfrissüléshez.

Magyarországon is kapható, egyre többen ismerkednek meg vele. Kapható natúr, vagy ízesített formában is. Nézzünk kettőt a natúrok közül, és kettőt íz ízesítettek közül.

Elkészítés: 70-80˚C-os víz + 1 tk. tealevél/ 3dl: 5-8 percig. (Nem kell megijedni, ha kissé zöld lesz a tea, miután kihűlt, akkor is jó!)
 
Csökkenti az éhségérzetet, fokozza a méregtelenítő folyamatok hatékonyságát. Hozzájárul a kiegyensúlyozott testi-szellemi felfrissüléshez. (bal felső)
  • Szín: mogyoróbarnás, zöldes árnyalatba hajlik
  • Illat: füstös, fás, kissé kesernyés
  • Íz: lágyan füstös, kissé édeskés, nagyon enyhe narancsos utóízzel.
  • Beszerezhető: drogériákban, gyógynövény/ egészség/ és reform élelmiszer boltokban, esetenként hiperáruházakban – 20 filter (2 g) 740 Ft.
 
A Brazíliában honos ilex bokrot még az indiánok kezdték kultiválni. Leveleit ugyanúgy forrázzák le, mint az igazi teát. Az eredmény egy száraz ízű, erős élénkítő hatással bíró főzet. (bal alsó)
  • Szín: sötét borostyán zöldes árnyalatokkal
  • Illat: jázminos, füves
  • Íz: lágy, kissé füstös, picit fanyar, de édeskés.
  • Beszerezhető: pl. Teatár (Pécs, Teréz u. 15.; Tel.: +36 20/ 582-3839) – 50 g 490 Ft (Teafű megvételre értendő, a weboldalon a helyben fogyasztott tea ára van feltüntetve).
 
mate, citromfű, C-vitamin (alulról a második)
  • Szín: borostyán
  • Illat: citromfüves, citromos
  • Íz: édeskés, nagyon enyhén citrusos, füves.
  • Beszerezhető: pl. Teatár (Pécs, Teréz u. 15.; Tel.: +36 20/ 582-3839) – 50 g 550 Ft (Teafű megvételre értendő, a weboldalon a helyben fogyasztott tea ára van feltüntetve).
 
„Regt an ohne aufzuregen” – olvashatjuk a dobozon, ami annyit tesz, hogy felpörgetés nélkül élénkít. (alulról az első)
  • Szín: sötét barnás-zöldes
  • Illat: narancsos, édes, akácos
  • Íz: enyhén narancsos, harmonikus íz, enyhe füves, fanyar jelleggel.
  • Beszerezhető: pl. Müller (üzletlista) – 15 filter (1,8 g) 385 Ft.
(Éljen! Éljen! Végre Magyarországon is kapható, és nem kell a Németországból exportálással szórakoznom!!! Kb. 3 éve léptem kapcsolatba a Bad Heilbrunner-rel, akkor sajnos azt a választ kaptam, hogy egyáltalán nem kapható Magyarországon semmilyen termékük. Mára ez szerencsére megváltozott.)
 
Végeredmény
Nálam egyértelműen a Bad Heilbrunner narancsos mate a nyerő. A natúr matéban is érzek valami majdnem narancsos, virágos ízt, és ezt tökéletesen egészíti ki az ízesítés. Még régen találkoztam vele, ez volt az első olyan tea, amiről nem voltam hajlandó lemondani csak azért, mert kis hazánkban nem kapható. Ha meghallottam, hogy valaki ment Németországba, hozattam néhány dobozzal. Amúgy elfogultságomtól eltekintve mindegyik mate nagyon kellemes. Az ízesített verziókban a mate kis fanyar élét elveszi az ízesítés, és egy könnyed, lágy tea lesz belőle, amit szinte bárki bármikor fogyaszthat. Koffeinérzékenyek és áldott állapotú hölgyek azért kérjék ki orvosuk véleményét.
 
A hagyományos kellékek beszerzése
Mate tök (tökhéj csésze) és bombilla ugyan nem feltétlenül szükséges a mate élvezetéhez, de aki úgy gondolja, az pl. Carpe Diem teaházból rendelhet, nekem is onnan van. Van nekik sok-sok féle tök: csíkos, gömbös, díszes és még tripla leszúrt is (na nem Rittberger!). Ki-ki kedvére válogathat a bombillák közt is.
 
Előző cikkem a mate teáról: Mate, a jótékony serkentő
 
Jó teázást! Jó varázslást! MsTea
 

6 komment



Címkék: méregtelenítő narancsos maté matein bombilla bad heilbrunner naturland tealevelek fogyókúrás tea teatár mate tea tökhéj csésze mate tea hatása



Vissza a főoldalra »

A bejegyzés trackback címe:

https://tealevelek.blog.hu/api/trackback/id/tr402134236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VKI · http://raknelkul.blog.hu 2010.07.07. 09:02:12

SZIA,

nem tudod, ksmamák is fogyaszthatják?

Köszi előre is.

MsTea 2010.07.07. 09:23:21

@VKI: Szia, úgy tudom, hogy a kismamáknak csak nagyon kevés koffeines dolgot szabad fogyasztaniuk, és a matéban van koffein. Jó, hogy kérdezed, írok erről is nemsokára egy cikkben!

VKI · http://raknelkul.blog.hu 2010.07.08. 09:59:19

@MsTea: Köszi.
Én úgy tudtam, hogy a metéban nem koffein, hanem ún. matein van, ezért is más az idegrendszerre gyakorolt hatása: nem pörget, mint a koffein, hanem ha lent vagyunk felpörget, ha pörgünk lenyugtat. Megírnád, ha találsz erre valamit? Köszi szépen! jó teázást. :)

MsTea 2010.07.08. 11:57:49

@VKI: Szívesen! Hogy a matéban koffein vagy matein van, erről nagyon ellentmondásos infókat találtam, tudósok vitatkoznak rajta. A Bad Heilbrunner mate táján pl. rajta van, hogy van benne 1% koffein. Én biztosra mennék, abból nem lehet baj, ha nem iszol matét.

László Idősebb Csuja 2017.03.14. 17:56:36

EGYETEMISTÁK figyelem!

Már több, mint 20 éves tapasztalatom alapján mondom, hogy a szívet és a vérnyomást NEM pörgeti fel a mate tea, viszont a fekete kávé azonnal. Ezért is gondolom, hogy ha netalán mégis lenne benne koffein, akkor se az felelős a mate tea különleges hatásáért. Különösen ajánlom a mate teát tanulás vagy más nagy szellemi igénybevétel idején. Azonnali hatású és sokkal erősebb, mint a ginko. Különösen jó szellemi frissítő hatása van a mate teának ginszenggel kombinálva. Egész nap és egész éjjel iható a kombináció és folyamatosan topon tartja a szellemi kapacitást.

Fekete kávét vagy klasszikus teát nem javasolok a mate és ginszeng mellé, mert nagyon ütik egymást, rontják egymás hatását. Legjobban a mate-ginszeng tea kombináció termett mézes ízesítéssel hat. A termett mézben olyan anyagok vannak, amik természetes íz harmonizálók, továbbá fokozzák az antioxidáns hatást és azonnali energiapótlást jelentenek az agynak. Javasolom még a folyékony lecitint kanalazgatni és a natur méhpempőt a nyelv alá tenni, hogy az egész agyfényesítő hatást megkoronázzuk.

EMÉSZTÉS JAVÍTÓ

Gyerekkorom óta volt kemény székletem, és ez a panaszom teljesen megszűnt a mate tea rendszeres fogyasztása óta. Volt egy időszak, amikor igencsak csóró voltam (Bokros csomag idején) és elég hiányosan táplálkoztam, de a mate teáról akkor se mondtam le. Szerintem átlag orvosi szemmel vitamin hiányos is volt a táplálkozásom. Ennek ellenére nem volt semmilyen hiánytünetem. Szerintem az egyoldalú táplálkozásomat nagyon jól kiegészítette a mate és olyan mértékben rendben tartotta az emésztésemet, hogy a szükséges vitaminok felszívódtak és mégiscsak hozzájutott ezekhez a szervezetem.

VÁRANDÓS ANYUKA

Szerintem várandós anyuka nyugodtan próbálja ki a mate teát és ha a vérnyomás csökkentő hatás esetleg túl erős akkor csökkentse az adagot. Az indiánoknak a mate fogyasztására évezredes tapasztalatuk van. Ha bármilyen mértékben veszélyeztetné a magzatot, akkor biztos, hogy a kultúrában megjelent volna, hogy a nőknek tilos lenne mate teát inni, hiszen a természeti népeknél a termékeny korú nők természetes állapota, hogy vagy szoptat vagy várandós. De NINCS mate tea ivási tilalom a nőkre a természeti népeknél.

VÉRNYOMÁS CSÖKKENTŐ

Miért csökkenti a vérnyomást a mate? mert a paraszimpatikus idegrendszer aktivitását növeli és a hajszálerek vérellátását javítja. Ezért is nem javasolom a hagyományos teával vagy kávéval kombinálni, mert azoknak a fő hatóanyaga viszont a hajszálerek szűkítésével éri el a jól ismert hatást.

FERMENTÁLT VAGY NEM

Gyakorlati tapasztalatom, hogy a fermentált mate az igazi. Annak van azonnali és tejes értékű hatása.
süti beállítások módosítása