Tealevelek

Minden, ami tea: teafajták, elkészítés, tippek, trükkök, érdekességek, újdonságok, kóstoló és még sok más téma. Független teablogom ajánlom érdeklődőknek, teamánoknak, tearajongóknak. MsTea

Goldenblog

A Goldenblog 2011-es gasztro zsűrije szerint a Tealevelek benne van a TOP 11-ben! Köszönöm ezúton is az elismerést, a megtiszteltetést! MsTea

Friss topikok

  • tomki: Rossmannban láttam a napokban a keskenyebb változatot. (2018.08.07. 15:44) Ja kérem, ez teafilter kinyomó!
  • László Idősebb Csuja: EGYETEMISTÁK figyelem! Már több, mint 20 éves tapasztalatom alapján mondom, hogy a szívet és a vé... (2017.03.14. 17:56) Mate, a varázsital
  • Csulki: "A szocializmus idején érvényesülő szovjet hatás még ma is érezteti hatását: sokan átvették a tea ... (2017.01.24. 14:35) Egy kis magyar teatörténelem
  • Gazz: Nem a koffein mellett, hanem helyett. (2015.03.30. 15:16) Mate tea - a jótékony serkentő
  • jovokmegyeknezelodok: Itt is kapható: atomzsir.hu/eper-alaku-szilikon-tea-filter (2014.09.26. 13:11) Kell egy kis móka!

2012.05.30. 18:08 MsTea

Japán teaszertartás - teaművészet

Képzeljünk el egy lélegzetelállítóan gyönyörű kertet, amelyben friss, harmatos a levegő, a nap fénye meg-megcsillan egy vízcseppen, a mohán, amely olyan harsány zöld, hogy szinte nem is hiszünk a szemünknek. Vagyont érő selyem kimonónkban lépdelünk az ösvényen a teaszoba felé. Az előkészületek után letérdelünk az alacsony bejárathoz, kinyitjuk a rizspapír ajtót, becsúszunk. Félhomály fogad. Minden csendes, csak a víz halk zubogását halljuk, teázni fogunk. Vendéglátónk még nincs jelen, viszont keze nyomán gyönyörű virágkompozíció és falitekercs vár minket. Mindegyik üzenetet hordoz, amely a pillanat múlandóságára hívja fel a figyelmünket. Szinte túllépünk időn és téren.
Mire a teára kerül a sor, már fogyasztottunk finom és gyönyörűen elrendezett ételeket, megcsodáltuk a kertet. Ismét visszavár a teaszoba, először a sűrű tea, majd a híg tea következik.
Ismét megérkezik a vendéglátónk, a teamester, aki évek, évtizedek óta tanulja a teaszertartást, tökéletesíti mozdulatait, tudását. Már az utolsó momentum, a híg tea következik. Amint megérkezik az első teaeszközzel, mély meghajlással, tiszteletadással köszöntjük egymást. Egymás után behordja az eszközöket, amelyek rendkívül értékes, kézzel készült műremekek, sokszor több évszázadosak. A szabályokhoz híven, komolysággal és átéléssel megtisztítja az eszközöket is, de egyúttal gondolatban is felkészül, hogy teljes egészében a teakészítésre koncentráljon. Harmónia, tisztelet, tisztaság és nyugalom honol. Egyenletes, szép mozdulatokkal készíti el a teát smaragdzöld matchából, és friss vízből. Mielőtt a tea elkészülne, édességgel kínál minket, hogy a tea még kellemesebb legyen. Ha elfogyasztottuk a teát, megtekintjük a csészét, amiből ittunk. Lassan körbeforgatjuk, magunkba szívjuk titkait, emlékeinkben megőrizzük.
A tea útja
A teaszertartás több évszázados hagyományait több iskola tanítja, amelyek különböznek néhány részletben, alapjaiban mégis nagyon hasonlóak. Minden rengeteg szabály által meghatározott rendben zajlik, de ezek elsajátítása - mind a vendéglátó, mind a vendég részéről – visz előre a tea útján. Miközben a tökéletes mozdulatra, hangulatra, törekszünk, biztosan nem jut eszünkbe, hogy a folyosón égve hagytuk-e a villanyt, vagy hány óra is van. Ezért úgy is lehet tekinteni a teaszertartás gyakorlását, mint a meditáció, a relaxáció egy formáját.
A matcha
A japán teaszertartáshoz csak egy fajta teát használnak: mégpedig matchát, amely egy különleges, porrá őrölt zöld tea. A matcha teához szüret előtt néhány héttel leárnyékolják az ültetvényeket, így késztetik a növényeket még erőteljesebb növekedésre. Ezért különösen magas minőségű, erőteljes rügyekből készül a tea, amelyet porrá őrölnek. A teaszertartás során a híg teához kb. egy teáskanálnyi matchához egy dl kb. 70˚C-os vizet adnak, majd egy bambuszból készült, leginkább apró habverőhöz hasonlítható eszközzel, a chasennel villámgyors mozdulatokkal habosra verik. A jó minőségű, jól elkészített és azonnal elfogyasztott matcha nagyon finom és nagyon egészséges! Vitaminokban, antioxidánsokban gazdag.

/Megjelent: Pécsi Borozó, Teaház rovat, 2011. tél/

Finom teákat, jó teázást kívánok! MsTea

Pécsi Borozó, Teaház rovat, első szám

Szólj hozzá!



Címkék: japán pécsi borozó natsume tealevelek tea készítés japán zöld tea teaház rovat japán tea japán teaszertartás urasenke magyarországi japán tea egyesület matcha ceremónia chasen chawan chashaku chakin



Vissza a főoldalra »

A bejegyzés trackback címe:

https://tealevelek.blog.hu/api/trackback/id/tr634554896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása