Tealevelek

Minden, ami tea: teafajták, elkészítés, tippek, trükkök, érdekességek, újdonságok, kóstoló és még sok más téma. Független teablogom ajánlom érdeklődőknek, teamánoknak, tearajongóknak. MsTea

Goldenblog

A Goldenblog 2011-es gasztro zsűrije szerint a Tealevelek benne van a TOP 11-ben! Köszönöm ezúton is az elismerést, a megtiszteltetést! MsTea

Friss topikok

  • tomki: Rossmannban láttam a napokban a keskenyebb változatot. (2018.08.07. 15:44) Ja kérem, ez teafilter kinyomó!
  • László Idősebb Csuja: EGYETEMISTÁK figyelem! Már több, mint 20 éves tapasztalatom alapján mondom, hogy a szívet és a vé... (2017.03.14. 17:56) Mate, a varázsital
  • Csulki: "A szocializmus idején érvényesülő szovjet hatás még ma is érezteti hatását: sokan átvették a tea ... (2017.01.24. 14:35) Egy kis magyar teatörténelem
  • Gazz: Nem a koffein mellett, hanem helyett. (2015.03.30. 15:16) Mate tea - a jótékony serkentő
  • jovokmegyeknezelodok: Itt is kapható: atomzsir.hu/eper-alaku-szilikon-tea-filter (2014.09.26. 13:11) Kell egy kis móka!

2010.07.07. 23:04 MsTea

A tea és az áldott állapot

Nem vagyok sem orvos, sem gyógyszerész, sem várandós. Ilyen téren nincs is saját tapasztalatom. De VKI kommentjére reagálnom kell bővebben is. VKI azt kérdezte, hogy terhes nők/ kismamák is fogyaszthatnak-e mate teát. Összefoglalom hát, amit a tea fogyasztásáról találtam babatervezés, a terhesség és a szoptatás idejére nézve. De mindenek előtt tényleg ajánlott megkérdezni az orvost.
 
Tilos a koffein
Első és nagyon fontos észrevétel: a koffein fogyasztása árt a magzatnak, koraszülést, és egyéb problémákat okozhat. Szerintem jobb biztosra menni és már a terhesség tervezésekor fokozatosan elhagyni a tea, kávé, energiaitalok és egyéb koffein tartalmú italok (és ételek, lásd később) fogyasztását. Én azt mondanám, hogy a terhesség és a szoptatás ideje alatt pedig szigorúan tilos a koffein – vagyis az összes fekete, oolong, puerh, zöld, fehér és mate tea.
 
Állítólag a koffeinmentesnek nevezett kávék és teák is tartalmaznak – ugyan minimális mennyiségben – koffeint, ezért azok is kerülendők. Fontos jól megnézni a tea dobozát, mert a gyümölcsös ízesítésű fekete tea is koffeines, a mate tea is. Én nem próbálkoznék vendéglátó egységekben teát fogyasztani, mert már kaptam „gyümölcsteát”, ami igazából gyümölcs ízesítésű fekete tea volt. Ugye érezzük a különbséget.
 
Van koffein bizonyos ételekben is – ugyan kis mennyiségben, de ilyenkor ezt sem lehet a szőnyeg alá söpörni. Ilyen ételek: csoki (ét- és tej- egyaránt), kávés fagyi, kávés joghurt, tiramisu és egyebek.
 
Tilos a vízhajtó
A terhesség és a szoptatás ideje alatt szintén nem ajánlott semmilyen vízhajtó hatású dolog, mert a magzatvíz is víz (többek között), és elhajthatja azt is. Így ebből az okból ugyanúgy kerülni kell pl. a fekete, oolong, puerh, zöld, fehér, mate teát, a kávét. Vízhajtó hatású még néhány étel is: petrezselyem, póréhagyma, zöldbab. Ha jól értettem, azért sem jó a vízhajtó hatás, mert az ételekkel és egyebekkel pótolni tervezett vasat is kihajtja a szervezetből (ami nagyon nem kívánatos, mert a terhesség is egy vashiányos állapot).
 
Összegezve: TEA
A koffein és a vízhajtó hatása is egyenként is kizárnák a teát, meg a kávét és társait. Vagyis, kedves tea és koffeinfüggő társaim, akik babát terveznek, azok kb. 2 évre felejtsék el az imént említett megszokásaikat. Próbálkozhatnak a kedvenc teájuk koffeinmentes változatával is, de csak mértékkel azt is, mert némi koffein azért abban is van. Én a gyógynövényekkel is vigyáznék, mert ellentmondásos információkat lehet találni: van, aki ajánl bizonyos teákat, van, aki pedig ugyanazokat tiltaná. Szóval mindent csak a következők szerint:
  • körültekintően (!)
  • mértékletesen (!!)
  • és a kezelőorvossal egyeztetve (!!!).
Mit lehet inni?
Ami talán lelkiismeretfurdalás nélkül szóba jöhet az bio gyümölcstea. Szigorúan gyümölcstea, nem lehet benne fekete, zöld, fehér és mate tea sem – tessék tényleg elolvasni az összetevőket. A Rooibos-ról nem találtam semmi olyan adatot, ami ellenjavallná, de inkább kérdezz meg egy orvost erről is. Hátha mégsem jó.
 
És nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy minden ember más, minden terhesség más. Na nem mindenben, de pl. abban igen, hogy míg az egyiknek valami jót tesz, az a másiknak árt.
 
UI: Gyanakodj mindenre, amit „teának” hívnak, lehet benne koffein. Inkább nézd meg kétszer, kérdezd meg az orvosod – a tanácsom: menj biztosra.
 
Néhány cikk magyaru (forrásként is szolgáltakl:
 
Néhány cikk angolul (szintén forrásként is szolgáltak):
 

Illusztráció: http://ilonana.freeblog.hu/ - köszönöm!

Jó babavárást és babázást! MsTea 

8 komment



Címkék: koffein terhesség szoptatás babavárás vízhajtó terhességi tea szoptatós tea baba tea kismama tea



Vissza a főoldalra »

A bejegyzés trackback címe:

https://tealevelek.blog.hu/api/trackback/id/tr522137256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

The Real Kicsimakk 2010.07.08. 13:14:23

Már elnézést, de ez a terhesség alatti koffein-para nagy túlzás. Persze nem kell literszámra magunkba dönteni, de napi 1-2 kávét nyugodtan megihat a várandós nő, amennyiben kívánja. Az első három hónapban amúgy sem lesz kedve ilyesmit inni az állandó émelygés miatt, de alapvetően semmi baja nem lenne tőle a magzatnak. Hacsak nem szenved a kismama terhességi magas vérnyomástól, még segíthet is az amúgy terheseknél általában a normálisnál alacsonyabb vérnyomást helyretenni. Jómagam is utána néztem, megkérdeztem orvost, szülésznőt és a többség a fenti véleményen volt. Mindent lehet, csak mértékkel. Ez amúgy is általános érvényű igazság szerintem...

MsTea 2010.07.08. 14:06:26

@The Real Kicsimakk: A mértékletesség örök érvényű irányelv, egyetértek! Több helyen olvastam én is, hogy valamennyi koffein belefér. Örömmel hallom. De én általában azon az elven vagyok, hogy jobb félni, mint megijedni.

Brékingnyuz 2010.07.08. 14:10:53

@The Real Kicsimakk: Így van, ahogy leírtad. Várandos kismama vagyok, és az orvosom szinte ugyanezeket mondta, szóról-szóra.

Koncz Andrea főszerkesztő 2010.07.12. 14:53:37

Olyan alacsony volt a vérnyomásom terhesen, hogy a védőnő mind a két gyereknél rámparancsolt, hogy valahogy gyűrjek le 1-2 kávét/teát naponta. Mindkét gyerek egészséges lett:)

motymoty 2010.07.13. 10:07:31

Úgy tudom a rooibost lehet inni, nem csak terheseknek, akár csecsemőknek is.

MsTea 2010.07.14. 08:59:09

@motymoty: abszolút, a rooibos koffeinmentes!

rekspeiler 2014.04.05. 16:47:05

300mg/nap alatt nem lehet probléma a koffeinnel. Hacsak nincs rá valami túlérzékenység.
És ez a nagy parát elég nagy hülyeségnek tartom, mert sok étel tartalmazhat koffeint, amiről halvány lilátok sincs.

MsTea 2014.04.08. 17:44:16

@rekspeiler: Igen, a cikkben is említettem néhány koffeintartalmú ételt. Én továbbra is azon a véleményen vagyok, hogy ne igyon sok kávét, teát a kismama. De persze egyéni megítélés kérdése.
süti beállítások módosítása