Tealevelek

Minden, ami tea: teafajták, elkészítés, tippek, trükkök, érdekességek, újdonságok, kóstoló és még sok más téma. Független teablogom ajánlom érdeklődőknek, teamánoknak, tearajongóknak. MsTea

Goldenblog

A Goldenblog 2011-es gasztro zsűrije szerint a Tealevelek benne van a TOP 11-ben! Köszönöm ezúton is az elismerést, a megtiszteltetést! MsTea

Friss topikok

  • tomki: Rossmannban láttam a napokban a keskenyebb változatot. (2018.08.07. 15:44) Ja kérem, ez teafilter kinyomó!
  • László Idősebb Csuja: EGYETEMISTÁK figyelem! Már több, mint 20 éves tapasztalatom alapján mondom, hogy a szívet és a vé... (2017.03.14. 17:56) Mate, a varázsital
  • Csulki: "A szocializmus idején érvényesülő szovjet hatás még ma is érezteti hatását: sokan átvették a tea ... (2017.01.24. 14:35) Egy kis magyar teatörténelem
  • Gazz: Nem a koffein mellett, hanem helyett. (2015.03.30. 15:16) Mate tea - a jótékony serkentő
  • jovokmegyeknezelodok: Itt is kapható: atomzsir.hu/eper-alaku-szilikon-tea-filter (2014.09.26. 13:11) Kell egy kis móka!

2010.03.30. 21:18 MsTea

Earl Grey-es csoki 2.0

Két fantasztikus csokit volt alkalmam tesztelni, mindkettőt ajándékba kaptam számomra nagyon kedves emberektől, akik tudják, hogy oda vagyok a teáért. Na meg a csokiért is. Pláne ha a kettő egyben van! És azért 2.0, mert már kóstoltam Earl Grey-es csokit, a Lindt-től.

A svájci
Favarger (1826) – Noir au Thé Earl Grey

Hogyen lesz egy óraművesből csokoládékészítő? Úgy, hogy feleségül veszi egy csokoládéműves lányát, és ráragad a csokoládé iránti szenvedély, megtanulja a csokoládékészítés minden csínját-bínját. Így történt, hogy Jean Samuel Favarger csokoládé készítésére adta a fejét. A Favarger mára már hetedik generációs családi vállalat, hűek a csokoládé iránti szenvedélyhez, és folyton fejlesztik a készítés módjait, az ízek kombinációit, mindezt a kiemelkedő minőség jegyében.
 
A gyönyörű dobozban 240 grammnyi Earl Grey-mámor található, 24 darab bonbon formájában. A finom étcsokoládéban a kakaóbab az egyenlítő környéki régiókból származik, a fekete tea pedig Assam, Darjeeling és Ceylon legjobb termőterületeiről származik. Vékony mandula-szeletkékkel gazdagították a fantasztikusan bergamot (ettől Earl Grey az Earl Grey) aromájú csoki-költeményt. Ez aztán mennyei!
 
Nem túl sok, nem túl kevés benne a kakaó, krémeshez közelít az állaga. Ezt színesíti az itt-ott előforduló mandula. Egyértelmű benne az Earl Grey aromája, a bergamot, de nem tolakodó, egyensúlyban van a csokoládé édes és keserű felhangjaival. Briliáns!
 
Beszerzés: minden magyarországi Demmers boltban (Pécsett 3200 Ft) - egyenesen Svájcból szerzik be a finomságot! Több Demmers boltban egyenként is meg lehet venni a bonbonokat (120 Ft), 5 ízben, köztük az Earl Grey. Kapható természetesen Svájcban a Merkur boltokban, vagy a Favarger cég boltjában Genfben.  
 
A belga
Neuhaus (1857) – Dark Earl Grey Tea
 
 
Több mint 150 éves múltra tekint vissza a Neuhaus cég is, a hagyományt innovációkkal, folyamatos megújulással gazdagítva. A csokoládé iránti szenvedélyük hasonló a Favarger-hoz. A Neuhaus „Le Carré 10 íz” ét- és tejcsoki válogatás egyik tagja a Dark Earl Grey Tea, ezt volt alkalmam megkóstolni. Apró Earl Grey tea darabkákkal van gazdagítva a kiváló minőségű étcsoki, amit egy N betű díszít. Átható Earl Grey aroma, pont jó mennyiségben, a csoki nagyon finom, jó az összhang az Earl Greyes és a kakaós, enyhén kesernyés ízek között.
 
Beszerzés: Online boltjukból szállítanak Magyarországra is: € 20.- (mai árfolyamon 5334 Ft).
 
Svájci vs. belga
 
Talán egy fokkal intenzívebb a bergamot aroma a Neuhaus kreációjában, mint a Favarger műalkotásában, valószínűleg a finom teadarabkáknak köszönhetően. A Favarger nekem krémesebb, egy csöppet lágyabb, az is kellőképpen intenzív aromájú. Nem tudnék dönteni a kettő között. Mindegyik olyan teás, és olyan finom! Mondjuk a Favarger-nál külön is kapható Earl Grey-es változat, ez egyértelműen jó pont, míg a Neuhaus esetében másik 9 féle minőségi csokival is barátkoznunk kell. Ez aztán a nehéz döntés!
 
Jó kóstolgatást!
MsTea

2 komment



Címkék: csoki ajándékötlet teás csoki earl grey demmers bergamot favarger noir thé earl grey avelines earl grey csoki neuhaus dark earl grey tea neuhaus csokoládé favarger csokoládé svájci csoki belga csoki



Vissza a főoldalra »

A bejegyzés trackback címe:

https://tealevelek.blog.hu/api/trackback/id/tr471876123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

G. Viktor 2010.03.30. 21:59:03

Érdekes. Az általad felsorolt Earl Grey-es csokikat mind kóstoltam, és nekem igen rossz a tapasztalatom velük (valahol még lapul is itthon pár Neuhaus praliné). Olyan, mintha nem tudnák összehangolni a tea ízét a csokoládéval. Nekem mindig elvált a kettő egymástól. A Lindtnél kifejezetten rosszak az arányok szerintem. De ez persze ízlés dolga. Lehet a teás csokikat nem nekem találták ki. :)

MsTea 2010.03.31. 12:18:54

@G. Viktor: Ha marad nálad, szívesen átveszem! Nekem nagyon bejönnek! Lehet, hogy ez is olyan vízválasztó, mint a gyömbérlekvár - van, aki szereti, van aki meg utálja.
süti beállítások módosítása