Tealevelek

Minden, ami tea: teafajták, elkészítés, tippek, trükkök, érdekességek, újdonságok, kóstoló és még sok más téma. Független teablogom ajánlom érdeklődőknek, teamánoknak, tearajongóknak. MsTea

Goldenblog

A Goldenblog 2011-es gasztro zsűrije szerint a Tealevelek benne van a TOP 11-ben! Köszönöm ezúton is az elismerést, a megtiszteltetést! MsTea

Friss topikok

  • tomki: Rossmannban láttam a napokban a keskenyebb változatot. (2018.08.07. 15:44) Ja kérem, ez teafilter kinyomó!
  • László Idősebb Csuja: EGYETEMISTÁK figyelem! Már több, mint 20 éves tapasztalatom alapján mondom, hogy a szívet és a vé... (2017.03.14. 17:56) Mate, a varázsital
  • Csulki: "A szocializmus idején érvényesülő szovjet hatás még ma is érezteti hatását: sokan átvették a tea ... (2017.01.24. 14:35) Egy kis magyar teatörténelem
  • Gazz: Nem a koffein mellett, hanem helyett. (2015.03.30. 15:16) Mate tea - a jótékony serkentő
  • jovokmegyeknezelodok: Itt is kapható: atomzsir.hu/eper-alaku-szilikon-tea-filter (2014.09.26. 13:11) Kell egy kis móka!

2009.02.15. 21:32 MsTea

Tea – robotizálva


Míg kávéfőző gépesített alkalmatosságokkal elöntik a gyártók a piacot, addig tea-készítő gépi eszközök valahogy nem nagy mennyiségben fordulnak elő. Pedig a teaszerető ember is ember - felételezem kényelmes - meg a tearajongók ideje is pénz. Hogyan segíthetnek gépek időt/energiát spórolni?

Vegyük például ezt a Fine T Machine-t. Elég jó kis szerkentyűnek néz ki. Az ember belerakja a kedvenc teáját, megmondja a gépnek, hogy ez fehér tea, a gép meg elkészíti a 70˚C fokos vizet, beleteszi a tealeveleket, állni hagyja, ameddig kell, majd alul kijön a szép üvegkancsóba a finom tea.
Ami tetszik:
  • bedobom a vizet, tealeveleket, és kijön a kész tea!
  • állítható a hőmérséklet, hozzá a megfelelő áztatási idővel
  • áztatás közben is, valamint a tea elkészülte után is 30 percig melegen tartja a teát
  • előre programozható, hogy mikor kapcsoljon be.
Ami nem tetszik:
  • a vízhőmérséklet és az áztatási idők előre adottak – nem lehet rajtuk változtatni, hanem 7 beállítás közül kell kiválasztanunk a leginkább megfelelőt
  • nem tudtam kideríteni a gép műszaki adatait, pl. azt sem, hogy mekkora – szerintem elég nagy (magasabb, mint 50 cm)
  • 150 fontért adják (50 000 HUF) plusz szállítási költség (már írtam e-mailt a cégnek, hogy szállítanak-e M.o.-ra, és ha igen, mennyiért - várom a választ).
Röviden: nem lenne rossz, ha utánam dobnák, de 50 rongyot áldozni érte – és még bele sem szólhatok, hogy szerintem hogy jó a tea? Például abba, hogy a fehér tea egy perces áztatást vagy 3 perceset igényel. Nem lehet kísérletezni, befolyásolni… Hol marad az individuum? Mondjuk cserébe nem tudja az ember benne felejteni a teát a vízben – velem elég sűrűn előfordul.
Felmerül a kérdés: akarja-e a teaszerető ember gépesíteni kedvenc pepecselési módját? Nem biztos. Bár bizonyos teák és folyamatok fokozott odafigyelést igényel(né)nek, talán meg tudja oldani az ember. Ha akarja. Szerintem a kávézás és a teázás velejárója a szertartásosság. Szeretem, hogy ez kell hozzá, az kell hozzá, szeretem válogatni a teákat, a szűrőket, a bögréket, szeretek reggelente drukkolni a víznek, hogy forrj már! Szeretem nézni, ahogy belerakom a leveleket a forró vízbe, és elkezd oldódni. Nézem, ahogy kevereg a szín, a gőz, érzem az illatokat. Ebből nem szeretnék kimaradni.
Íme egy jó kis vízforraló, állítható hőmérséklettel, melegen tartó funkcióval, és még sok jóval, amit egy rendes vízforralónak szerintem tudnia kell. A teavíz megfelelő hőmérsékletűre melegíthető benne, és megmarad a teaáztatás művészi és praktikus oldala az embernek. A gép meg azt csinálja, amit a gép jól tud – a vizet a lehető leghatékonyabban melegíti e 4 közül előre kiválasztott hőmérsékletre. És ha kell, melegen tartja. Ja és a T Machine-hoz képest nem csak 4 bögre (kb 1 l) teát tud produkálni, ezzel szemben a Philips HD 4686 1,5 l-es. No és ne feledjük, hogy vízforralóval máshoz is lehet vizet forralni, nem csak teához.
 
Ami tetszik:
  • állítható a hőmérséklet (40 ˚C, 60˚C, 80˚C, 100˚C)
  • van melegen tartó funkció
  • a füle alul is zárt (ha teljesen ki szeretnéd önteni a vizet, amit forraltál, akkor kell)
Ami nem tetszik:
  • nincs 70˚C (fehér teához ideális lenne)
Ez az állítható hőmérsékletű vízforraló már közelebb áll hozzám, mert konkrétan a víz forralása nem olyan izgalmas, hogy ne lehetne gépesíteni, és ha már gépesítjük, akkor legyen állítható a hőmérséklet! Mert bevallom, nem szeretem saccolgatni, hogy hány fokos lehet a víz, nincs kedvem várni, amíg kb. 80˚C fokra hűl – mert akkor minek forraltam fel? Ha meg előbb zárom le, akkor honnan sejtsem, hogy mikor?

Te hogyan csinálod a teád? Egyéb jó teafőző alkalmatosságok? Lehet kommentelni! Üdv: MsTea 

Szólj hozzá!



Címkék: tea vízforraló kanna zöld tea teavíz tips fehér tea fekete tea tealevelek mstea teatojás teafőző gép fine t machine philips hd4686 állítható hőmérséklet iq innovations tea készítés



Vissza a főoldalra »

A bejegyzés trackback címe:

https://tealevelek.blog.hu/api/trackback/id/tr33945327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása