Míg kávéfőző gépesített alkalmatosságokkal elöntik a gyártók a piacot, addig tea-készítő gépi eszközök valahogy nem nagy mennyiségben fordulnak elő. Pedig a teaszerető ember is ember - felételezem kényelmes - meg a tearajongók ideje is pénz. Hogyan segíthetnek gépek időt/energiát spórolni?

Vegyük például ezt a Fine T Machine-t. Elég jó kis szerkentyűnek néz ki. Az ember belerakja a kedvenc teáját, megmondja a gépnek, hogy ez fehér tea, a gép meg elkészíti a 70˚C fokos vizet, beleteszi a tealeveleket, állni hagyja, ameddig kell, majd alul kijön a szép üvegkancsóba a finom tea.
Ami tetszik:
- bedobom a vizet, tealeveleket, és kijön a kész tea!
- állítható a hőmérséklet, hozzá a megfelelő áztatási idővel
- áztatás közben is, valamint a tea elkészülte után is 30 percig melegen tartja a teát
- előre programozható, hogy mikor kapcsoljon be.
Ami nem tetszik:
- a vízhőmérséklet és az áztatási idők előre adottak – nem lehet rajtuk változtatni, hanem 7 beállítás közül kell kiválasztanunk a leginkább megfelelőt
- nem tudtam kideríteni a gép műszaki adatait, pl. azt sem, hogy mekkora – szerintem elég nagy (magasabb, mint 50 cm)
- 150 fontért adják (50 000 HUF) plusz szállítási költség (már írtam e-mailt a cégnek, hogy szállítanak-e M.o.-ra, és ha igen, mennyiért - várom a választ).
Röviden: nem lenne rossz, ha utánam dobnák, de 50 rongyot áldozni érte – és még bele sem szólhatok, hogy szerintem hogy jó a tea? Például abba, hogy a fehér tea egy perces áztatást vagy 3 perceset igényel. Nem lehet kísérletezni, befolyásolni… Hol marad az individuum? Mondjuk cserébe nem tudja az ember benne felejteni a teát a vízben – velem elég sűrűn előfordul.
Felmerül a kérdés: akarja-e a teaszerető ember gépesíteni kedvenc pepecselési módját? Nem biztos. Bár bizonyos teák és folyamatok fokozott odafigyelést igényel(né)nek, talán meg tudja oldani az ember. Ha akarja. Szerintem a kávézás és a teázás velejárója a szertartásosság. Szeretem, hogy ez kell hozzá, az kell hozzá, szeretem válogatni a teákat, a szűrőket, a bögréket, szeretek reggelente drukkolni a víznek, hogy forrj már! Szeretem nézni, ahogy belerakom a leveleket a forró vízbe, és elkezd oldódni. Nézem, ahogy kevereg a szín, a gőz, érzem az illatokat. Ebből nem szeretnék kimaradni.

Íme egy jó kis vízforraló, állítható hőmérséklettel, melegen tartó funkcióval, és még sok jóval, amit egy rendes vízforralónak szerintem tudnia kell. A teavíz megfelelő hőmérsékletűre melegíthető benne, és megmarad a teaáztatás művészi és praktikus oldala az embernek. A gép meg azt csinálja, amit a gép jól tud – a vizet a lehető leghatékonyabban melegíti e 4 közül előre kiválasztott hőmérsékletre. És ha kell, melegen tartja. Ja és a T Machine-hoz képest nem csak 4 bögre (kb 1 l) teát tud produkálni, ezzel szemben a Philips HD 4686 1,5 l-es. No és ne feledjük, hogy vízforralóval máshoz is lehet vizet forralni, nem csak teához.
Ami tetszik:
- állítható a hőmérséklet (40 ˚C, 60˚C, 80˚C, 100˚C)
- van melegen tartó funkció
- a füle alul is zárt (ha teljesen ki szeretnéd önteni a vizet, amit forraltál, akkor kell)
Ami nem tetszik:
- nincs 70˚C (fehér teához ideális lenne)
Ez az állítható hőmérsékletű vízforraló már közelebb áll hozzám, mert konkrétan a víz forralása nem olyan izgalmas, hogy ne lehetne gépesíteni, és ha már gépesítjük, akkor legyen állítható a hőmérséklet! Mert bevallom, nem szeretem saccolgatni, hogy hány fokos lehet a víz, nincs kedvem várni, amíg kb. 80˚C fokra hűl – mert akkor minek forraltam fel? Ha meg előbb zárom le, akkor honnan sejtsem, hogy mikor?
Te hogyan csinálod a teád? Egyéb jó teafőző alkalmatosságok? Lehet kommentelni! Üdv: MsTea
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.