Tealevelek

Minden, ami tea: teafajták, elkészítés, tippek, trükkök, érdekességek, újdonságok, kóstoló és még sok más téma. Független teablogom ajánlom érdeklődőknek, teamánoknak, tearajongóknak. MsTea

Goldenblog

A Goldenblog 2011-es gasztro zsűrije szerint a Tealevelek benne van a TOP 11-ben! Köszönöm ezúton is az elismerést, a megtiszteltetést! MsTea

Friss topikok

  • tomki: Rossmannban láttam a napokban a keskenyebb változatot. (2018.08.07. 15:44) Ja kérem, ez teafilter kinyomó!
  • László Idősebb Csuja: EGYETEMISTÁK figyelem! Már több, mint 20 éves tapasztalatom alapján mondom, hogy a szívet és a vé... (2017.03.14. 17:56) Mate, a varázsital
  • Csulki: "A szocializmus idején érvényesülő szovjet hatás még ma is érezteti hatását: sokan átvették a tea ... (2017.01.24. 14:35) Egy kis magyar teatörténelem
  • Gazz: Nem a koffein mellett, hanem helyett. (2015.03.30. 15:16) Mate tea - a jótékony serkentő
  • jovokmegyeknezelodok: Itt is kapható: atomzsir.hu/eper-alaku-szilikon-tea-filter (2014.09.26. 13:11) Kell egy kis móka!

2013.08.10. 16:14 MsTea

Oolong? Mindenkor!

gaiwan_tea.JPG

Az oolong (vagy wulong) teák Magyarországon még kevéssé ismertek, de őszintén bízom benne, hogy ez rövidesen változni fog. Aki már kóstolta ezeket a különleges, rendkívül ízletes teákat, minden teában ezt az összetettséget fogja keresni. Ugyan nem lehet mindenkinél ugyanaz a favorit, de a teakedvelők, akik esetleg még nem ismerik, mindenképpen próbálják ki, érdemes! Kifejezetten sokrétű, ízlelgetni való teák, és olyan sokszínűek, hogy nem lehet őket megunni!

Oolong körkép

Elsősorban Kínában és Tajvanon termesztik, legfőbb jellemzője, hogy csak részlegesen fermentált, tehát a zöld és a fekete közötti különleges átmenetet képez, harmóniában egyesítve azok előnyeit. Míg a zöld tea nem fermentált, a fekete tea pedig 100%-ban fermentált, addig az oolong 10-90%-ig terjedő skálán mozog. Az oolong tealevelek megjelenésükben is változatosak, színük a mohazöldtől a borostyánon át egészen a sötét barnás-feketéig terjed. A levelek formájukat tekintve lehetnek félig labdává göngyöltek, vagy hosszúkásak, enyhén sodortak. Fermentáltságuk szempontjából két fő csoportba sorolhatóak: kevésbé (10-30%) és jobban fermetáltak (60-90%). Előbbi csoport több hasonlóságot mutat a zöld teával, de virágosabb, kevésbé fanyar ízvilággal jellemezhető. A sötétebb, jobban fermentált oolong viszont a fekete teához áll közel mind a főzet megjelenésében, mind ízeiben, de csersavakban szegényebb, lágyabb, mézes, barackos jegyekkel. A tea származási helye ugyanolyan fontos, mint a boroknál, ennélfogva különböznek egymástól a kínai és a tajvani oolongok. Az adott teaültetvény magassága is befolyásolja a tea ízét, a magashegyi oolongok prémium kategóriát képviselnek.

Legismertebb oolong teák

Bai Hao (egyéb nevei: Dong Fang Mei Ren, Oriental Beauty, Keleti szépség), Baozhong (Jade Pochong, Csomagolt tea), Da Hong Pao (Royal Red Robe, Nagy vörös köntös), Feng Huang Dan Cong, Shui Xian (Vízitündérek), Tie Guan Yin (Iron Goddess of Mercy, Monkey-Picked, Kegyelem Vas Istennője) és a Tung Ting (Dong Ding, Frozen Peak, Hideg Hegycsúcs).

Elkészítés

Lehet oolongot főzni többféle módon, számos megfelelő eszköz áll rendelkezésünkre. Ne feledjük, hogy az elsődleges cél a finom tea elkészítése. A szakértők általában a gaiwant és a kicsi jihszing (v. yixing, egyfajta agyag-) kannát ajánlják. Utóbbinál figyelembe kell venni, hogy hajlamos kissé bevenni a tea ízét, tehát egy kanna leginkább egy teatípus főzésére használható. De sokan választják a gaiwant is (képünkön), ami nem más, mint egy fedeles csésze, szó szerint is ezt jelenti.

Tea kungfu módra: Először forró vízzel át kell melegíteni a teázáshoz használt eszközöket.. Majd a tealeveleket a gaiwanba adagoljuk, körülbelül a negyedéig (mind a gaiwan, mind a jihszing kannák ált. elég kicsik). Ezután 80-90 ºC fokos vízzel felöntjük, és rögtön ki is öntjük ezt a mosóvizet, bele a csészékbe is, de ezt nem szokás meginni. Majd ismét felöntjük a tealeveleket, fél-egy percig áztatjuk a leveleket, ez az első főzet, amit elfogyasztunk. Az oolong teák egyedülálló ízeit cukor és egyéb ízesítők nélkül élvezhetjük igazán, többször felönthetők, sőt, sokszor a második, harmadik, vagy negyedik főzet a legkülönlegesebb! Az igazán jó minőségű teák akár 8 vagy több felöntést is kibírnak. A második, és további felöntéseknél az áztatási időt növeljük fél perccel. Érdemes próbálgatni, kísérletezni. Ha a tea íze túl lapos lenne, akkor emelhetjük a forrázási hőmérsékletet, ha pedig keserű, savas lenne, akkor csökkentsük az áztatási időt.

Nyugati stílusban: Érdemes ugyanúgy felmelegíteni a csészét, és kiönteni a tea mosóvizét, mint a kungfu teázásnál. Jó tágas szűrőt válasszunk az oolongokhoz, hiszen a teljes levél van egy kis gombócba göngyölve, tehát sok hely kell neki a kibontakozáshoz. 5-6 g teát számítsunk 2 dl vízhez kezdésnek, igény szerint módosítva. Többszöri felöntéssel.

/Megjelent: Pécsi Borozó, Teaház rovat, 2013. tavasz/

Jó teázást! MsTea

Szólj hozzá!



Címkék: oolong tea oolong gaiwan tung ting taiwan oolong tieguanyin kínai tea tea kungfu teafőzés gaiwan



Vissza a főoldalra »

A bejegyzés trackback címe:

https://tealevelek.blog.hu/api/trackback/id/tr845455014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása