Tealevelek

Minden, ami tea: teafajták, elkészítés, tippek, trükkök, érdekességek, újdonságok, kóstoló és még sok más téma. Független teablogom ajánlom érdeklődőknek, teamánoknak, tearajongóknak. MsTea

Goldenblog

A Goldenblog 2011-es gasztro zsűrije szerint a Tealevelek benne van a TOP 11-ben! Köszönöm ezúton is az elismerést, a megtiszteltetést! MsTea

Friss topikok

  • tomki: Rossmannban láttam a napokban a keskenyebb változatot. (2018.08.07. 15:44) Ja kérem, ez teafilter kinyomó!
  • László Idősebb Csuja: EGYETEMISTÁK figyelem! Már több, mint 20 éves tapasztalatom alapján mondom, hogy a szívet és a vé... (2017.03.14. 17:56) Mate, a varázsital
  • Csulki: "A szocializmus idején érvényesülő szovjet hatás még ma is érezteti hatását: sokan átvették a tea ... (2017.01.24. 14:35) Egy kis magyar teatörténelem
  • Gazz: Nem a koffein mellett, hanem helyett. (2015.03.30. 15:16) Mate tea - a jótékony serkentő
  • jovokmegyeknezelodok: Itt is kapható: atomzsir.hu/eper-alaku-szilikon-tea-filter (2014.09.26. 13:11) Kell egy kis móka!

2010.11.01. 22:58 MsTea

Japán tea Uji-ból

Pécsre érkezett Uji 20 fős küldöttsége, hogy ízelítőt adjanak a japán kultúra gyönyörűségeiből. Uji teás hagyományai több évszázadosak, így teaszertartást is bemutattak a látogatóknak. Volt japán zene, kimonós hölgyek és urak, matcha, ikebana, origami, kalligráfia, és még sok egyéb. Hogy befogadjuk a japán kultúrát, érdemes előtte egy kicsit lelkileg ráhangolódnunk. Ha kész vagyunk, vágjunk bele! Fekete leves helyett jöjjön a zöld leves, mármint a japán teaszertartás!

(Kép forrás: Globasian)


A japán teaszertartás taglalása olyan heves vitákat válthat ki, mint az angolok esetében az, hogy a teát vagy a tejet töltik-e előbb a csészéjükbe, magyar körökben pedig esetleg hasonlóan kényes téma lehet a császármorzsa, a lecsó vagy a pacal helyes elkészítése.
 
A teaszertartáshoz használt eszközök:
  • teatartó edény (chaire, usuchaki vagy natsume)
  • bambuszseprű (chasen)
  • szabálytalan alakú, fül nélküli csésze (chawan)
  • vízmerítő kanál (hishaku)
  • tea adagoló kanál (chasaku)
  • vízforraló üst (kama vagy chagama), stb.
Érdekes, hogy a japánok szerint az egyforma, szimmetrikus csésze unalmas, felesleges ismétlődés. Ezért szeretik a szabálytalan alakú csészéket, amelyek sokszor már több száz éve családjaik birtokában vannak. Valószínűleg ezért van külön helye a teaszertartás elején a teáscsészék megcsodálásának.
 
A bemutatott teaszertartás menete
A japán hölgy egy a hagyomány szerint előírt kendővel eltörölte teaszertartás eszközeit. Mozdulatai egyaránt tükröztek szimbolikus és valós tartalmat. Ezután forró vízzel kiöblítette a csészét (chawan), ami egyrészt a csésze fertőtlenítésére és tisztítására, másrészt pedig felmelegítésére szolgált. Ezt a vizet kiöntötte. Megtisztította egy újabb adag forró vízben a bambuszseprűt is, ezt a vizet is kiöntötte. Majd a kis bambusz szedőkanállal (chasaku) smaragdzöld matchát szedett a csészébe. Ezt a port felöntötte forró vízzel (60-70˚C) és a bambuszseperűvel gyakorlott mozdulatokkal felverte, habosította. Majd a vendégeknek adta csészét, a mintával a vendégek felé fordítva. Előzőleg kis édességeket kínáltak a vendégeknek, hogy ellensúlyozza a tea kesernyés ízét, ami gyakorlatlan teázók számára meglepően intenzív lehet. A kis édességeket a tea fogyasztása előtt, közben és után is lehet fogyasztani, de ha jól értelmeztem, inkább előtte ajánlják.
Jó teázást!
MsTea
 

8 komment



Címkék: pécs japán kóstoló tea zöld tea tealevelek tea készítés matcha japán nap uji japan teaszertartás



Vissza a főoldalra »

A bejegyzés trackback címe:

https://tealevelek.blog.hu/api/trackback/id/tr42414752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

crazywoman 2010.11.03. 07:59:36

Szia!
Meg tudnád mondani, hogy mikor és hol zajlott ez a bemutató? Pécsen tanulok, és szívesen elmentem volna én is, de nem jutott el hozzám az információ, hogy lesz ilyen.

MsTea 2010.11.05. 09:44:49

Szia! A teabemutató szeptember 11-én volt, Japán Nap volt a rendezvény neve. Azt hiszem valami plakáton láttam, nem túl sokkal az esemény előtt. Ha lesz hasonló, mindenképp kiteszem a blogra!
Üdv, MsTea

Cafe Cinnamon · http://cafecinnamonhu.blogspot.com/ 2010.11.27. 19:58:13

Szia!

Érdeklődni szeretnék, hogy tudod-e esetleg a teaszertartást tartó mester elérhetőségeit?
Vagy ismersz-e valakit, aki wagashi-val foglalkozik?
Válaszodat előre is köszönöm!

MsTea 2010.11.27. 22:13:32

@Cafe Cinnamon: Szia! A mester konkréten Ujiból jött ide egy 20 fős küldöttség tagjaként, és sajnos nem tudom a kontaktját. Wagashi mestert sem tudok ajánlani. Viszont esetleg a teautja@teautja.hu címen tud valaki segíteni (Carpe Diem Teaház, Debrecen). Azért én is utánaérdeklődöm. MsTea

Jadzia 2011.02.16. 11:22:37

Ha érdekel a japán teaművészet, ajánlom figyelmedbe a következő előadást:
urasenke.hu/cms/bevezeto_eloadas.html
Azaz jövő kedden lesz; mindenkinek csak ajánlani tudom! Jó szokott lenni! :)

MsTea 2011.02.17. 22:20:43

Köszönöm a tippet! Természetesen érdekel a japán teaművészet, épp most vettem róla egy 800 oldalas könyvet is :)

Jadzia 2011.02.18. 12:57:01

Akkor itt a kitűnő alkalom elmélyedni a gyakorlatban is - az egyesület ugyanis indít tanfolyamot is, az előadás annak bevezetőjeként is szolgál.
Személy szerint nem hiszem, hogy könyvből megtanulható lenne akár csak egy temae is (nem beszélve arról, hogy távolról sem merül ki a dolog a teakészítés formáiban); de az is igaz, hogy igencsak kezdő vagyok még ebben a műfajban. :P ;)
süti beállítások módosítása