Tealevelek

Minden, ami tea: teafajták, elkészítés, tippek, trükkök, érdekességek, újdonságok, kóstoló és még sok más téma. Független teablogom ajánlom érdeklődőknek, teamánoknak, tearajongóknak. MsTea

Goldenblog

A Goldenblog 2011-es gasztro zsűrije szerint a Tealevelek benne van a TOP 11-ben! Köszönöm ezúton is az elismerést, a megtiszteltetést! MsTea

Friss topikok

  • tomki: Rossmannban láttam a napokban a keskenyebb változatot. (2018.08.07. 15:44) Ja kérem, ez teafilter kinyomó!
  • László Idősebb Csuja: EGYETEMISTÁK figyelem! Már több, mint 20 éves tapasztalatom alapján mondom, hogy a szívet és a vé... (2017.03.14. 17:56) Mate, a varázsital
  • Csulki: "A szocializmus idején érvényesülő szovjet hatás még ma is érezteti hatását: sokan átvették a tea ... (2017.01.24. 14:35) Egy kis magyar teatörténelem
  • Gazz: Nem a koffein mellett, hanem helyett. (2015.03.30. 15:16) Mate tea - a jótékony serkentő
  • jovokmegyeknezelodok: Itt is kapható: atomzsir.hu/eper-alaku-szilikon-tea-filter (2014.09.26. 13:11) Kell egy kis móka!

2014.07.24. 15:40 MsTea

Egy kis magyar teatörténelem

children_tea_party_mod.jpg
Kép forrása: debyclark.blogspot.hu

1. A tea mint gyógyszer

Magyarországon a teáról az első említést herbatea formájában találjuk, 1701-ben. A tea forgalmazói ebben az időben a patikusok voltak, és elsősorban gyógyszerként árusították. Fogyasztói pedig a főnemesség és a gazdag polgárság tagjai közül kerültek ki. Ugyan a hazánkba kerülő tea pontos származása, importőre nem ismert, a thé, thee, te, théé, théa korabeli kifejezések alapján a legtöbb szakirodalom arra a következtetésre jut, hogy Hollandiából - Németországon keresztül – érkezett és minden valószínűség szerint kínai teáról volt szó.

2. Orosz karavántea

1754-ben Mária Terézia vámrendelete tovább csökkentette az amúgy is elég minimális teaimportot, majd 1806-ban további gondokat okozott, hogy Napóleon bezáratta Európa kikötőit. Ekkor kapott meghatározó szerepet az Oroszországon keresztül érkező karavántea. Míg Hollandiába, Angliába tengeren jutott el a kínai tea, addig Oroszországba szárazföldön, és utóbbinak jobb maradt a minősége az igen hosszú út ellenére. Így az orosz tea, vagy karavántea a blokád után is versenytársa maradt a tengeren szállított teának.

csesze_tea.JPG

3. Teázó polgárság

A 19. század elejétől már nem elsősorban gyógyszerként tekintettek a teára, hiszen ekkor a délutáni teázás és a teaestélyek általános közkedveltségnek örvendtek, bár továbbra is csak a módosabb polgárság amúgy sem széles rétege engedhette meg magának. Azonban a polgárság köreiben sokan elítélték a tea-, kávé- és csokoládéfogyasztást, mondván idegen szokást majmolnak ezzel. De sokan favorizálták a párizsi divatot, így a teázás is egyre népszerűbb lett. A nőknek különösen nagy volt a szerepe a teafogyasztás meghonosodásában. Teáztak a nemzet erősebbik nemhez tartozó nagyjai közül is szép számmal: például Petőfi, Jókai, Görgey Artúr (aki sóval ízesítette a teáját), valamint Széchenyi István is.

4. Teaházak és cukrászdák

Ugyan a teázás népszerűvé vált, olyannyira sosem terjedt el hazánkban, mint például Angliában. Angol mintára 1870-ben nyílt teaház is Pesten, a Váci utca sarkán, de egy év múlva bezárt. Sok utódja akadt, de a teaház mint forma nem vált maradandóan sikeressé. Ezzel ellentétben a híres cukrászdák, mint a budai várban működő Ruszwurm, a debreceni Caderas, a nagyváradi Finy, a pécsi Caflish, a miskolci Rotárius egyaránt sokat tettek a teázás népszerűsítéséért.

ceylon_tea.JPG

5. Hol lehet teát kapni?

A 19. század közepén már viszonylag nagy volt a kereslet a tea iránt, így teát már nem csak a bécsi kereskedők pesti lerakataiban lehetett kapni, hanem fűszerüzletekben, drogériákban, porcelánüzletekben, bazárokban, divatáru üzletekben, valamint bevett gyakorlat volt a hirdetés útján való értékesítés (utánvéttel, házhoz szállítva). A kínálat elég széles volt, és a kereskedők színes prospektusokon kínálták portékáikat, amelyekben a teákról részletes leírást adtak, és teakészítési recepteket is közöltek. A tea magyarországi termesztésével is próbálkoztak vállalkozó szelleműek, úgy gondolom, nem véletlen, hogy nem sokat hallottunk róluk...

6. 20. századi hatások

A 20. században egyre szélesebb rétegek igényelték a teát, de felgyorsult életritmusukhoz és szerényebb költségvetésükhöz mérten, a porcelán kannák helyét átvette a fém, és a tea maga is tömegtermelésben készült. A II. világháború alatt és után a teabehozatal visszaesett, emiatt élénkült a feketepiac forgalma, valamint a pótszerek iránti kereslet (mint pl. a gyógynövényekből kevert, ún. „magyar tea”, valamint az ízesített, színezett szederlevélből készülő „Planta tea”). A szocializmus idején érvényesülő szovjet hatás még ma is érezteti hatását: sokan átvették a tea citrommal (citrompótlóval) és cukorral való ízesítésének szokását. A magyar teapiac nem egyetlen, de felettébb szemet szúró érdekessége az, hogy nálunk a teaszezon szeptembertől kb. áprilisig tart.

Forrás:
Kiss Mariann – Teakalauz. A tea kultúrtörténete. HVG Kiadó Zrt.: Budapest, 2007. (77-85. o.)
S. Nagy Anikó – A tea kultúrtörténete. Pallas Stúdió: Budapest, 2002. (51-58. o.)
Teázóknak való – szerk. Dr. Horváth István. Mezőgazdasági Kiadó: Budapest, 1985. (74-95. o.)

A Terebess Teakult oldala is bőven szolgál információval a magyar tea történetéről S. Nagy Anikó tollából a magyar teát érintő linkeken.

Jó teázást! MsTea

1 komment



Címkék: 19. század kínai tea herbatea magyar tea története magyar teatörténelem orosz karavántea teázó polgárság teaházak és cukrászdák hol lehet teát kapni magyar tea planta tea tea kulúrtörténete teázó magyarok tea Magyarországon



Vissza a főoldalra »

A bejegyzés trackback címe:

https://tealevelek.blog.hu/api/trackback/id/tr326514191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csulki 2017.01.24. 14:35:59

"A szocializmus idején érvényesülő szovjet hatás még ma is érezteti hatását: sokan átvették a tea citrommal (citrompótlóval) és cukorral való ízesítésének szokását."
Ez egyszerűen nem igaz! A volt Szovjetunió területén nem itták a teát citrommal és cukorral. A mai nap is arrafelé a legtöbben cukor és citrom nélkül isszák a teát, újabban esetleg tejjel. Vagy kockacukrot kapnak be, és arra isszák az ízesítés nélküli teát.
süti beállítások módosítása