Tealevelek

Minden, ami tea: teafajták, elkészítés, tippek, trükkök, érdekességek, újdonságok, kóstoló és még sok más téma. Független teablogom ajánlom érdeklődőknek, teamánoknak, tearajongóknak. MsTea

Goldenblog

A Goldenblog 2011-es gasztro zsűrije szerint a Tealevelek benne van a TOP 11-ben! Köszönöm ezúton is az elismerést, a megtiszteltetést! MsTea

Friss topikok

  • tomki: Rossmannban láttam a napokban a keskenyebb változatot. (2018.08.07. 15:44) Ja kérem, ez teafilter kinyomó!
  • László Idősebb Csuja: EGYETEMISTÁK figyelem! Már több, mint 20 éves tapasztalatom alapján mondom, hogy a szívet és a vé... (2017.03.14. 17:56) Mate, a varázsital
  • Csulki: "A szocializmus idején érvényesülő szovjet hatás még ma is érezteti hatását: sokan átvették a tea ... (2017.01.24. 14:35) Egy kis magyar teatörténelem
  • Gazz: Nem a koffein mellett, hanem helyett. (2015.03.30. 15:16) Mate tea - a jótékony serkentő
  • jovokmegyeknezelodok: Itt is kapható: atomzsir.hu/eper-alaku-szilikon-tea-filter (2014.09.26. 13:11) Kell egy kis móka!

2011.08.16. 17:00 MsTea

Teazselé ananásszal, papayával

Mindenki befőzési lázban ég. A boltban is befőző cukor, üvegek, fedők és iskolás holmik fogadnak. Mindenkitől csak azt hallom, mit, hogyan, milyen hosszan főzött és tett el. Trükkök, tippek, praktikák. Egyszer felkaptam a fejem, egy kedves ismerősöm boros dzsemeket főzött, különféle ínycsiklandó kombinációkban – jelezném még láttam róla posztot! Gondoltam, ha borral lehet főzni dzsemet, akkor teával is! És tényleg!
Ezután következett a kutatás a recept után. Mert ugye mégis hogyan álljak neki a teazselének? Találtam egy-két receptet, de egyik sem volt igazán kedvemre való. Ezért gondoltam egy nagyot, és kreáltam egy saját receptet – egész jól sikerült! Szerénység nélkül mondható, hogy finom lett! A történethez hozzátartozik, hogy két féle teazselét különböztetünk meg: az egyik, ami másnap elfogyasztásra kerül, mint egy puding, ill. a másik, ami hosszabb távra eláll, mint pl. a lekvárok. Én utóbbit készítettem.
Ananászos-papayás teazselé /á lá MsTea/
Hozzávalók kb. ¾1 literhez:
  • 8 tk Assam tea (indiai fekete tea)
  • 0,5 l víz
  • 4 ek cukrozott ananász és papaya kocka (darálva)
  • 250 ml ananászlé
  • 200 g nádcukor
  • 1 kk őrölt gyömbér
  • 2 tasak Dr. Oetker Dzsemfix Szuper
Elkészítés:
  1. Felforraljuk a teavizet (0,5 l), beletesszük a 8 tk teát egy szűrőben, majd 4 percig állni hagyjuk. A 4 perc elteltével kivesszük a teaszűrőt a teával, és hagyjuk hűlni.
  2. Közben előveszünk lekváros üvegeket, elmossuk mind, majd egy edénybe állítjuk őket, megtöltjük vízzel, és felforraljuk a vizet, 10 percig hagyjuk lobogva forrni, hogy csírátlanítsuk az üvegeket. Majd óvatosan kivesszük őket, úgy hogy ne érjünk a belsejéhez, vagy a szájához, és hagyjuk megszáradni.
  3. Majd egy kézi aprítóval, vagy késsel apróra daraboljuk az ananász és papaya darabokat.
  4. Egy lábosban összekeverjük az összes összetevőt, és elkezdjük főzni nagy lángon, folyamatosan kevergetjük. Amikor elkezd forrni, fél percig hagyjuk lobogni, majd levesszük a tűzről és az előkészített edényekbe öntjük. Azokat pár perc után lezárjuk, 5 percre fejre fordítjuk őket. Nem szükséges dunsztolni. Felbontásig száraz, hűvös helyen tároljuk.

(Kb. fél óra alatt kész is!)

Tipp, ötlet:
  • a több kicsi üveg praktikusabb, ajándéknak is kiváló!
  • az üvegek alá praktikus rakni egy tálcát, és akkor nem az egész konyha fog a zselében úszni
  • ha maradt zselé, miután az összes előkészített üveget megtöltöttük, akkor tegyük bele egy pohárba, zárjuk le Folpackkal, és tegyük a hűtőbe – így egy-két napig eláll, reggelihez szuper!
Van más ötletetek tea és befőzés kapcsán?
Jó főzőcskézést, jó teákat! MsTea

1 komment





Vissza a főoldalra »

A bejegyzés trackback címe:

https://tealevelek.blog.hu/api/trackback/id/tr273157450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bio-Ritmus 2011.08.17. 17:09:01

Ez igen, ez nagyon jó ötlet, mentettem is!!! Köszi!!
süti beállítások módosítása