Tealevelek

Minden, ami tea: teafajták, elkészítés, tippek, trükkök, érdekességek, újdonságok, kóstoló és még sok más téma. Független teablogom ajánlom érdeklődőknek, teamánoknak, tearajongóknak. MsTea

Goldenblog

A Goldenblog 2011-es gasztro zsűrije szerint a Tealevelek benne van a TOP 11-ben! Köszönöm ezúton is az elismerést, a megtiszteltetést! MsTea

Friss topikok

  • tomki: Rossmannban láttam a napokban a keskenyebb változatot. (2018.08.07. 15:44) Ja kérem, ez teafilter kinyomó!
  • László Idősebb Csuja: EGYETEMISTÁK figyelem! Már több, mint 20 éves tapasztalatom alapján mondom, hogy a szívet és a vé... (2017.03.14. 17:56) Mate, a varázsital
  • Csulki: "A szocializmus idején érvényesülő szovjet hatás még ma is érezteti hatását: sokan átvették a tea ... (2017.01.24. 14:35) Egy kis magyar teatörténelem
  • Gazz: Nem a koffein mellett, hanem helyett. (2015.03.30. 15:16) Mate tea - a jótékony serkentő
  • jovokmegyeknezelodok: Itt is kapható: atomzsir.hu/eper-alaku-szilikon-tea-filter (2014.09.26. 13:11) Kell egy kis móka!

2011.03.09. 22:10 MsTea

Egy teáskanál?

A kanál jó és hasznos eszköz, mi több nem csak evésre használjuk, hanem konyhai mértékegységként is ismeretes. Nos, hogy mennyire egzakt mértékegység, arra álljon itt egy kis családi anekdota. 

Történt még Édesapám ifjú korában, hogy megkapta a nemes feladatot, hogy főzzön pörköltet, amíg a Nagymamámnak más dolga akadt a faluban. El is mondta Apának, hogy mit hogyan kell, hány kanál pirospaprika, stb. Igen ám, de azt nem mondta, hogy milyen kanál! Ergo Apukám jó műszaki emberhez méltón elkezdte kirakni a fiókból az összes különböző méretű kanalat, amit talált. A kávéskanáltól a merőkanálig. A kísérletben a legkisebb és a legnagyobb kanalat kizárta, így is maradt még jó néhány méretű. Lényeg a lényeg, hosszas találgatás után kiválasztotta a körülbelüli átlagméretű kanalat, és azzal rakta bele a rotyogó pörköltalapba a megfelelő mennyiségű pirospaprikát, úgy hagyományos szemmérték alapján. A pörkölt végül minden nehézség ellenére jól sikerült. De mint a mellékelt ábra is mutatja, a teáskanál sem mindig ugyanakkora.
 
Hogy a képen szereplő kanalakról is ejtsek néhány szót: a bal szélsőt a vásárban vettem, kb. 500 Ft-ért, annyit megért, szerintem ez tipikusan tea szedésre alkalmas. Balról a második családi ereklye, a középső friss szerzemény, a Demmersből (700 Ft), jobbról a második szintén családi darab. A jobb szélső pedig mint látható modern darab, nem tudom, hogy Uri Geller műve-e, de megáll a bögre szélén. 
 
Kis kanálhatározó és kanáltörténelem
 
A kanál leggyakrabban fémből, fából,, csontból, porcelánból vagy üvegből készül, és egy homorú részből, valamint egy nyélből áll. Használat szerint megkülönböztetünk evő-, merítő-, olvasztó-, stb. kanalakat. A kanál használata visszanyúlik az őskorba, amikor még agyagból készült a kanál, és a nyele a maihoz képest sokkal rövidebb volt. A 14-15. században kezdődött a francia udvarban a kanállal való fényűzés, a kézművesek remekműveket alkottak e célra. Több helyen is divat és olykor életmentő kiváltság volt ezüst kanalat használni, mert ez elszíneződésével kimutatott több mérget az ételben. Ugyanebből a célból használtak bizonyos keleti udvarokban ezüst evőpálcikát.
 
Teáskanál mint mértékegység
 
1 enyhén púpozott teáskanál liszt - 4g
1 csapott teáskanál liszt - 3g
1 csapott teáskanál keményítő - 2g
1 csapott teáskanál só, cukor - 5g
1 csapott teáskanál sütőpor - 3g
1 enyhén púpozott teáskanál mustár - 10g
1 teáskanál mustár - 8g
1 csapott teáskanál mustár - 5g
 
Teáskanalak teás kontextusban
 
Itt megkülönböztetünk tea szedésre és tea keverésre használt kanalakat. Előbbit a tea adagolására szokás használni, utóbbit pedig a cukor vagy egyebek elkeverésére. Sokszor azonban ez a kettő egy és ugyanaz.
 
Teáskanállal vagy anélkül, jó teázást!
MsTea 

4 komment



Címkék: tea eredet teáskanál tealevelek tea készítés tea kiegészítők ezüst kanál



Vissza a főoldalra »

A bejegyzés trackback címe:

https://tealevelek.blog.hu/api/trackback/id/tr222726423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tytyke 2011.03.10. 09:21:34

Olyan jól néznek ki így kipakolva a kanalak :) A középső tetszik a legjobban.

Alexandra Sydneyből · http://alexandragasztroblogja.blogspot.com/ 2011.03.10. 11:34:08

Ez jó kis írás volt!
A középső kanálból 1 db volt 700 Ft?
Nekem egy egész sorozatom van belőle, 6 db-ból áll a szett és mindegyik végén más-más teáskanna van.

Főz és fecseg 2011.03.10. 13:00:43

A jobb szélső kanál nem Uri Geller műve, lekváros kanál, azért ilyen formájú, hogy megálljon az üveg szélén. Van nekem mézes is, ami ugye nem kanál, hanem egy spirál, de az is megáll az üveg szélén. Nagyon szépek a kanalak, együtt is, külön külön is!:)

MsTea 2011.03.11. 10:45:53

Köszönöm az elismerő szavakat, kommenteket! Mindig tanul valamit az ember! :) Jó teázást! MsTea
süti beállítások módosítása