Svájc az órák, a sajtok, a finomabbnál finomabb csokik, a nagy hegyek és a Swarovski világa. Na meg a bankoké. Mivel a hegyekben kristálytiszta a levegő, kristálytiszta a víz, a gyógynövények is jóval gazdagabbak ízanyagokban. Biztosan ezért olyan finom a tehenek teje is, mert ezekből fogyasztanak, közben kolompolnak – nyugalom és béke honol.
Svájc nem kifejezetten teás ország - ha lehet így fogalmazni. Ha a svájci teát emlegetjük, gyümölcstea, vagy gyógynövényes tea képzelhető el. Persze importálnak mindenféle teát oda is. De azért ott is sikerült találni helyinek mondható teát. Teszteltem a három híres hegycsúcsról – Eiger (3970 m), Mönch (4107 m), Jungfrau (4158 m) - elnevezett svájci teákat, amit egy kis hegyi városka, Wengen patikájában lehet kapni (valószínűleg azért több helyen is készítenek hasonló teakeverékeket). Mindenesetre egészen magával ragadó mind a három, mint ahogy a névadó hegycsúcsok is lenyűgözőek, lélegzetelállítóak (lásd a fenti képen balról jobbra: Eiger, Mönch, Jungfrau).
Következzen a kóstoló!
Eigertee (gyümölcstea)
- Szín: rosé, gyönyörű rózsás
- Illat: hibiszkusz, mandarin
- Íz: domináns hibiszkuszvirág, enyhén citrusos
- Összetétel: gyümölcstea, földiszederlevél, mandarinolaj, málnalevél, stevialevél.
Mönchtee (esti tea)
- Szín: aranysárga
- Illat: mézes, kamillás, enyhén rózsás
- Íz: kamillás, levendulás, friss, könnyed
- Összetétel: narancsvirág, rózsaszirom, citromfű, vasfű, levendulavirág, méhbalzsamvirág, jázminvirág, stevialevél.
Jungfrautee (házi tea)
- Szín: bíborba hajló rózsaszín
- Illat: mentás, csipkebogyós
- Íz: könnyed mentás, csipkebogyó, virágos
- Összetétel: narancshéj, körömvirág, búzavirág, hibiszkusz, borsmenta, földiszederlevél, hársfavirág, vasfű, stevialevél.
Mindhárom tea fémdobozban kapható kb. 2200 Ft/120 g.
Elkészítés: 1 bögre 100˚C-os vízhez 1 teáskanál tea, 5 percig állni hagyni.
Elkészítés: 1 bögre 100˚C-os vízhez 1 teáskanál tea, 5 percig állni hagyni.
Érdekességek:
- A levendula íze olyan, mint az illata, elsőre mégsem ismertem fel, sőt összekevertem a mentával. Olyan friss ízt ad.
- A stevia levelét édesítésre használják, így édeskés és nem savanykás a tea.
- A hibiszkusz festi olyan szép rózsaszínűre a teákat.
Jó teázást! MsTea
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.