Tealevelek

Minden, ami tea: teafajták, elkészítés, tippek, trükkök, érdekességek, újdonságok, kóstoló és még sok más téma. Független teablogom ajánlom érdeklődőknek, teamánoknak, tearajongóknak. MsTea

Goldenblog

A Goldenblog 2011-es gasztro zsűrije szerint a Tealevelek benne van a TOP 11-ben! Köszönöm ezúton is az elismerést, a megtiszteltetést! MsTea

Friss topikok

  • tomki: Rossmannban láttam a napokban a keskenyebb változatot. (2018.08.07. 15:44) Ja kérem, ez teafilter kinyomó!
  • László Idősebb Csuja: EGYETEMISTÁK figyelem! Már több, mint 20 éves tapasztalatom alapján mondom, hogy a szívet és a vé... (2017.03.14. 17:56) Mate, a varázsital
  • Csulki: "A szocializmus idején érvényesülő szovjet hatás még ma is érezteti hatását: sokan átvették a tea ... (2017.01.24. 14:35) Egy kis magyar teatörténelem
  • Gazz: Nem a koffein mellett, hanem helyett. (2015.03.30. 15:16) Mate tea - a jótékony serkentő
  • jovokmegyeknezelodok: Itt is kapható: atomzsir.hu/eper-alaku-szilikon-tea-filter (2014.09.26. 13:11) Kell egy kis móka!

2010.01.21. 21:46 MsTea

Férfias teák

I. rész

Milyen a férfias tea? Jó erős, aromás, karakteres ízű. Mindezen túl nagyon finom! Ajánlom azoknak, akik épp ajándékot vadásznak egy férfinak, vagy épp kipróbálnának jó erős fekete teákat!

Következzenek hát a random kiválasztottak, amelyek szerintem férfiasan tökéletesek :)
Angliában híres teamárka. Amiről most szót ejtünk, az gyakorlatilag egy fekete teakeverék (merthogy van nekik zöld is 2008 óta), amelyhez csak a két felső tealevelet és a rügyet használják, ami arra utal, hogy a tea egész jó minőségű. Létezik piramis-filteres és szálas formában is, sőt, ha jól tudom, ők használtak először piramis (pontosabban tetraéder) alakú filtert.
A PG rövidítése a „Pre-Gest-Tee”-nek, amit az 1930-as évek kereskedői PG-re rövidítettek. A „Pre-Gest-Tee” arra utal, hogy a teát emésztéssegítőnek is szánták. Az ’50-es évek óta Chimp, a játékmajom is főszereplője a PG reklámoknak, kétségkívül sztár lett! (Ő a PG Tips „reklámarca”.) A tea népszerűségét az is bizonyítja, hogy kapható a képen látható 240 db-os kiszerelésnől nagyobb is! (az alábbi képen balról az első)
  • Illata: édeskés, fügés, mézes
  • Színe: gyönyörű vöröses-barna
  • Íze: fügés, markáns, gömbölyded karakterű, malátás, cseppnyit füstös
Assam
Az assam tea származási helyéről kapta a nevét, ugyanis India Assam nevű régiójában vadon termett, majd termesztése a 19. századtól vált jelentőssé. Az assam tea a Camellia assamica (India) a teanövény leveleiből készül, ami a Camellia sinensis (Kína) közeli rokona. Levelei szélesebbek, mint a kínai változaté, a síkságot kedveli.
Leginkább fekete teára gondolunk, amikor assam-ról beszélünk, de létezik zöld és fehér assam tea is. Ha nincs külön megnevezve, hogy milyen tea, akkor a feketét alapértelmezettnek tekinthetjük. Az assam teát egy évben kétszer szüretelik, az első az ún. „first flush” a második pedig a „second flush”. Az assam esetében utóbbi jobb minőségű, és drágább is, mert édeskésebb és testesebb, mint az első szüret.
Whittard of Chelsea – Assam FBOP (India)
(A fenti képen balról a második)
  • Illata: fenyőerdőre emlékeztet, nagyon enyhén füstös, pici jázmin illattal
  • Színe: mély vörösesbarna
  • Íze: nehéz, fás jellegű, gazdag malátás utóízzel
English Breakfast

Az English Breakfast vagy magyarul az angol reggeli tea fekete teák változó arányú keveréke, amely általában tartalmaz assam-ot, ceyloni és néha kenyai fekete teát. A legtöbb nagy teás cégnek van ilyen keveréke, általában robosztus, gazdag aromájú teákról beszélhetünk. Létezik még Irish és Scottish Breakfast, szintén keverékek, mindegyik más-más, de erős fekete teakeverék mindegyik. 

Taylors of Harrogate – English Breakfast (India, Afrika)
(A fenti képen jobbról a második)
 
  • Illata: erős, datolyás
  • Színe: szép vörösesbarna
  • Íze: testes, frissítő, letisztult
 
Ez is fekete teakeverék: legtöbbször oolong, kenyai fekete tea (keemun) és lapsang souchong van benne. Régen a teát Kínából két úton hozták, hajón vagy az orosz karavánúton. Hajón trópusi klímával találkozott a tea, az orosz úton pedig száraz hideggel, utóbbi ugyan drágább volt, de a klíma jót tett a teának. Ezért hívják orosz karaván teának ezt a keveréket.
 
Demmers – Russian Blend (ceyloni-jávai-grúz)
(A fenti képen jobbról az első)
 
  • Illata: tölgyes, mézes
  • Színe: sötét borostyán
  • Íze: kellemes, erős íz, nagyon enyhén virágos, majdnem rózsás jegyekkel

Elkészítés: mindegyik teát 100°C-os vízzel öntöttem fel, kb. egy teáskanál teafüvet számolva egy 2 dl-es bögréhez.
Tipp: mivel erős teákról beszélünk, lehet nagyobb bögrét is használni. Érzékeny gyomrúak ne fogyasszák éhgyomorra.

Jó teázást! MsTea

1 komment



Címkék: piramis férfias tealevelek taylors of harrogate whittard of chelsea pg tips demmers piramis filter assam férfias teák orosz karaván english breakfast assam fbop angol reggeli tea



Vissza a főoldalra »

A bejegyzés trackback címe:

https://tealevelek.blog.hu/api/trackback/id/tr611691417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoranka · http://www.pecsiborozo.hu 2010.02.01. 11:27:01

Hát végre bekerült a személyes kedvenceim egyike, a PG Tips :) Ebből a legjobb a tejes-mézes tea, persze egyikből sem túl sokat kell beletenni, hogy jól érvényesüljenek az eredeti aromái!
süti beállítások módosítása