Tealevelek

Minden, ami tea: teafajták, elkészítés, tippek, trükkök, érdekességek, újdonságok, kóstoló és még sok más téma. Független teablogom ajánlom érdeklődőknek, teamánoknak, tearajongóknak. MsTea

Goldenblog

A Goldenblog 2011-es gasztro zsűrije szerint a Tealevelek benne van a TOP 11-ben! Köszönöm ezúton is az elismerést, a megtiszteltetést! MsTea

Friss topikok

  • tomki: Rossmannban láttam a napokban a keskenyebb változatot. (2018.08.07. 15:44) Ja kérem, ez teafilter kinyomó!
  • László Idősebb Csuja: EGYETEMISTÁK figyelem! Már több, mint 20 éves tapasztalatom alapján mondom, hogy a szívet és a vé... (2017.03.14. 17:56) Mate, a varázsital
  • Csulki: "A szocializmus idején érvényesülő szovjet hatás még ma is érezteti hatását: sokan átvették a tea ... (2017.01.24. 14:35) Egy kis magyar teatörténelem
  • Gazz: Nem a koffein mellett, hanem helyett. (2015.03.30. 15:16) Mate tea - a jótékony serkentő
  • jovokmegyeknezelodok: Itt is kapható: atomzsir.hu/eper-alaku-szilikon-tea-filter (2014.09.26. 13:11) Kell egy kis móka!

2008.01.21. 00:02 MsTea

10 dolog, amit biztosan nem tudtál a teáról!

Meglepő érdekességek tárházát rejti a következő kis iromány:

 1. Örökzöld!

A teacserje örökzöld, fehér virága és zöld termése van. A fő termelő vidékek: Kína, India, Srí Lanka, Kenya. Vadon növő cserje volt.

 2. Magasra nő!

Amikor teacserjéről beszélünk, tulajdonképpen nem is egy fajta cserjéről van szó. Eredetileg volt a Thea sinensis (Kína tea), amely metszés nélkül 3-4 méter magas bokorrá fejlődik; valamint a Thea assamica (Asszam tea), amely metszés nélkül 15-20 méter magas fává növekszik. A két fajta cserjét keresztezték, ebből lett egy hibrid, rendkívül ellenálló fajta. 

3. 5000 éve iszunk teát.

A legenda szerint Chen Nung kínai császár fedezte föl i.e. 2737-ben. Forró vizet ivott, mert úgy gondolta, hogy az egészséges, és meghosszabbítja életét, mikor belepottyant egy vadon növő teacserje levele, és a császárnak megtetszett az ital aromája. 3000 évig csak a kínaiak kiváltsága volt a teaivás. 

4. Kínában él egy 2000 éves teafa!

A botanikusok 1961-ben felfedeztek egy 2000 éves 32 méter magas teafát Yünnan tartományban, amelynek leszedett leveleit ma is a legmagasabb minőségi osztályba sorolják. Szakértők szerint ez a világ legértékesebb teája. 

5. A második legnépszerűbb ital!

A tea a víz után a második legnépszerűbb ital a világon. Fogyasztják tejjel, jakvajjal, cukorral, sóval, mézzel, citrommal, lekvárral és még sok más módon, hidegen, melegen, vagy tűzforrón; főzve, áztatva, vagy habosítva. 

6. Ne mosd el!

A teáskannát elég forró vízzel kiöblíteni, nem baj, ha patina keletkezik benne. Az ínyencek szerint a mosogatószerekkel való tisztítás után visszamaradhat egy vékony filmréteg, ami kedvezőtlenül befolyásolja a tea ízét. Ezt a gondolatot a japán teaszertartás is hagyománynak tekinti: csak elöblítik forró vízzel a több száz éves csészéket. (Mondjuk nem is hagyják benne állni napokig...) Ha ilyen szinten űzzük a teázást, minimumkövetelmény viszont az előmelegített csésze és kanna. 

7. A gazdagok itala volt.

A tea jótékony hatásai miatt féltett kincs volt, a meditációhoz szükséges lelkiállapot eléréséhez elengedhetetlen kellék volt. A császári udvar, és a mandarinok fogyasztották. Amikor a világban elterjedt, sokáig akkor is drágább volt, mint az arany, mert a több hónapos szállítás jelentősen növelte az árát. 

8. Szereti a meleget, a magaslati levegőt és a párát.

A teacserje trópusi vagy szubtrópusi klímát kedvel. A legjobb minőségű teát az 1300 méter feletti ültetvények adják. Itt ugyan lassabb a növekedésük, de épp ezért az aromájuk is erőteljesebb. 

9. Kínában zöld.

A 18. századig Kínában szinte kizárólag zöld teát állítottak elő. Ám amikor Anglia botanikusnak álcázott kémmel megszerezte a teatermesztéshez szükséges információkat, és így képes volt megtörni Kína addigi monopol helyzetét, a fekete teára szavazott, mert az a fermentálásnak köszönhetően tartósabbá válik és könnyebben szállítható. Ezzel szemben a zöld tea a kímélőbb eljárások során jobban megtartja egészségmegőrző hatóanyagait. 

10. Szüret kéthetente.

A mai teatermelés alapja a hibrid teacserje, amelyről 10-14 naponként szedhetők a felső tealevelek. A legjobb minőségű teába csak a csúcsrügy és a felső két levél kerülhet, alacsonyabb minőségűekbe három vagy ennél is több alsó levél is. 

 

Szólj hozzá!



Címkék: kína érdekességek örökzöld teacserje thea sinensis thea assamica fermentálás csúcsrügy



Vissza a főoldalra »

A bejegyzés trackback címe:

https://tealevelek.blog.hu/api/trackback/id/tr41305215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása