Tealevelek

Minden, ami tea: teafajták, elkészítés, tippek, trükkök, érdekességek, újdonságok, kóstoló és még sok más téma. Független teablogom ajánlom érdeklődőknek, teamánoknak, tearajongóknak. MsTea

Goldenblog

A Goldenblog 2011-es gasztro zsűrije szerint a Tealevelek benne van a TOP 11-ben! Köszönöm ezúton is az elismerést, a megtiszteltetést! MsTea

Friss topikok

  • tomki: Rossmannban láttam a napokban a keskenyebb változatot. (2018.08.07. 15:44) Ja kérem, ez teafilter kinyomó!
  • László Idősebb Csuja: EGYETEMISTÁK figyelem! Már több, mint 20 éves tapasztalatom alapján mondom, hogy a szívet és a vé... (2017.03.14. 17:56) Mate, a varázsital
  • Csulki: "A szocializmus idején érvényesülő szovjet hatás még ma is érezteti hatását: sokan átvették a tea ... (2017.01.24. 14:35) Egy kis magyar teatörténelem
  • Gazz: Nem a koffein mellett, hanem helyett. (2015.03.30. 15:16) Mate tea - a jótékony serkentő
  • jovokmegyeknezelodok: Itt is kapható: atomzsir.hu/eper-alaku-szilikon-tea-filter (2014.09.26. 13:11) Kell egy kis móka!

2007.12.06. 19:08 MsTea

Tea - de milyen vízből?

Milyen vízből jó a tea? Döglöttből, állottból nem. Ez biztos. Vagyis, nem jó túlforralni, és nem jó állni hagyni.
 
Ha például a mate teához készíted a vizet, zárd le a vízforralót előbb, mert a maténak 70-80 C˚ a megfelelő hőmérséklet. Ha már elég jól ismered a vízforralód hangját, vagy meg tudod saccolni, hogy mikor kell lezárnod még forrás előtt. Az nem jó megoldás, hogy miután felforralod, hagyod állni egy kicsit, mert nem lesz olyan finom ízű. Legyen forró a víz, de nem lobogó.
 
A fekete teákhoz például általában 100 C˚-os vizet ajánlanak, ehhez fel kell forralni, de ha már felforrt a víz, nem szabad/ ajánlatos ezt sem sokáig tovább a tűzön vagy a vízforralóban tartani, mert így hiába jó a teafű, nem lesz tökéletes, mert nem érvényesülnek az aromák.
 
Lágy vizet ajánlanak a teafőzéshez a szakértők, de természetes és friss vizet, vagyis nem ásványvizet, nem desztillált vizet (volt, aki arról akart meggyőzni, hogy az egészségesebb, szerintem nem biztos…). Olvastam szintén, hogy egynémely ásványvíz már ugye eleve állt a palackban, így egy kissé döglött. Sok helyen nem tudjuk befolyásolni a csapvíz keménységét, de kapható vízlágyító berendezés is. De bevallom, szkeptikus vagyok, így a hagyomány szerint csinálom a teát: vizet veszek a csapból (tekintsd a közeli forrásnak), majd lábasban, vagy vízforralóban felforralom, annyit, amennyit fel is használok, majd bele a tea, oldódás, varázslat, és kész is a világon a legnépszerűbb ital a víz után!

2 komment



Címkék: fekete tea víz mate teavíz



Vissza a főoldalra »

A bejegyzés trackback címe:

https://tealevelek.blog.hu/api/trackback/id/tr32254738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ubi 2008.01.22. 22:00:51

Mi az hogy döglött víz? (Semmi értelme) A klasszikus tea termesztő/fogyasztó helyek többségében vulkanikus alapkőzet van --> lágy a víz. Különösen Mo-hoz képest. A kemény Ca2++ gazdag vízben (ilyen az ásványvizek többsége is) a tea valamelyik anyaga kicsapódik/polimerizálódik - ebből lesz a ronda hártya a tetején, meg ráragadva a csésze oldalára ivás után (esetleg rátesz az oxidáció is erre a folyamatra). Lágy vízben ez alig játszódik le. A forralás során a víz keménysége is csökken és az oldott oxigén is távozik belőle. A többszöri forralástól nem fog "megromlani" a vized (hacsak nem valami kioldódik a vízforralódból, de az más tészta). Ha állni hagyod lehűlve újra visszaoldódnak a gázok a levegőből. A desztillált víz magyarországon arra jó, hogy a "normál" vízhez keverve lágyabb vizet kapj eredményül. A zöld teák színe is szebb benne. A zöld maténak ugyanakkor egészen más jellegtelen színe van lágy vagy desztillált vízben, mint "normál" vízben, ahol ha kicsit áll, akár egészen kékeszölddé válhat.

MsTea 2008.01.30. 18:10:22

Ubi! Látom, értesz a vizekhez, gázokhoz, ha lenne kedved írni egy cikket, csak bíztatni tudlak! Pl. arról, hogy milyen vízből főzzünk teát! A "döglött" kifejezést azért használtam, mert olyan kifejezőnek találtam. Én nem szeretem az újraforralt vízből a teát. Már próbáltam, mert vagyok néha olyan lusta, de nem jött be. Meg minden főzés alapja, hogy friss és minőségi összetevők kellenek, gondoltam jobb úgy. Jó olvasgatást, kommentelést és teázást! (épp zöldül a matém;) )
süti beállítások módosítása