Milyen vízből jó a tea? Döglöttből, állottból nem. Ez biztos. Vagyis, nem jó túlforralni, és nem jó állni hagyni.
Ha például a mate teához készíted a vizet, zárd le a vízforralót előbb, mert a maténak 70-80 C˚ a megfelelő hőmérséklet. Ha már elég jól ismered a vízforralód hangját, vagy meg tudod saccolni, hogy mikor kell lezárnod még forrás előtt. Az nem jó megoldás, hogy miután felforralod, hagyod állni egy kicsit, mert nem lesz olyan finom ízű. Legyen forró a víz, de nem lobogó.
A fekete teákhoz például általában 100 C˚-os vizet ajánlanak, ehhez fel kell forralni, de ha már felforrt a víz, nem szabad/ ajánlatos ezt sem sokáig tovább a tűzön vagy a vízforralóban tartani, mert így hiába jó a teafű, nem lesz tökéletes, mert nem érvényesülnek az aromák.
Lágy vizet ajánlanak a teafőzéshez a szakértők, de természetes és friss vizet, vagyis nem ásványvizet, nem desztillált vizet (volt, aki arról akart meggyőzni, hogy az egészségesebb, szerintem nem biztos…). Olvastam szintén, hogy egynémely ásványvíz már ugye eleve állt a palackban, így egy kissé döglött. Sok helyen nem tudjuk befolyásolni a csapvíz keménységét, de kapható vízlágyító berendezés is. De bevallom, szkeptikus vagyok, így a hagyomány szerint csinálom a teát: vizet veszek a csapból (tekintsd a közeli forrásnak), majd lábasban, vagy vízforralóban felforralom, annyit, amennyit fel is használok, majd bele a tea, oldódás, varázslat, és kész is a világon a legnépszerűbb ital a víz után!
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
ubi 2008.01.22. 22:00:51
MsTea 2008.01.30. 18:10:22