Tealevelek

Minden, ami tea: teafajták, elkészítés, tippek, trükkök, érdekességek, újdonságok, kóstoló és még sok más téma. Független teablogom ajánlom érdeklődőknek, teamánoknak, tearajongóknak. MsTea

Goldenblog

A Goldenblog 2011-es gasztro zsűrije szerint a Tealevelek benne van a TOP 11-ben! Köszönöm ezúton is az elismerést, a megtiszteltetést! MsTea

Friss topikok

  • tomki: Rossmannban láttam a napokban a keskenyebb változatot. (2018.08.07. 15:44) Ja kérem, ez teafilter kinyomó!
  • László Idősebb Csuja: EGYETEMISTÁK figyelem! Már több, mint 20 éves tapasztalatom alapján mondom, hogy a szívet és a vé... (2017.03.14. 17:56) Mate, a varázsital
  • Csulki: "A szocializmus idején érvényesülő szovjet hatás még ma is érezteti hatását: sokan átvették a tea ... (2017.01.24. 14:35) Egy kis magyar teatörténelem
  • Gazz: Nem a koffein mellett, hanem helyett. (2015.03.30. 15:16) Mate tea - a jótékony serkentő
  • jovokmegyeknezelodok: Itt is kapható: atomzsir.hu/eper-alaku-szilikon-tea-filter (2014.09.26. 13:11) Kell egy kis móka!

2014.07.24. 15:40 MsTea

Egy kis magyar teatörténelem

children_tea_party_mod.jpg
Kép forrása: debyclark.blogspot.hu

1. A tea mint gyógyszer

Magyarországon a teáról az első említést herbatea formájában találjuk, 1701-ben. A tea forgalmazói ebben az időben a patikusok voltak, és elsősorban gyógyszerként árusították. Fogyasztói pedig a főnemesség és a gazdag polgárság tagjai közül kerültek ki. Ugyan a hazánkba kerülő tea pontos származása, importőre nem ismert, a thé, thee, te, théé, théa korabeli kifejezések alapján a legtöbb szakirodalom arra a következtetésre jut, hogy Hollandiából - Németországon keresztül – érkezett és minden valószínűség szerint kínai teáról volt szó.

2. Orosz karavántea

1754-ben Mária Terézia vámrendelete tovább csökkentette az amúgy is elég minimális teaimportot, majd 1806-ban további gondokat okozott, hogy Napóleon bezáratta Európa kikötőit. Ekkor kapott meghatározó szerepet az Oroszországon keresztül érkező karavántea. Míg Hollandiába, Angliába tengeren jutott el a kínai tea, addig Oroszországba szárazföldön, és utóbbinak jobb maradt a minősége az igen hosszú út ellenére. Így az orosz tea, vagy karavántea a blokád után is versenytársa maradt a tengeren szállított teának.

csesze_tea.JPG

3. Teázó polgárság

A 19. század elejétől már nem elsősorban gyógyszerként tekintettek a teára, hiszen ekkor a délutáni teázás és a teaestélyek általános közkedveltségnek örvendtek, bár továbbra is csak a módosabb polgárság amúgy sem széles rétege engedhette meg magának. Azonban a polgárság köreiben sokan elítélték a tea-, kávé- és csokoládéfogyasztást, mondván idegen szokást majmolnak ezzel. De sokan favorizálták a párizsi divatot, így a teázás is egyre népszerűbb lett. A nőknek különösen nagy volt a szerepe a teafogyasztás meghonosodásában. Teáztak a nemzet erősebbik nemhez tartozó nagyjai közül is szép számmal: például Petőfi, Jókai, Görgey Artúr (aki sóval ízesítette a teáját), valamint Széchenyi István is.

4. Teaházak és cukrászdák

Ugyan a teázás népszerűvé vált, olyannyira sosem terjedt el hazánkban, mint például Angliában. Angol mintára 1870-ben nyílt teaház is Pesten, a Váci utca sarkán, de egy év múlva bezárt. Sok utódja akadt, de a teaház mint forma nem vált maradandóan sikeressé. Ezzel ellentétben a híres cukrászdák, mint a budai várban működő Ruszwurm, a debreceni Caderas, a nagyváradi Finy, a pécsi Caflish, a miskolci Rotárius egyaránt sokat tettek a teázás népszerűsítéséért.

ceylon_tea.JPG

5. Hol lehet teát kapni?

A 19. század közepén már viszonylag nagy volt a kereslet a tea iránt, így teát már nem csak a bécsi kereskedők pesti lerakataiban lehetett kapni, hanem fűszerüzletekben, drogériákban, porcelánüzletekben, bazárokban, divatáru üzletekben, valamint bevett gyakorlat volt a hirdetés útján való értékesítés (utánvéttel, házhoz szállítva). A kínálat elég széles volt, és a kereskedők színes prospektusokon kínálták portékáikat, amelyekben a teákról részletes leírást adtak, és teakészítési recepteket is közöltek. A tea magyarországi termesztésével is próbálkoztak vállalkozó szelleműek, úgy gondolom, nem véletlen, hogy nem sokat hallottunk róluk...

6. 20. századi hatások

A 20. században egyre szélesebb rétegek igényelték a teát, de felgyorsult életritmusukhoz és szerényebb költségvetésükhöz mérten, a porcelán kannák helyét átvette a fém, és a tea maga is tömegtermelésben készült. A II. világháború alatt és után a teabehozatal visszaesett, emiatt élénkült a feketepiac forgalma, valamint a pótszerek iránti kereslet (mint pl. a gyógynövényekből kevert, ún. „magyar tea”, valamint az ízesített, színezett szederlevélből készülő „Planta tea”). A szocializmus idején érvényesülő szovjet hatás még ma is érezteti hatását: sokan átvették a tea citrommal (citrompótlóval) és cukorral való ízesítésének szokását. A magyar teapiac nem egyetlen, de felettébb szemet szúró érdekessége az, hogy nálunk a teaszezon szeptembertől kb. áprilisig tart.

Forrás:
Kiss Mariann – Teakalauz. A tea kultúrtörténete. HVG Kiadó Zrt.: Budapest, 2007. (77-85. o.)
S. Nagy Anikó – A tea kultúrtörténete. Pallas Stúdió: Budapest, 2002. (51-58. o.)
Teázóknak való – szerk. Dr. Horváth István. Mezőgazdasági Kiadó: Budapest, 1985. (74-95. o.)

A Terebess Teakult oldala is bőven szolgál információval a magyar tea történetéről S. Nagy Anikó tollából a magyar teát érintő linkeken.

Jó teázást! MsTea

1 kommentCímkék: 19. század kínai tea herbatea magyar tea története magyar teatörténelem orosz karavántea teázó polgárság teaházak és cukrászdák hol lehet teát kapni magyar tea planta tea tea kulúrtörténete teázó magyarok tea MagyarországonVissza a főoldalra »

A bejegyzés trackback címe:

https://tealevelek.blog.hu/api/trackback/id/tr96514191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csulki 2017.01.24. 14:35:59

"A szocializmus idején érvényesülő szovjet hatás még ma is érezteti hatását: sokan átvették a tea citrommal (citrompótlóval) és cukorral való ízesítésének szokását."
Ez egyszerűen nem igaz! A volt Szovjetunió területén nem itták a teát citrommal és cukorral. A mai nap is arrafelé a legtöbben cukor és citrom nélkül isszák a teát, újabban esetleg tejjel. Vagy kockacukrot kapnak be, és arra isszák az ízesítés nélküli teát.