Tealevelek

Minden, ami tea: teafajták, elkészítés, tippek, trükkök, érdekességek, újdonságok, kóstoló és még sok más téma. Független teablogom ajánlom érdeklődőknek, teamánoknak, tearajongóknak. MsTea

Goldenblog

A Goldenblog 2011-es gasztro zsűrije szerint a Tealevelek benne van a TOP 11-ben! Köszönöm ezúton is az elismerést, a megtiszteltetést! MsTea

Friss topikok

  • tomki: Rossmannban láttam a napokban a keskenyebb változatot. (2018.08.07. 15:44) Ja kérem, ez teafilter kinyomó!
  • László Idősebb Csuja: EGYETEMISTÁK figyelem! Már több, mint 20 éves tapasztalatom alapján mondom, hogy a szívet és a vé... (2017.03.14. 17:56) Mate, a varázsital
  • Csulki: "A szocializmus idején érvényesülő szovjet hatás még ma is érezteti hatását: sokan átvették a tea ... (2017.01.24. 14:35) Egy kis magyar teatörténelem
  • Gazz: Nem a koffein mellett, hanem helyett. (2015.03.30. 15:16) Mate tea - a jótékony serkentő
  • jovokmegyeknezelodok: Itt is kapható: atomzsir.hu/eper-alaku-szilikon-tea-filter (2014.09.26. 13:11) Kell egy kis móka!

2011.07.31. 08:59 MsTea

Ha nyár, akkor tea!

Gyöngyöző homlokkal süttetjük magunkat a napon, vagy árnyékból pihegve szemléljük a tájat. A hőmérséklet 40˚C körüli. Nyár van, kánikula – mi esik jól ilyenkor? Egy forró tea? Vagy egy jó nagy pohár jeges tea? Számos érv szól pro és kontra – szerintem mindenki döntse el maga. Van itt néhány ötlet mindkét tábornak!
Aki forrón szereti
A nagy teás nemzetek, akik már évszázadok óta fogyasztanak teát forrón szeretik inni ezt a fantasztikus, élénkítő italt. Egyszerűen nem szokás hidegen, sőt jéggel inni a teát. Ugyanúgy isszák a teájukat minden évszakban. Persze a nyugati kultúra térhódítása ezen is változtat(hat), de a többség ragaszkodik a hagyományos forró teájához. Állítólag a sivatagi törzsek is forrón isszák a teájukat, magasról töltve, hogy egy kicsit azért hűljön. Jó választás nyáron is a mentatea, a mentás zöld tea, citrusos teakeverékek, pl. Earl Grey, Lady Grey, vagy Assam egy kis gyömbérrel, narancskarikával. Szintén nagyon kedveltek nyáron is a könnyed fehér, zöld és rooibos teák, valamint a mate tea. Érdemes kísérletezni, akár kipróbálhatjuk kedvenc teánkat hidegen is!
Tea jégbe hűtve
Az Amerikai Egyesült Államok déli államainak szinte nemzeti itala az édes jeges tea, az ún. „Sweet Tea”. Olyannyira kedvelt ital, hogy rengeteg teás cég gyárt ilyen és ehhez hasonló palackozott jeges teát. Nálunk is egyre népszerűbbek a különféle ízben kapható jeges teás üdítő italok. Ami elsőre szembetűnik, hogy a legtöbb jeges tea recept tartalmaz cukrot, citromot, vagy lime-levet, amelyek módosítják a tea eredeti ízét, de talán a jeges teáknál ez szinte elvárás. A lényeg az ízek kombinálása oly módon, hogy abból egy nekünk tetsző hűsítő nyári tea-koktél kerüljön a jégkockákkal teli hideg poharunkba. Az alábbiakban egy alapreceptet és ennek variációit mutatom be, amelyekben egy-egy jellemző, karakteres gyümölcs íz dominál.
Őszibarackos jeges tea
Hozzávalók (1 pohárhoz):
  • 2 dl Earl Grey tea (vagy barackos)
  • 2 tk nádcukor (elhagyható)
  • 2 ek őszibarackszörp
  • 2 ek limelé
  • sok jégkocka
  • 1 szelet narancs negyedekre vágva (a díszítéshez)
  • rum (elhagyható)
Elkészítés:
1.       2g tealevelet (1 filter) számolva 2 dl vízhez felöntjük a szálas teát forró vízzel, 4 percig ázni hagyjuk, majd eltávolítjuk a tealeveleket (filtert). Ha van koktélshaker a háznál, akkor elég csak szobahőmérsékletűre hűteni a teát. Ha nincs efféle alkalmatosság otthon, akkor érdemes pár órára a hűtőbe tenni a teát, hogy jó hideg legyen. Utóbbi esetben a szobahőmérsékletűre hűlt teát tegyük hűtőbe, így nem lesz zavaros, hanem szép áttetsző marad.
2.       Egy nagyobb poharat (3 dl vagy nagyobb) jól telerakunk jéggel, és a jég közé adagoljuk a negyedekre vágott narancsszeleteket. A koktélshaker-be is teszünk jó néhány jégkockát, beleöntjük a 2 dl teát, beleöntjük a szörpöt, a cukrot (elhagyható), a limelevet, ill. a rumot (elhagyható). Jól összerázzuk, majd a pohárba töltjük úgy, hogy a shakerben levő jégkockák ne essenek a pohárba.
Ha nincs shaker kéznél, akkor egy tálban, vagy kancsóban összekeverjük az összetevőket, és a jéggel és narancsszeletkékkel telerakott pohárba töltjük.
Variációk jeges teára
A variációk száma szinte végtelen, álljon itt néhány példa:
  • Málnás-citromos: ízesített fekete tea (pl. málna, eper, vagy citrusok), málnaszörp, citromlé, citromkarikák, limoncello, cukor, jég.
  • Narancsos: narancs ízesítésű fekete tea, vagy Assam, narancsszörp, limelé, narancslikőr, narancskarikák, cukor, jég.
  • Almás: alma ízesítésű tea, almaszeletek, almaszörp, citromlé, rum/ almalikőr, cukor, jég.

/Megjelent: Pécsi Borozó, Teaház rovat, 2011. nyár/

Finom teákat, kellemes nyarat kívánok! MsTea

Pécsi Borozó, Teaház rovat, első szám

Szólj hozzá!



Címkék: tea frissítő tea fekete tea gyümölcstea pécsi borozó tealevelek tea készítés jegestea teaház rovat nyár tea őszibarackos jegestea málnás citromos jegestea almás jegestea narancsos jegestea jegestea recept



Vissza a főoldalra »

A bejegyzés trackback címe:

https://tealevelek.blog.hu/api/trackback/id/tr953107440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása