Tealevelek

Minden, ami tea: teafajták, elkészítés, tippek, trükkök, érdekességek, újdonságok, kóstoló és még sok más téma. Független teablogom ajánlom érdeklődőknek, teamánoknak, tearajongóknak. MsTea

Goldenblog

A Goldenblog 2011-es gasztro zsűrije szerint a Tealevelek benne van a TOP 11-ben! Köszönöm ezúton is az elismerést, a megtiszteltetést! MsTea

Friss topikok

  • tomki: Rossmannban láttam a napokban a keskenyebb változatot. (2018.08.07. 15:44) Ja kérem, ez teafilter kinyomó!
  • László Idősebb Csuja: EGYETEMISTÁK figyelem! Már több, mint 20 éves tapasztalatom alapján mondom, hogy a szívet és a vé... (2017.03.14. 17:56) Mate, a varázsital
  • Csulki: "A szocializmus idején érvényesülő szovjet hatás még ma is érezteti hatását: sokan átvették a tea ... (2017.01.24. 14:35) Egy kis magyar teatörténelem
  • Gazz: Nem a koffein mellett, hanem helyett. (2015.03.30. 15:16) Mate tea - a jótékony serkentő
  • jovokmegyeknezelodok: Itt is kapható: atomzsir.hu/eper-alaku-szilikon-tea-filter (2014.09.26. 13:11) Kell egy kis móka!

2009.02.10. 22:39 MsTea

Veled vagy nélküled? Tej a teába

Magyarországon annyira nem divat tejjel inni a teát. Nem úgy, mint például Angliában, ahol vérre menő vita tárgyát képezi még az is, hogy az ominózus tejmennyiség kerüljön-e előbb a csészébe, vagy a tea előbb és utána a tej. Nem tudom, milyen probléma különböző nézőpontjai váltanak ki hasonló indulatokat kis hazánkban: esetleg a lecsó készítése, vagy a császármorzsáé? Kérem, őrizze meg a nyugalmát mindenki, most a tea és a tej egy csészébe kerülését járom körül kissé.

Történetileg
Állítólag a 17. századtól vannak feljegyzések arról, hogy az angolok tejjel itták a teát, mint ahogy előfordult ez a hollandoknál és a kínaiak körében is. A 18. század közepére már általánosan elterjedt szokás volt tejjel inni a teát. A Viktória korabeli Angliában a teázást nagyfokú sznobság övezte. Ha nem volt elég jó minőségű a teáscsésze, akkor megpattanhatott, ha forró teát töltöttek bele. Ezért sokan előbb tejet öntöttek a csészébe, ami kissé lehűtötte az utána beletöltött teát is, így ép maradt a kevésbé jó minőségű csésze. Aki viszont jó minőségű porcelánt is megengedhetett magának, az tüntetőleg előbb teát majd utána tejet töltött, hogy még jobban hangsúlyozza csészéi kiváló minőségét.
Földrajzilag
Számos országban tesznek valamiféle tejterméket a teába (India, Japán, Malájzia, stb.), szerintem a legextrémebb talán a tibeti jakvajas tea. Sóval. Röviden úgy készül, hogy főznek egy nagy adag teát, áttöltik egy hosszúkás edénybe, aztán jakvajjal, sóval pár percig köpülik, majd felforralják, és melegen fogyasztják. Elég kiadós ital. Jó tanács szakértőktől: ha kiiszod a teát, amit a vendéglátód töltött, illetlenség. Ha mindig hagysz egy kicsi teát a csészéd alján, újratöltik. Ha a maradék teád kiöntöd a földre, akkor ér csak véget a teázás, ez nem illetlenség. Ki érti ezt?! Lényeg a lényeg: Tibetben a tea az örökké tartó kapcsolatokat szimbolizálja.
Tudományosan
Egy német tanulmány szerint a fekete tea fogyasztása nagyban növeli az artériák falának rugalmasságát, amelyek ezáltal sokkal inkább képesek fenntartani az egészséges vérnyomást. Igen ám, de a European Heart Journal szerint viszont a tejfehérjék (kazeinek) gátolják a teának ezt pozitív hatását. Végül is csak Anglia teafogyasztó lakosságának 98 százaléka issza tejjel a teát. Mondjuk ha igaz, hogy a tej gátolja a tea szívvédő pozitív hatásait, akkor is nagyobb gondot okoz szerintem a stressz, az egészségtelen táplálkozás, az elhízás, stb. Úgyhogy szerintem nyugodtan igya mindenki úgy a teát, ahogy szereti.
Praktikusan
Kis közvélemény kutatást végeztem ismerőseim körében, amelyből az derült ki, hogy leginkább azok isszák tejjel a teát, akik valamilyen szinten kapcsolatba kerültek Angliával, angolokkal (rokonok, kint töltött idő, stb.). Az gondolom alap, hogy a jó erős fekete teát isszák tejjel. Ha már tej:
Teát előbb vagy tejet?
A tej jobban feloldódik a teában, ha a teát öntjük később, vagyis ha előbb tej kerül a csészébe. Mindamellett könnyebb megítélni, hogy mennyi tej kell a teába, ha a tejet rakjuk bele később.
Egyszerűen
Azért isszák tejjel az erős fekete teát, hogy ne legyen olyan karcos, hogy krémesebb, lágyabb legyen az íze. Személy szerint nem iszom tejjel a teát. Megszokásból. Próbáltam, de valahogy úgy szeretem, ahogy szoktam: tej nélkül. Amúgy meg igya mindenki úgy, ahogy jólesik! A fő, hogy tea legyen!
Jó teázást! MsTea
Forrás:
  • Jane Pettigrew, Bruce Richardson: Tea Classified. Benjamin Press, 2005.
  • Kiss Mariann: Teakalauz. HVG Kiadó, Budapest, 2007.
  • Whittard of Chelsea: Brewing Perfect Tea. (leaflet)
  • BBC News: Milk in tea 'blocks health gains'. 19 Jan 2007.

 

3 komment



Címkék: kína egészség fekete tej csészék bögrék pg earl grey



Vissza a főoldalra »

A bejegyzés trackback címe:

https://tealevelek.blog.hu/api/trackback/id/tr59935870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

beatbull · http://www.kiserletikonyha.hu 2009.02.11. 08:50:44

Nagyon jó kis írás! Nekem, aki délelőttönként 1 liter fekete teát iszom, különösen tetszik ;) Én igazándiból németeknél ismertem meg a tejes teát, pontosabban tejszíneset. Ugyanis a frízeknél (Ostfriesen), akik nagy teakereskedők voltak korábban is, olyan szokás terjedt el hogy alulra candis cukrot tesznek, ráöntik a fekete teát, s arra óvatosan rálapátolják a tejszínt. S kb. így rétegesen is isszák utána meg. Igazi teaceremónia ;) Igazándiból csak akkor teszek tejet/tejszínt a teába, ha kicsit erőteljesebbre sikerült. Jobb magyar teaházakban is automatikusan adnak a teákhoz friss tejszínt.

MsTea 2009.02.11. 10:32:13

@beatbull: Köszi! Én is olvastam a teás receptjeidet, nagyon tetszenek!Ez a tejszín nem is rossz ötlet, lehet, hogy kipróbálom! Még talán jobb is a jó erős fekete teába, mint a tej!

szabopal · http://szabopal.com/ 2009.02.11. 17:09:36

Én utólag rakom bele a tejet/tejszínt. Szeretem nézni ahogy szétterül benne :)
Néha kicsit több is belemegy a kelleténél, d e hát 1 kis tejtől csak nem lesz bajom. (bár a néha végén inkább hasonlít tejeskávéra:)