Tealevelek

Minden, ami tea: teafajták, elkészítés, tippek, trükkök, érdekességek, újdonságok, kóstoló és még sok más téma. Független teablogom ajánlom érdeklődőknek, teamánoknak, tearajongóknak. MsTea

Goldenblog

A Goldenblog 2011-es gasztro zsűrije szerint a Tealevelek benne van a TOP 11-ben! Köszönöm ezúton is az elismerést, a megtiszteltetést! MsTea

Friss topikok

  • László Idősebb Csuja: EGYETEMISTÁK figyelem! Már több, mint 20 éves tapasztalatom alapján mondom, hogy a szívet és a vé... (2017.03.14. 17:56) Mate, a varázsital
  • Csulki: "A szocializmus idején érvényesülő szovjet hatás még ma is érezteti hatását: sokan átvették a tea ... (2017.01.24. 14:35) Egy kis magyar teatörténelem
  • Gazz: Nem a koffein mellett, hanem helyett. (2015.03.30. 15:16) Mate tea - a jótékony serkentő
  • jovokmegyeknezelodok: Itt is kapható: atomzsir.hu/eper-alaku-szilikon-tea-filter (2014.09.26. 13:11) Kell egy kis móka!
  • MsTea: @rekspeiler: Igen, a cikkben is említettem néhány koffeintartalmú ételt. Én továbbra is azon a vél... (2014.04.08. 17:44) A tea és az áldott állapot

2013.10.31. 23:17 MsTea

A legendás fehér tea

Az eredeti fehér tea ritkaság, még ma is kézzel szedik, az év néhány eső- és harmatmentes kora tavaszi napján, amikor a rügyek még épp nem bomlottak ki. Nyárra már a boltokba kerül a friss fehér tea, amely épp csak fonnyasztáson és szárításon esett át, így még a kis bársonyszerű pihék is látszanak rajta. A kíméletes feldolgozásnak köszönhetően magas a vitamin- és antioxidánstartalma, és rendkívül finom is.

Az eredeti Ezüst Tűk

Feher_T.jpg

Fehér teát először Kína Fujian tartományában készítettek, de amit ma a legjobb minőségű klasszikus fehér teaként ismernek a teakedvelők, a Bai Hao Yin Zhen (másnéven Silver Needles, Ezüst Tűk) csak a 19. század végén jelent meg. Ez a tea csak a kora tavaszi első csúcsrügyeket tartalmazza, amelyeket ezüstösen csillogó pihék borítanak, innen kapta a nevét is. A pihék a növény friss hajtásait védik az esetleges fagyoktól. A teabokrok altípusai közül is csupán néhány alkalmas tömött csúcshajtások növesztésére, amelyek a mégoly kíméletes feldolgozás – fonnyasztás és szárítás – után is megtartják a pihéiket.

Elkészítése: 70-75ºC-os lágy vízben, 1,5-3 perces többszöri felöntéssel (2 tk./ 2-3 dl). Főzete nagyon világos, halvány akácmézszínű. Íze tiszta, virágos, édeskés, könnyed, mint egy nyári szellő.

Bai Mudan, a második

A fehér tea iránti növekvő kereslet miatt 1920 körül elkezdtek gyártani egy új stílusú fehér teát, a Bai Mudant (egyéb nevei: Pai Mu Tan, White Peony, Fehér Bazsarózsa). Ehhez a Yin Zhen szüret után szedik a teát ugyanazokról az ültetvényekről, tehát nem csak pelyhes csúcsrügyeket tartalmaz, hanem az első két kibomlott levél is feldolgozásra kerül. Így vizuálisan nem egynemű a tea. Mivel ezt a teát is csak fonnyasztják, majd napon szárítják, szintén lágy, bársonyos főzetet ad, de ízében egy kicsit már erősebb, enyhén a fekete teáéhoz közelít.

Elkészítése: 70-80 ºC-os lágy vízben, 2-4 perces többszöri felöntéssel (2 ek./ 2-3 dl). Főzete szép halványsárga, íze édeskés, muskotályos, dióra emlékeztető jegyekkel.

További fehérek

A Yin Zhen és a Bai Mudan szedése után a nagyra megnőtt tealevelekből készítik a Gong Mei (Tribute Eyebrow) és a Shou Mei (Long Life Eyebrow, az Örökélet szemöldöke) fehér teákat, nem formázzák, nem sodorják, a napon szárítás során nyeri el bölcsek dús szemöldökére emlékeztető formáját.

Kína más tartományaiban, valamint Indiában, Nepálban, Srí Lankán is próbálkoznak fehér tea gyártással, kisebb-nagyobb sikerrel. A teakedvelők abban egyetértenek, hogy ezek eltérnek az eredeti Fujian-i fehér teától, de a maguk nemében lehetnek kifejezetten finomak, némelyik jázminnal ízesített.

Legendák és tévedések

Több legenda is kapcsolódik a fehér teához, például, hogy az örök élet forrása és ebből kifolyólag a kínai császárok kiváltsága volt a fogyasztása. Valamint, hogy csakis szűzlányok szedhették aranyollóval.

A fehér tea nem a zöld tea egy alfaja, a feldolgozásuk különbözik. Sokan gondolják, hogy a fehér tea koffeintartalma alacsonyabb, mint a zöld teáké, de kutatások szerint nem kategóriánként (fehér, zöld, oolong, fekete, stb.) meghatározható a tea koffeintartalma, hanem az egyes teák saját jellemzőitől függ. Így bizonyos fehér teák koffeintartalma magasabb is lehet, mint egyes zöld teáké, és minél több benne a csúcsrügy, annál magasabb, így a koffeinérzékenyek erre figyeljenek. Tehát míg a Bai Hao Yin Zhen viszonylag magas koffeintartalmú, addig a csúcsrügyeket elvétve ill. nem tartalmazó Shou Mei viszonylag alacsony koffeintartalommal rendelkezik, pedig mind a kettő fehér tea.

/Megjelent: Pécsi Borozó, Teaház rovat, 2013. nyár/

Beszerzés: Bai Hao Yin Zhen (50g - 3900.-) »

Jó teázást! MsTea

Szólj hozzá!



Címkék: fehér tea tealevelek bai hao yin zhen pai mu dan fehér teák koffeintartalma híres fehér teák pécsi borozó teaház ezüst tűk



Vissza a főoldalra »

A bejegyzés trackback címe:

http://tealevelek.blog.hu/api/trackback/id/tr805597630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu