Tealevelek

Minden, ami tea: teafajták, elkészítés, tippek, trükkök, érdekességek, újdonságok, kóstoló és még sok más téma. Független teablogom ajánlom érdeklődőknek, teamánoknak, tearajongóknak. MsTea

Goldenblog

A Goldenblog 2011-es gasztro zsűrije szerint a Tealevelek benne van a TOP 11-ben! Köszönöm ezúton is az elismerést, a megtiszteltetést! MsTea

Friss topikok

  • tomki: Rossmannban láttam a napokban a keskenyebb változatot. (2018.08.07. 15:44) Ja kérem, ez teafilter kinyomó!
  • László Idősebb Csuja: EGYETEMISTÁK figyelem! Már több, mint 20 éves tapasztalatom alapján mondom, hogy a szívet és a vé... (2017.03.14. 17:56) Mate, a varázsital
  • Csulki: "A szocializmus idején érvényesülő szovjet hatás még ma is érezteti hatását: sokan átvették a tea ... (2017.01.24. 14:35) Egy kis magyar teatörténelem
  • Gazz: Nem a koffein mellett, hanem helyett. (2015.03.30. 15:16) Mate tea - a jótékony serkentő
  • jovokmegyeknezelodok: Itt is kapható: atomzsir.hu/eper-alaku-szilikon-tea-filter (2014.09.26. 13:11) Kell egy kis móka!

2013.03.13. 15:22 MsTea

Fekete tea, a klasszikus

Fekete_tea.jpg

Európában a tea mint importcikk az 1600-as évek környékén kezdett megjelenni, legelőször portugál, holland, majd angol kereskedők révén. A tea forgalmazása és fogyasztása a 19. század elején indult meg Magyarországon. Az európai teafogyasztók körében a fekete tea lett a legnépszerűbb, és ez így van a mai napig.

Mitől fekete?

A friss tealeveleket először fonnyasztják, majd sodorják, erjesztik és szárítják. A fekete tea az erjesztés (fermentálás, oxidáció) révén nyeri el jellemző jegyeit. A levelek színe is barnásra változik, valamint a teafőzet is vörösesbarnás színű lesz. Több csersavat, és több koffeint tartalmaz, mint a zöld tea, viszont tovább megtartja aromáját, jobban eltartható. A főzet vöröses árnyalata miatt több országban vörös teának hívják, de nem azonos az Afrikában termesztett – szintén vörös teaként ismert - rooibos teával, amely egy másik növényből (vörös fokföldirekettye, Aspalathus linearis) készül.

A legnépszerűbbek

Ceylon – Srí Lankáról származik (amelynek korábbi neve Ceylon), a szigeten termesztett teákból készülő keverék tea. Forrázata borostyánszínű, erős, egzotikus, ízgazdag, leheletnyi citrusos jegyet lehet felfedezni benne.

Darjeeling – Indiából származik, Darjeeling területéről. Az enyhén muskotályos ízű teát sokan „a teák pezsgőjeként” tartják számon. A szedés idejétől, helyétől függően különböző színű és ízhatású főzetet kapunk, amelyek általában világosbarnás színűek, arany jegyekkel. A First Flush-t, vagyis a tavaszi szedést tartják jobb minőségűnek, mely erősen virágos, nem túl testes főzetet adnak.

Assam – India Asszám régiójából származik, mely ma a világ legnagyobb összefüggő teatermesztő vidéke. Robosztus, erős, enyhén malátás ízű klasszikus fekete tea, több keverék alapja. A Darjeelinggel ellentétben itt a Second Flush (július és szeptember között szedik) képvisel magasabb minőséget.

English Breakfast - (angol reggeli) fekete teák változó arányú keveréke, amely általában tartalmaz assamot, ceyloni és kenyai fekete teát. A legtöbb nagy teás cégnek van ilyen keveréke, általában robosztus, gazdag aromájú teákról beszélhetünk. Létezik még Irish és Scottish Breakfast, szintén erős fekete teakeverék mindegyik.

Orosz karaván – évszázadokon át karavánok vitték a teát Kínából Oroszországba, innen származik a híres, ma is kedvelt tea neve, amely fekete (vagy oolong) tajvani és kínai teák keveréke egy kevés füstös Lapsang Souchonggal. Főzete közepesen erős, vörösesbarnás színű, ízgazdag, leheletnyi füstös aromával.

Earl Grey – a citrusfélék családjába tartozó bergamott olajával ízesített fekete tea keverék. Népszerű tea, különböző arányban kevernek össze hozzá ceyloni, assam, kínai teát és egy kevés Lapsang Souchongot. A kész tea finoman egzotikus illatú, vörösesbarna színű. A legenda szerint II. Earl Grey brit miniszterelnök kapott ilyen teát ajándékba.

Elkészítés

100ºC, 3-5 perc, egyszeri felöntés.

A fekete teák ízesíthetők tejjel, tejszínnel, cukorral, mézzel, citrommal, rummal – ízlés szerint. Tejjel, esetleg tejszínnel a kifejezetten erős, csersavakban gazdag fekete teákat és teakeverékeket szokták ízesíteni. Angliában heves viták tárgya még az is, hogy először a tej, vagy először a tea és utána a tej kerüljön a csészébe.

/Megjelent: Pécsi Borozó, Teaház rovat, 2012. tél/

Jó teázást!  MsTea

Szólj hozzá!



Címkék: ceylon tealevelek tea készítés darjeeling assam orosz karaván English Breakfast Earl Grey Irish Breakfast Scottish Breakfast legnépszerűbb fekete teák



Vissza a főoldalra »

A bejegyzés trackback címe:

https://tealevelek.blog.hu/api/trackback/id/tr205096649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása