Tealevelek

Minden, ami tea: teafajták, elkészítés, tippek, trükkök, érdekességek, újdonságok, kóstoló és még sok más téma. Független teablogom ajánlom érdeklődőknek, teamánoknak, tearajongóknak. MsTea

Goldenblog

A Goldenblog 2011-es gasztro zsűrije szerint a Tealevelek benne van a TOP 11-ben! Köszönöm ezúton is az elismerést, a megtiszteltetést! MsTea

Friss topikok

  • László Idősebb Csuja: EGYETEMISTÁK figyelem! Már több, mint 20 éves tapasztalatom alapján mondom, hogy a szívet és a vé... (2017.03.14. 17:56) Mate, a varázsital
  • Csulki: "A szocializmus idején érvényesülő szovjet hatás még ma is érezteti hatását: sokan átvették a tea ... (2017.01.24. 14:35) Egy kis magyar teatörténelem
  • Gazz: Nem a koffein mellett, hanem helyett. (2015.03.30. 15:16) Mate tea - a jótékony serkentő
  • jovokmegyeknezelodok: Itt is kapható: atomzsir.hu/eper-alaku-szilikon-tea-filter (2014.09.26. 13:11) Kell egy kis móka!
  • MsTea: @rekspeiler: Igen, a cikkben is említettem néhány koffeintartalmú ételt. Én továbbra is azon a vél... (2014.04.08. 17:44) A tea és az áldott állapot

2013.02.20. 22:34 MsTea

A japán teák elbűvölő világa

jap_tea_01.jpg

Japán teatermelésének túlnyomó többségét a zöld teák teszik ki, bár egy-két termelő fekete teát is termel. A tealeveleket tavasztól őszig 2-4-szer szedik, leginkább gépekkel. Néhány különlegesen magas minőségű teához szedik csak kézzel a teát. A japán zöld teák feldolgozása is valamelyest eltér például a kínai teákétól, a japán zöld teákat először gőzölik, míg a kínai zöld teákat pörkölik. Ez az ízükben is megmutatkozik: a japán zöld teákra jellemző a füvesebb, „zöld” íz.

Sencha

A sencha eléggé elterjedt, széles körben ismert és kedvelt tea. Magas a C-vitamin tartalma. A sencha a teaültetvények első, tavaszi szedéséből származik, a nyári és őszi szedésből bancha készül. A sencha általában keverék tea, vagyis több különböző ültetvény teáit ötvözik úgy, hogy a legkellemesebb egyensúlyt nyújtsa enyhén fanyar, friss, édeskés ízében. Fontos tudni, hogy minél forróbb vízzel öntjük fel, annál fanyarabb ízeket kapunk. Valamint minél tovább áztatjuk a tealeveleket, annál töményebb ízű lesz a tea. Főzete tiszta, aranysárga színű, olajzöld árnyalatokkal.

Elkészítése: 1-2 teáskanál (2-4 g) tea 1 dl 70-80˚C-os vízben 2 percig áztatva. Kétszer, esetleg háromszor is felönthető.

Gyokuro

A gyokuro az ínyencek teája, rendkívül magas minőségét nagy szakértelemmel, kézi szedéssel és az ültetvények szedés előtti árnyékolásával érik el. A 20 napig árnyékolt tearügyeket még erőteljesebb növekedésre serkentik, így nő a rügyek klorofil tartalma, és a kapott tea főzete alacsonyabb koffeintartalmú, lágyabb, édeskés és zöldebb színű lesz, mint napon nőtt társai (pl. sencha). A tealevelek smaragdzöld színe is szemet gyönyörködtető, a tea csodálatos ízgazdagsága pedig egyedülálló. A neve is egészen költői: „jáde harmat”, valószínűleg a főzetszínére utalhat, amely halványzöld, mint a jáde.

Elkészítése: 3-4 teáskanál (6-8 g) tea 1 dl 60-70˚C-os vízben 2 percig áztatva. Kétszer, háromszor is felönthető.

jap_tea_02.jpg(Bal felső: sencha, jobb felső: gyokuro, bal alsó: genmaicha, jobb alsó: houjicha.)

Genmaicha

A genmaicha szó szerint rizses teát jelent, mivel pörkölt barna rizs szemeket adnak a sencha vagy bancha teához. Japán talán legközkedveltebb teái közé tartozik, meghódította a világ teakedvelőit is. Íze nagyon kellemes, fűszeres, mogyoróra, pirítósra emlékeztető aromákkal, érezhető rajta a pörkölt rizsszemek enyhén édeskés íze. Azon kevés teák egyike, amelynek íze jól harmonizál mind az édes, mind a sós ázsiai ételekkel. Főzete tiszta, sárgás színű.

Elkészítése: 1 teáskanál (2 g) tea 1 dl 80˚C-os vízben 2 percig áztatva. Kétszer, háromszor is felönthető.

Houjicha

A houjicha különleges eljárással készül sencha vagy bancha levelekből. A japán zöld teáktól eltérően hirtelen, magas hőmérsékleten megpirítják, ezáltal veszít fanyarságából és koffeintartalmából. Így fogyaszthatják gyerekek, idősek, érzékeny gyomrúak is, akár lefekvés előtt is. A tea színe a hőkezelés során megváltozik, rozsdabarna árnyalatot kap, viszont még így is zöld teának számít, hiszen nem fermentált. Illata édes, kekszre emlékeztet. Ez a lágy, szinte karamelles aroma a tea ízében is megmutatkozik. Melegen és hidegen egyaránt remek, míg előbbi nyugtató, utóbbi frissítő hatású. Főzete borostyán színű.

Elkészítése: 1 teáskanál (2 g) tea 2 dl 80-90˚C-os vízben 2 percig áztatva. Kétszer is felönthető.

  • Az említett teák beszerezhetők több hazai teaboltban, teázóban is, illetve több magyar webshop is tart jó minőségű japán teákat.

  • Néhány egyéb japán tea: shincha (új tea), kabusecha (kitakart tea), karigane (tealevél száraiból és száraiból), matcha, tencha, tamaryokucha.

/Megjelent: Pécsi Borozó, Teaház rovat, 2012. tavasz/

Jó teázást! MsTea

Néhány beszerzési tipp:

Szólj hozzá!



Címkék: zöld tea tealevelek genmaicha matcha sencha japán tea gyokuro houjicha japán teák



Vissza a főoldalra »

A bejegyzés trackback címe:

http://tealevelek.blog.hu/api/trackback/id/tr25095081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.