Tealevelek

Minden, ami tea: teafajták, elkészítés, tippek, trükkök, érdekességek, újdonságok, kóstoló és még sok más téma. Független teablogom ajánlom érdeklődőknek, teamánoknak, tearajongóknak. MsTea

Goldenblog

A Goldenblog 2011-es gasztro zsűrije szerint a Tealevelek benne van a TOP 11-ben! Köszönöm ezúton is az elismerést, a megtiszteltetést! MsTea

Friss topikok

  • tomki: Rossmannban láttam a napokban a keskenyebb változatot. (2018.08.07. 15:44) Ja kérem, ez teafilter kinyomó!
  • László Idősebb Csuja: EGYETEMISTÁK figyelem! Már több, mint 20 éves tapasztalatom alapján mondom, hogy a szívet és a vé... (2017.03.14. 17:56) Mate, a varázsital
  • Csulki: "A szocializmus idején érvényesülő szovjet hatás még ma is érezteti hatását: sokan átvették a tea ... (2017.01.24. 14:35) Egy kis magyar teatörténelem
  • Gazz: Nem a koffein mellett, hanem helyett. (2015.03.30. 15:16) Mate tea - a jótékony serkentő
  • jovokmegyeknezelodok: Itt is kapható: atomzsir.hu/eper-alaku-szilikon-tea-filter (2014.09.26. 13:11) Kell egy kis móka!

2010.12.30. 22:55 MsTea

Tealevelek Grog


Ilyen fagyos időben, amikor zúzmara lepi el a tájat, amikor pillanatok alatt ráfagy a lehelet az ablakra, igazán jól tud esni egy jó forró rumos tea, vagyis más néven grog. Hirtelen ötlettől – na meg a vacogástól – vezérelve készült el az eredeti Tealevelek féle grog.
 

Grogtörténet

Az ilyen lélekmelegítők több féle recept alapján készülnek, eredetileg rum, tea, citromlé és cukor voltak az összetevők, és állítólag a tengerészek kotyvasztották elsőnek. Mégpedig abból az indíttatásból, hogy a hosszú tengeri úton a víz, amit vittek magukkal megposhadt és algás lett, így azt felforralva, ízesítve próbálták meg ihatóvá tenni. És hát mi a kalóz/tengerész legjobb barátja, ha nem a rum?! Az feltétlenül került bele. Aki pedig citromlével is megspékelte, nem kapott skorbutot.
 
Tealevelek Grog



Kell hozzá:
  • 2 tk. Assam tea (Demmers Assam Boishabi Second Flush FOP)
  • 6 dl víz
  • 4 cl citromlé
  • 6 cl vörösáfonyalé
  • 4 cl Cointreau (narancslikőr)
  • egy kis darabka fahéj
  • cukor/ méz ízlés szerint
 
Felforraljuk a vizet, felöntjük vele a teát, és a fahéjat is beletehetjük. Elkészítjük a teát, cukorral vagy mézzel ízesítjük. Assamot választottam, mert az íze jól harmonizál citrusokkal. Amíg a víz felforr, egy mérőpohár segítségével kimérjük a citromlevet, az áfonyalevet, a narancslikőrt. Két bögrényi lesz belőle. Esetleg tálalhatjuk cukrozott szélű pohárban (ilyenkor praktikus szívószállal kínálni, hogy ne legyen fülig cukros a kedves vendég).
Íze narancsos, nagyon enyhén fahéjas, könnyed, mégis pikáns! Érdemes kipróbálni!
 
 
Meg lehet bolondítani szegfűszeggel, kis gyömbérrel. Azt hiszem a grogkészítésnek nincsenek kőbe vésve a szabályai, bátran kísérletezzetek! 
Melegen ajánlom mindenkinek! Jó teázást! MsTea

Szólj hozzá!



Címkék: narancslikőr cointreau assam tealevelek grog teás grog tea koktél forró teás ital grog recept eredeti grog



Vissza a főoldalra »

A bejegyzés trackback címe:

https://tealevelek.blog.hu/api/trackback/id/tr652549468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása