Tealevelek

Minden, ami tea: teafajták, elkészítés, tippek, trükkök, érdekességek, újdonságok, kóstoló és még sok más téma. Független teablogom ajánlom érdeklődőknek, teamánoknak, tearajongóknak. MsTea

Goldenblog

A Goldenblog 2011-es gasztro zsűrije szerint a Tealevelek benne van a TOP 11-ben! Köszönöm ezúton is az elismerést, a megtiszteltetést! MsTea

Friss topikok

  • tomki: Rossmannban láttam a napokban a keskenyebb változatot. (2018.08.07. 15:44) Ja kérem, ez teafilter kinyomó!
  • László Idősebb Csuja: EGYETEMISTÁK figyelem! Már több, mint 20 éves tapasztalatom alapján mondom, hogy a szívet és a vé... (2017.03.14. 17:56) Mate, a varázsital
  • Csulki: "A szocializmus idején érvényesülő szovjet hatás még ma is érezteti hatását: sokan átvették a tea ... (2017.01.24. 14:35) Egy kis magyar teatörténelem
  • Gazz: Nem a koffein mellett, hanem helyett. (2015.03.30. 15:16) Mate tea - a jótékony serkentő
  • jovokmegyeknezelodok: Itt is kapható: atomzsir.hu/eper-alaku-szilikon-tea-filter (2014.09.26. 13:11) Kell egy kis móka!

2010.11.01. 22:46 MsTea

Tea japán módra


(Kép forrás: Jardindemariposa)
 
A japán kultúra egészen különleges része a hagyományos teaszertartás. Emberek évekig tanulnak, hogy teamesterekké válhassanak. Csak olyan grandiózus szavak jutnak eszembe, ha a teaszertartásra gondolok, mint: hagyomány, legenda, mítosz.
 
Kell a szertartás?
Szerintem általánosságban véve sokszor túl bonyolultnak ítéljük a japán teaszertartást. Kinek van manapság arra ideje, hogy 1-5 órát arra szánjon, hogy teázzon? Holott legbelül sokan keresik azt a pluszt az életükben, amitől helyreáll a rend a lelkükben is. Ehhez ragyogó alkalmat nyújt a japán teaszertartás élvezete – persze ha hajlandóak vagyunk megtanulni, és betartani, hogy vendégként mit és hogyan kell csinálni, hiszen minden pontosan, szabály szerint zajlik.
 
Hogyan?
A szertartás 4 fő irányelv köré rendeződik: harmónia, tisztelet, nyugalom, egyszerűség. Ezek a fogalmak nekem a japán kultúra lényegét tükrözik. Minden meghatározott rendben, szabályok alapján történik. Bár néha apróbb eltérések azért felfedezhetőek. Amiben megegyeznek, hogy végülis teát fogyasztanak, mégpedig matchát.
 
Hogy mitcha?
A matcha porrá őrölt, nagyon jó minőségű zöld tea. Színe gyönyörű harsány zöld, illata átható, majdnem szúrós, füves, erős. Közel sem kapható mindenhol, még a teaboltok sem mind tartanak matchát, elég drága, és kevesen keresik. A teaszertatáshoz még egyéb kellékek is kellenek, de ezt majd egy másik alkalommal tárgyalom, még be kell szereznem néhány dolgot a listámról! Aki nem akar rögtön jópár ezer forintot invesztálni a japán tea megkóstolásába, az pedig vadássza a teabemutatókat, japán napokat. Én is így tettem – Pécsett vendégeskedett egy japán küldöttség Uji városából, volt ikebana, origami, kalligráfia, japán zene és teaszertartás!
 

Szólj hozzá!



Címkék: japán tea zöld tea tealevelek japán nap japan teaszertartás



Vissza a főoldalra »

A bejegyzés trackback címe:

https://tealevelek.blog.hu/api/trackback/id/tr542414836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása