Tealevelek

Minden, ami tea: teafajták, elkészítés, tippek, trükkök, érdekességek, újdonságok, kóstoló és még sok más téma. Független teablogom ajánlom érdeklődőknek, teamánoknak, tearajongóknak. MsTea

Goldenblog

A Goldenblog 2011-es gasztro zsűrije szerint a Tealevelek benne van a TOP 11-ben! Köszönöm ezúton is az elismerést, a megtiszteltetést! MsTea

Friss topikok

  • tomki: Rossmannban láttam a napokban a keskenyebb változatot. (2018.08.07. 15:44) Ja kérem, ez teafilter kinyomó!
  • László Idősebb Csuja: EGYETEMISTÁK figyelem! Már több, mint 20 éves tapasztalatom alapján mondom, hogy a szívet és a vé... (2017.03.14. 17:56) Mate, a varázsital
  • Csulki: "A szocializmus idején érvényesülő szovjet hatás még ma is érezteti hatását: sokan átvették a tea ... (2017.01.24. 14:35) Egy kis magyar teatörténelem
  • Gazz: Nem a koffein mellett, hanem helyett. (2015.03.30. 15:16) Mate tea - a jótékony serkentő
  • jovokmegyeknezelodok: Itt is kapható: atomzsir.hu/eper-alaku-szilikon-tea-filter (2014.09.26. 13:11) Kell egy kis móka!

2010.01.05. 22:13 MsTea

Fekete? Oolong? Zöld? Fehér?

Ismerkedés a teával I.
Tea típusok
Kezdjük ott, hogy van ugye a teacserje (vagy teafa, maradjunk a cserjénél, már megszoktam), amelynek rügyeiből és/vagy leveleiből készül a tea. Négy fő csoportra lehet osztani a teákat, aszerint, hogy mennyire fermentáltak (mennyire oxidálódtak a tealevelek) – nagyon leegyszerűsítve mennyire nyers-közeliek:
1.       fekete – teljesen fermentált (fully fermented)
2.       oolong – részlegesen fermentált (semi-fermented/ partially fermented) - a fenti képen
3.       zöld – nem fermentált (non-fermented)
4.       fehér – minimálisan feldolgozott, csak szárított tea.
Egyéb tea típusok
Az imént némileg leegyszerűsítettem a dolgot, amikor úgy indítottam, hogy van ugye a teacserje… Mert a teacserjének is vannak alfajai: Camellia sinensis és Camellia assamica. Előbbi a kínai teacserje, utóbbi az indiai. Nem vagyok botanikus, úgyhogy mélyebben nem is mennék bele, hogy hol milyen alfajt vagy hibridet termesztenek. De van még néhány teljesen különböző növény, amelyek leveleinek főzetét szintén teaként emlegetik – ezek a teák a következők:
  • Mate tea - a fenti képen (a növény, aminek leveleit a főzet készítéséhez használják: Ilex paraguariensis)
  • Rooibos/ vörös tea (a növény, aminek leveleit a főzet készítéséhez használják: Aspalathus linearis)
  • Honeybush (a növény, aminek leveleit a főzet készítéséhez használják: Cyclopia intermedia, Cyclopia subternata, Cyclopia genistoides, Cyclopia sessiliflora and Cyclopia maculata – részletesen a Wikipedián)
  • Gyümölcsteák
  • stb.
A tea minősége
A tea minősége nagyon sok mindentől függ, például attól, hogy:
  • honnan származik (az ültetvény földrajzi helye, magassága, klímája)
  • mikor szedték a tealeveleket (melyik hónapban, az hányadik szüret volt)
  • milyen volt az időjárás a növény fejlődésekor, milyen szüretkor
  • hogyan szállították és dolgozták fel, stb.
Azt olvastam valahol, hogy az ínyencek elsősorban azért nem isznak filteres teát (azon túl, hogy a közvélemény nem túl pozitív a filteres teákkal szemben), mert nem tudják, hogy az a tealevél, ami a filterben van, mikor lett leszüretelve és honnan származik. Természetesen egy magyarázat erre, hogy a filteres teák legtöbbje keverék tea, tehát nem egy ültetvényről származik, nem egy szüretből. És ott van rajta ugye a minőségét megőrzi dátum is, ez iránymutatóul szolgálhat. Kérdés persze, hogy a gyártó és a fogyasztó ugyanolyan véleményen van-e a tea eltarthatóságát illetőleg. Talán azt kijelenthetjük, hogy körülbelül egy évig jól eltartható a tea (jól záródó dobozban, hűvös helyen, fénytől védve). De lehet, hogy úgy van ez a teával, mint a borral, hogy van, amelyiknek jót tesz a kor?
Folyt. köv.!
MsTea
Forrás
Kiss Mariann: Teakalauz. Budapest: HVG Kiadó, 2007.
Plusz az összes eddigi dolog, amit eddig a teával kapcsolatban összeolvastam, de nem a címét jegyeztem meg :)

Szólj hozzá!



Címkék: kína india zöld tea filteres tea mate fehér tea fekete tea gyümölcstea camellia sinensis fermentált tea fajták tea típusok oolong tea tea minősége camellia assamica



Vissza a főoldalra »

A bejegyzés trackback címe:

https://tealevelek.blog.hu/api/trackback/id/tr441650267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása