Tealevelek

Minden, ami tea: teafajták, elkészítés, tippek, trükkök, érdekességek, újdonságok, kóstoló és még sok más téma. Független teablogom ajánlom érdeklődőknek, teamánoknak, tearajongóknak. MsTea

Goldenblog

A Goldenblog 2011-es gasztro zsűrije szerint a Tealevelek benne van a TOP 11-ben! Köszönöm ezúton is az elismerést, a megtiszteltetést! MsTea

Friss topikok

  • tomki: Rossmannban láttam a napokban a keskenyebb változatot. (2018.08.07. 15:44) Ja kérem, ez teafilter kinyomó!
  • László Idősebb Csuja: EGYETEMISTÁK figyelem! Már több, mint 20 éves tapasztalatom alapján mondom, hogy a szívet és a vé... (2017.03.14. 17:56) Mate, a varázsital
  • Csulki: "A szocializmus idején érvényesülő szovjet hatás még ma is érezteti hatását: sokan átvették a tea ... (2017.01.24. 14:35) Egy kis magyar teatörténelem
  • Gazz: Nem a koffein mellett, hanem helyett. (2015.03.30. 15:16) Mate tea - a jótékony serkentő
  • jovokmegyeknezelodok: Itt is kapható: atomzsir.hu/eper-alaku-szilikon-tea-filter (2014.09.26. 13:11) Kell egy kis móka!

2009.05.01. 21:56 MsTea

Good Luck Green Leaf Tea, avagy a szerencsét hozó!

Egész különleges teáról írok a kóstoló rovatban: egy teáról, mely az egyik leghíresebb zöld tea. Sokféle néven ismert:
  • kínai: Bi Lo Chun, Xia Sha Ren Xiang
  • magyar: Tavaszi Jádecsiga, Halálra Rémisztő Tea
  • angol: Green Snail Spring, Scary Fragrance
A Tavaszi Jádecsiga Tea Kína egyik legősibb teája, Kiss Mariann Teakalauza szerint egyike a világ legjobb minőségű teáinak. Eredetileg Szucsouhoz közel, a Taj-tó környékén termesztették. A tóból magasodó két sziget ideális teatermesztő hely volt a magas páratartalom és az enyhén savas talaj miatt.
Elnevezései közül a Tavaszi Jádecsiga könnyebben magyarázható, mert a tea levelei aprók, hosszúkásak, és tekerednek. Tavaszinak talán korai szüretelése miatt nevezik, a jáde pedig a tealevelek színére utal. Csiga pedig a pöndörödés miatt jöhet szóba.
De hogy miért nevez el valaki egy teát Halálra Rémisztőnek? (Megjegyzem szerintem a magyar fordítás kissé túlzó.) A legenda egyik verziója szerint a teaszüretelő munkások szerették volna maguk is élvezni ezt a drága és kitűnő teát, ezért a ruháikban elrejtve próbálták meg kicsempészni az ültetvényről a teát. Viszont a tea a testük melegétől erőteljes illatokat árasztott, így hamar lefülelték őket: Egy járókelő felkiáltott: „Ez az illat megöl engem!”. Ezért lett a neve Halálra Rémisztő Tea. A másik legenda szerint a teát szedő munkásasszonyok – miután a kosaruk megtelt - a teát a ruhájukba gyűjtötték, amely testük melegétől erősen illatozni kezdett.
A Halálra Rémisztő Tea elnevezést Kang Hszi császár változtatta meg a 17. században. A történet szerint a császár megkóstolta a teát és túl közönségesnek találta a Halálra Rémisztő Tea elnevezést, így a tealeveleket megvizsgálva Tavaszi Jádecsigának nevezte el a különleges teát.
Hogy hogyan lett ebből mégis Good Luck vagyis Sok Szerencsét Tea a Taylors of Harrogate-nél? Érdekes lenne utánajárni. Bár a tea élvezete szempontjából talán mindegy is. De nekem határozottan jobban tetszik ezzel az elnevezéssel, nincs benne sem halál, sem csiga – sőt! És hogy sok szerencsét hoz-e? Remélem igen! Már csak ezért is érdemes megkóstolni!
Jellegzetessége: főzete gyönyörűen tiszta, gyümölcsösen édeskés illatú. Íze elsőre mazsolás, enyhe füves utóízzel, kellemes, könnyed.
Hogyan készítsük? Egy bögre (3 dl) vízhez 1-2 teáskanál tealevelet számítsunk (plusz egy, ha teáskannában készítjük). 70 °C-os vízzel öntsük fel, két percig áztassuk. (Ha tovább benne marad, vagy 100 °C-os vizet használunk, akkor kesernyés, fanyar lesz, elveszti különleges ízvilágát.)
Beszerzés: Jó hírem van azok számára, akik Taylors of Harrogate vagy Whittard of Chelsea teára vágynak! Már Magyarországon is elérhetők a két neves cég termékei, sok más különleges angol élelmiszerrel együtt a Char kereskedelmi és szolgáltató Kft. jóvoltából. Lehet online rendelni prémium teákat, kávékat, stb. Ajánlom mindenkinek! 
Köszönöm a tippet, WMarcsi!
Jó szerencsét, jó teázást! MsTea

Szólj hozzá! · 2 trackback



Címkék: kína brit tea zöld tea olvasók frissítő tea teáskönyv thea sinensis teakalauz tealevelek tea készítés good luck green leaf taylors of harrogate tavaszi jádecsiga halálra rémisztő tea bi lo chun scary fragrance



Vissza a főoldalra »

A bejegyzés trackback címe:

https://tealevelek.blog.hu/api/trackback/id/tr741097913

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Saiba aqui agora 2018.12.19. 18:55:07

Megjelent az Opera 24 stabil kiadása (24.0.1558.53) - Magyar Opera

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása